Motor de cerca

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Motor de recerca)
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un motor de cerca o de recerca o bé cercador[1][2] és un programa informàtic dissenyat per ajudar a trobar informació emmagatzemada en un sistema informàtic com ara una xarxa, Internet, un servidor o un ordinador personal. L'objectiu principal és el de trobar altres programes informàtics, pàgines web i documents, entre d'altres.

A partir d'una determinada paraula o paraules o una determinada frase l'usuari demana un contingut sota un criteri determinat i retorna una llista de referències que compleixin aquest criteri. El procés es realitza a través de les metadades,[3] vies per comunicar informació que utilitzen els motors per cada cerca. Els índex que utilitzen els cercadors sempre estan actualitzats a través d'un robot web per generar rapidesa i eficàcia en la recerca. Els directoris, en canvi, són gestionats per editors humans.

Tipus de cercadors[modifica]

  • Índex: Són directoris de pàgines web ordenats per temàtica. El seu ús és simple i senzill, només fa falta anar clicant sobre les categories i subcategories. L'ordre l'estableix una persona, no una màquina, és a dir, el criteri acostuma a ser subjectiu.
  • Motors de cerca: Són cercadors que, a través d'un robot anomenat aranya,[4] rastregen internet recol·lectant pàgines web i introduint-les a la base de dades automàticament. La característica principal és que aquesta cerca es du a terme a partir d'una paraula clau. Els principals motors de cerca són Google, Yahoo!! i Bing, entre d'altres.
  • Multicercadors: Busquen pàgines web en diferents cercadors índex i motors de cerca, combinant els resultats d'ambdós tipus de cercadors. El motiu pel qual la recerca és completament externa als multicercadors és perquè aquests no tenen base de dades pròpia. Dos exemples de multicercadors són Metasearch i MetaCrawler.
  • FFA (Free For All):[5] Aquests cercadors són gratuïts i permeten que l'usuari pugui inscriure-hi la seva pàgina web durant un temps limitat. No és permanent.

Cercadors en català[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. IDEC. Manuals d'ajuda. 15-03-2014.
  2. Apunts del curs d'Internet. Òmnia, accés a les noves tecnologies. Consultat el 15-02-2010
  3. Metadades. Diputació de Barcelona. http://www.diba.cat/web/idebarcelona/metadades
  4. Snowden utilizó una araña web para conseguir documentos de la NSA. Yahoo! Noticias.
  5. Historia de la informática. http://histinf.blogs.upv.es/2011/01/11/1808/

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Motor de cerca