Malaltia tropical

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Secció de pulmó que mostra microfilàries als vasos sanguinis provocada per una malaltia infecciosa tropical.

Les malalties tropicals són malalties infeccioses que són prevalents o úniques de les regions tropicals i subtropicals. Les malalties són menys prevalents en climes temperats, en part a causa de la presència d'una estació freda que obliga els artròpodes a hivernar, cosa que en controla la població.[1] Els insectes com els mosquits i les mosques i els aràcnids com les paparres són de molt els portadors més habituals d'aquestes malalties. A aquests insectes els anomenem vectors, i poden transportar un paràsit, un bacteri o un virus que sigui infecciós per als éssers humans i animals. La majoria de les vegades la malaltia es transmet per la picada d'un artròpode que fa que es transmeti l'agent infecciós a través de l'intercanvi de sang per via subcutània.

L'exploració humana dels boscos tropicals, la desforestació, l'augment de la immigració i l'augment dels viatges aeris internacionals i el turisme a les regions tropicals ha conduït a un augment en la incidència d'aquestes malalties.[2][3]

Malalties tropicals desateses[modifica]

Són un grup de malalties prevalents en àrees tropicals. Aquest grup de malalties reben molta menys atenció mediàtica que la sida, la tuberculosi i la malària. S'estima que les malalties desateses causen entre 500.000 i 1.000.000 de morts cada any. Tot i que existeixen tractaments preventius o curatius per a moltes d'aquestes malalties, no solen estar generalment disponibles en països poc desenvolupats.

Set d'aquestes malalties són produïdes per helmints (infeccions parasitàries produïdes per cucs): ancilostomosi, tricuriosi, ascariosi, esquistosomosi, dracunculosi, oncocercosi, filariosi limfàtica; tres són infeccions protozoàries: leishmaniosi, tripanosomosi africana, i malaltia de Chagas; tres més són bacterianes: lepra, tracoma, i úlcera de Buruli.

Nou d'aquestes malalties (les 7 infeccions per helmints, la lepra i el tracoma) es poden prevenir o curar amb tractaments molt eficaços. La filtració de l'aigua pot reduir la dracunculosi. Les mosquiteres tractades amb insecticides poden acabar, per menys d'un euro a l'any per cada tractament, amb la filariosi limfàtica i també reduir la malària. Exceptuant la dracunculosi, totes les malalties produïdes per helmints es poden controlar amb medicaments.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Malaltia tropical