Menzerita-(Y)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMenzerita-(Y)
Fórmula química(Y₂Ca)Mg₂(SiO₄)₃
EpònimGeorg Menzer Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusIlla Bonnet, Badia georgiana, Districte de Parry Sound, Ontario, Canadà
Classificació
Categoriasilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.AD.25
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 11,9947(6) Å
Grup puntualm3m (4/m 3 2/m) - hexoctaedral
Grup espacialia3d
Colormarró en seccions primes, megascòpicament negre
Exfoliacióno observada
Fracturano observada
Duresa6,5 a 7
Lluïssorvítria
Densitat4,31 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiquesisotròpica
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2009-050 Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació2009
SímbolMzr-Y Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La menzerita-(Y) és un mineral de la classe dels silicats que pertany al grup dels granats. Rep el nom en honor del cristal·lògraf Georg Menzer (4 de maig de 1897, Riga, Imperi Alemany - 13 d'octubre de 1989, Gauteng, Alemanya), el primer a resoldre l'estructura cristal·lina del granat el 1925.

Característiques[modifica]

La menzerita-(Y) és un nesosilicat de fórmula química (Y₂Ca)Mg₂(SiO₄)₃. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2009, sent publicada per primera vegada el 2010. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 6,5 i 7.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la menzerita-(Y) pertany a «9.AD - Nesosilicats sense anions addicionals; cations en [6] i/o major coordinació» juntament amb els següents minerals: larnita, calcio-olivina, merwinita, bredigita, andradita, almandina, calderita, goldmanita, grossulària, henritermierita, hibschita, hidroandradita, katoïta, kimzeyita, knorringita, majorita, morimotoïta, vogesita, schorlomita, spessartina, uvarovita, wadalita, holtstamita, kerimasita, toturita, momoiïta, eltyubyuïta, coffinita, hafnó, torita, thorogummita, zircó, stetindita, huttonita, tombarthita-(Y), eulitina i reidita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a l'illa de Bonnet, situada a la badia georgiana, dins el districte de Parry Sound (Ontario, Canadà), on es troba en forma d'inclusions dins de cristalls euèdrics d'almandina. També ha estat descrita a Domanínek, al municipi de Bystřice nad Pernštejnem (Regió de Vysočina, República Txeca). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Menzerite-(Y)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 desembre 2021].