Nieuwpoort

Plantilla:Infotaula geografia políticaNieuwpoort
Vista aèria
Imatge
Casa de la vila

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 51° 07′ 46″ N, 2° 45′ 05″ E / 51.1294°N,2.7514°E / 51.1294; 2.7514
EstatBèlgica
Regióregió Flamenca
ProvínciaFlandes Occidental
Districtedistricte de Veurne Modifica el valor a Wikidata
CapitalNieuwpoort Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Població humana
Població11.488 (2022) Modifica el valor a Wikidata (345,19 hab./km²)
Idioma oficialneerlandès (predomini lingüístic) Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície33,28 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perIJzer i Mar del Nord Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Dades històriques
Esdeveniment clau
Organització política
• Mayor of Nieuwpoort (en) Tradueix Modifica el valor a WikidataGeert Vanden Broucke (en) Tradueix (2016–) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal8620 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic058 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webnieuwpoort.be Modifica el valor a Wikidata
Facebook: stadnieuwpoort Twitter (X): stadnieuwpoort Instagram: stadnieuwpoort LinkedIn: stad-nieuwpoort Youtube: UCam1pIRnO2L-2MAmN8mNUIQ Modifica el valor a Wikidata

Nieuwpoort és una ciutat de Bèlgica, situada a la desembocadura del riu IJzer a la província de Flandes occidental, que forma part de la regió flamenca. El 2010 tenia uns 11.308 habitants.[1]

Geografia i economia[modifica]

Utilització del terra:
0,06% bosc
64,72% conreu
27,94% construccions
7,28% aigües

La ciutat de Nieuwpoort es troba a la desembocadura del riu Ijzer a uns tres quilòmetres de la costa. La ciutat es troba a la frontera entre els pòlders fèrtils i la zona sorrenca de les dunes.

El seu port va impregnar la seva activitat econòmica: peix i transformació de peix, turisme amb platges i un port esportiu amb més de 2.000 emplaçaments. El port de comerç va perdre la seva importància.

El port s'ha connectat amb les vies navegables interiors amb Bruges i Oostende pel canal Plassendale-Nieuwpoort, amb Diksmuide i Ieper per l'IJzer i el canal Ieper-IJzer, i amb Duinkerke (França), pel canal Nieuwpoort-Duinkerke. Tret del peix i d'una mica de materials de construcció el transport de mercaderies va gairebé desaparèixer. Al nucli de Sint-Joris, prop de la resclosa de l'enllaç de Nieuwpoort, s'ha creat un port de turisme pels rius i canals.

Nuclis[modifica]

Situació dels nuclis
nucli superfície
(km²)
habitants
(1999)
Mapa
I Nieuwpoort
II Sint-Joris
III Ramskapelle
14,57
5,54
15,28
9437
259
555
Mapa de Nieuwpoort
Mapa de Nieuwpoort

Història[modifica]

Nieuwpoort al 1641.[2] Compte: el nord es troba a baix
Belfort

El primer esment escrit data del segle xi quan el nom Neoportus o Novus Portus o Novum Oppidum va reemplaçar un nom més vell: Santhooft (que significava en neerlandès 'moll de sorra').[3] La ciutat fa part d'una sèrie de ports que els comtes de Flandes van crear per defensar la costa i estimular el desenvolupament econòmic del comtat. Els altres en són Grevelingen, Mardijk, Duinkerke, Damme i Biervliet.

Nieuwpoort es troba en un lloc estratègic a l'embocadura del riu, per a defensar la costa del comtat de Flandes. Durant Guerra dels Vuitanta Anys, al 2 de juliol de 1600, Nieuwpoort va ser l'escenari de la Batalla de Nieuwpoort entre les tropes espanyoles i les tropes de la República de les Set Províncies Unides. El paper del port va esdevenir força important al segle xvii. Els Països Baixos espanyols van perdre els seus dos ports marítims: Duinkerke, que França va annexionar-se al 1662 i el port d'Anvers, quan les tropes de la República neerlandesa van bloquejar l'embocadura de l'Escalda el 1685 després del setge d'Anvers. Els canals interiors, paral·lels a la costa, formaven en aquesta època una alternativa a la via marítima, poc segura en aquests segles de guerres quasi permanents. Cinc vegades (1647, 1658, 1745, 1793 i 1794) els francesos van assetjar-la per annexionar-se la ciutat. La ciutat fou finalment annexada per França a l'any 1795 i integrada al Regne Unit dels Països Baixos al 1815 i després a Bèlgica a l'any 1830.

El nucli de Nieuwpoort-Bad va desenvolupar-se des del 1864 quan el turisme de balneari va posar-se de moda i quan va construir-se un primer hotel termal al mig de les aleshores dunes intactes. Es van construir hotels i vil·les en estil de belle époque i gairebé totes van ser destruïdes en la Segona Guerra mundial.

Durant la Primera Guerra Mundial, l'exèrcit belga va obrir les rescloses del canal de desguàs Veurne-Ambacht per inundar una part de la plana de l'Ijzer. Així van parar l'avanç de les tropes prussianes. Així, les terres a la riba esquerra del riu mai no van ser ocupades. Tot i això, els danys humans i econòmics van ser enormes. Al 1918, no hi quedava quasi cap edifici habitable. La vida dels soldats a les trinxeres humides era duríssima.

Com ho feu amb tot el Regne de Bèlgica, l'exèrcit alemany va ocupar la ciutat en la Segona Guerra mundial. Les tropes canadenques van alliberar la ciutat del 7 al 9 de setembre 1944.[4]

Al 1947, un referèndum va celebrar-se per a la població de Nieuwpoort-Bad, que va optar per transferir el barri d'Oostduinkerke a la ciutat de Nieuwpoort. La transferència va tenir lloc el 1949. Al 1971, els municipis de Ramskapelle i Sint-Joris es van fusionar i, al 1977, la riba dreta de l'embocadura de l'Ijzer va transferir-se a Lombardsijde: així, per primera vegada en la seva història, tota l'embocadura del riu serà nieuwpoortenca.

L'obertura de l'autopista E40 al 1997,[5] que connecta el port de Calais amb Ridder al Kazakhstan va desenclavar la ciutat i contribuí a l'expansió del turisme i del polígon industrial de Sint-Joris.

Monuments, museus i curiositats[modifica]

Belfort i mercat de blat cobert

Galeria[modifica]

Fills predilectes de Nieuwpoort[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nieuwpoort
  1. «Registre de la població de Bèlgica». Arxivat de l'original el 2009-10-07. [Consulta: 21 maig 2010].
  2. Antoon Sanders, Flandria Illustrata, Colònia, Cornelis ab Egmondt et socii, 1641, pàgines 634-635
  3. ibidem, pàgina 636
  4. Nieuwpoort, uw Stad, 2009, tom 37, núm. 5, pàgina 9[Enllaç no actiu]
  5. Wegen-Routes.be (en neerlandès i francès)