Plaça dels Oms

Infotaula de vial urbàPlaça dels Oms
Tipusplaça Modifica el valor a Wikidata
Situació
Barri(s)Centre històric
IniciCarrer Major
FiPortal de Cerdanya
Interseccions
  • Carrer de Santa Maria
  • Carrer de Ramon Llambard
  • Carrer de Sant Domènec
Map
 42° 21′ 29″ N, 1° 27′ 43″ E / 42.35815°N,1.46194°E / 42.35815; 1.46194

La Plaça dels Oms és una plaça del centre històric de la Seu d'Urgell. La plaça també és anomenada plaça de la Vila,[1] de l'Ajuntament o plaça de la Catedral.

Portal nord de la catedral.
Sala Sant Domènec.

És una de les places més notables de la ciutat, ja que s'hi troben els monuments més importants com la Catedral d'Urgell, la Casa de la Ciutat, l'antiga església i convent de Sant Domènec, aquest últim avui en dia és una sala d'exposicions. A la vora de l'Ajuntament, se situava l'antic portal de Cerdanya.[1] A més, a la plaça neix el Carrer Major, en aquest carrer i a la plaça dels Oms hi té lloc cada dimarts i dissabte el mercat tradicional, i el tercer cap de setmana d'octubre la fira de Sant Ermengol, la fira documentada més antiga de la Península.[2] Fins fa poc, durant la fira, la plaça era l'emplaçament de la carpa on se celebrava la Fira de Formatges Artesans del Pirineu, dins de la de Sant Ermengol, però pel creixement d'ambdues fires, la carpa ha canviat la seva ubicació i ara s'hi emplacen les parades d'artesans.

A partir de la plaça de la Vila o dels Oms, es formà al lloc on establien contacte la vila vella i la nova.[1] A la plaça hi ha algun arbre, tot i que no són oms, sinó que davant de Sant Domènec hi ha diversos xiprers. El terra de la plaça és de pedra. S'anomena d'aquesta manera perquè antigament hi deuria haver oms.

Sant Domènec Ajuntament de la Seu d'Urgell Carrer de Ramon Llambart
Carrer de Sant Domènec Catedral de Santa Maria d'Urgell
Espai Ermengol Carrer Major Carrer de Santa Maria, Museu Diocesà

Jaciment[modifica]

Al costat nord de la catedral, sota un jardinet de gespa tocant a la Catedral. En aquesta plaça, degut a l'obertura d'un clot per tal d'instal·lar la grua que calia fer servir en les obres de restauració de la Catedral, es documentaren dues tombes de lloses ,segurament medievals, així com la fonamentació d'un gran mur que no es va poder seguir i per tant, no se'n va poder precisar la seva funció.[3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Plaça dels Oms». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Diari d'Andorra Arxivat 2012-12-06 at Archive.is, la Fira 2008.
  3. «Plaça dels Oms». Pat.mapa: arqueologia. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 15 maig 2012].