Malaltia tropical

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Les malalties tropicals són malalties infeccioses que són prevalents o úniques de les regions tropicals i subtropicals. Les malalties són menys prevalents en climes temperats, degut en part a l'aparició de l'estació freda, que controla la població d'insectes en obligar a la hibernació.[1] Els insectes com els mosquits i les mosques són de lluny els portadors més habituals de les malalties. A aquests insectes els anomenem vectors, i poden transportar un paràsit, un bacteri o un virus que sigui infecciós per als éssers humans i animals. La majoria de les vegades la malaltia es transmet per un insecte "picador", que fa que la transmissió de l'agent infecciós a través de l'intercanvi de sang per via subcutània. Les vacunes no estan disponibles per a qualsevol de les malalties enumerades aquí, i moltes no tenen cura.[2]

L'exploració humana dels boscos tropicals, la desforestació, l'augment de la immigració i l'augment dels viatges aeris internacionals i el turisme a les regions tropicals ha conduït a un augment en la incidència d'aquestes malalties.[3][4]

Malalties tropicals desateses[modifica]

Són un grup de 13 malalties prevalents en àrees tropicals. Aquest grup de malalties reben molta menys atenció mediàtica que la sida, la tuberculosi i la malària. S'estima que les malalties desateses causen entre 500.000 i 1.000.000 de morts cada any. Tot i que existeixen tractaments preventius o curatius per moltes d'aquestes malalties, no solen estar generalment disponibles en països poc desenvolupats.

Set d'aquestes malalties són produïdes per helmints (infeccions parasitàries produïdes per cucs): ancilostomosi, tricuriosi, ascariosi, esquistosomosi, dracunculosi, oncocercosi, filariosi limfàtica; tres són infeccions protozoàries: leishmaniosi, tripanosomosi africana, i malaltia de Chagas; tres més són bacterianes: lepra, tracoma, i úlcera de Buruli.

Nou d'aquestes 13 malalties (les 7 infeccions per helmints, la lepra i el tracoma) es poden prevenir o curar amb tractaments molt eficaços. La filtració de l'aigua pot reduir la dracunculosi. Les mosquiteres tractades amb insecticides poden acabar, per menys d'un euro a l'any per cada tractament, amb la filariosi limfàtica i també reduir la malària. Exceptuant la dracunculosi, totes les malalties produïdes per helmints es poden controlar amb medicaments.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Malaltia tropical Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. "Guns, Germs, and Steel" by Jared Diamond
  2. Mireu els articles de la Wikipedia per les respectives malalties
  3. Deforestation Boosts Malaria Rates, Study Finds
  4. UK 'faces tropical disease threat', BBC News