Medicina del treball

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula ocupacióMedicina del treball
Tipus d'ocupació
medicina Modifica el valor a Wikidata

La medicina del treball és una especialitat mèdica que té el seu precursor en l'anomenat Diploma de Medicina d'Empresa i que va ser creada pel Reial Decret 127/84 i que fa feina amb altres professionals de la salut laboral com els professionals d'infermeria d'empresa i altres professionals de la Prevenció, com els especialistes de seguretat, higiene, psicosociologia i ergonomia. El Metge i l'Infermer són els responsables de controlar els efectes sobre els treballadors dels Riscos Laborals.

Funcions[modifica]

Si bé una de les funcions és l'activitat assistencial, també té l'activitat preventiva. Abans dominava molt l'aspecte assistencial, però després de la promulgació de la llei de prevenció de riscos laborals, ha adoptat un tarannà molt preventiu. Actualment es dona molta importància a la relació entre els exàmens de salut que es realitzen a una determinada empresa i les avaluacions de riscos que s'han realitzat. D'aquesta manera si hi ha constatat riscos laborals de tipus respiratori, per exemple per la utilització de pintures i dissolvent (empresa tèxtil) caldrà que els exàmens de salut prioritzin el control de la funció respiratòria i també hematològica.

Marc Europeu[modifica]

Al Regne Unit, hi ha una situació dominant per part dels professionals d'infermeria d'empresa que realitzen activitat assistencial i a més fan de Tècnics de prevenció. A Espanya la situació és diferent i l'activitat de prevenció de manera prioritària la fan els tècnics de seguretat, higiene, psicosociologia i ergonomia. El metge especialista de medicina del treball i l'infermer fan activitat assistencial i preventiva.

Competències professionals[modifica]

 • Competències professionals del metge especialista en medicina del treball:
  • Participar en el procés d'avaluació de riscos
  • Promoció de la salut laboral[1]
  • Investigació dins el camp epidemiològic laboral
  • Donar les primeres cures i fer de Metge d'urgències de les empreses
  • Practicar les vacunacions que correspongui
  • Seguiment dels grups d'especial atenció: embarassades, treballadors de 16 a 18 anys, treballadors no propis de l'empresa (que provenen d'empreses de treball temporal, ETT)
  • Control de l'absentisme laboral

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

 • Ferrari B.: Enciclopedia de Salud y Seguridad en el Trabajo. Madrid 1998

Enllaços externs[modifica]