Quarta Revolució Industrial

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentQuarta Revolució Industrial
1983 Robots industrials KUKA IR160 / 60, 601/60

La quarta revolució industrial (4IR, per les sigles en anglès) és un terme controvertit encunyat per Klaus Schwab —president executiu del Fòrum econòmic mundial— per fer referència a una eventual futura fase en el procés d'industrialització de la humanitat, que l'autor presenta com la quarta des de la primera revolució industrial del segle xviii.[1] Schwab defensa que aquesta quarta revolució és diferent de les tres anteriors pel fet que, mentre aquelles es van caracteritzar principalment pels avenços tecnològics, aquesta es basa en els avenços en comunicació i connectivitat. Els avenços en comunicació, doncs, suposarien un increment en l'eficiència de les empreses i les organitzacions i una regeneració de l'entorn natural a través d'una millor gestió d'actius.[2]

L'existència d'aquesta hipotètica fase ha estat qüestionada per diverses persones que, sense negar els avenços tecnològics contemporanis, afirmen que no hi ha prou elements que en justifiquin l'existència com a fase separada de la tercera revolució industrial.[3][4] També s'ha posat en relleu el fet que aquesta teoria sovint presenta la tecnologia com una solució màgica als problemes de la humanitat, la qual cosa es coneix com a solucionisme tecnològic.[4]

Altres veus palesen la necessitat de contextualitzar la dimensió política del que l'autor propugna estrictament com una teoria evolutiva, especialment per l'estreta connexió del terme amb l'entorn del fòrum de Davos.[5] Des d'aquest punt de vista, la quarta revolució es presenta, interessadament, associada a metàfores relacionades amb desastres naturals (principalment, el tsunami) que prefiguren un escenari de "damnificats" i "supervivents" per predisposar la població a "adaptar-se" als canvis. La humanitat, sempre segons aquesta òptica crítica, es presenta doncs relegada al paper d'espectadora, en contrast amb el paper actiu dels humans en tota revolució.

Etapes de la revolució industrial[modifica]

Diagrama de les quatre revolucions industrials successives.

Primera Revolució Industrial[modifica]

Imatge de la màquina de vapor " Puffing Billy " presa al Science Museum de Londres.

La Primera Revolució Industrial va tenir lloc entre els segles xviii i xix a Europa i Amèrica del Nord. Va ser un període en què les societats rurals, majoritàriament agràries, es van convertir en industrials i urbanes.[6] Les indústries de la indústria tèxtil i del ferro, juntament amb el desenvolupament de la roda d'aigua i després la màquina de vapor, van tenir un paper central en la Revolució Industrial.[6]

Segona Revolució industrial[modifica]

La segona revolució industrial va tenir lloc entre els anys 1870 i 1914, just abans de la Primera Guerra Mundial.[7] Va ser un període de creixement per a les indústries preexistents i l'expansió de noves, com ara acer, petroli i electricitat, i va utilitzar energia elèctrica per crear producció massiva. Els grans avenços tecnològics durant aquest període van incloure el telèfon, la bombeta, el fonògraf i el motor de combustió interna.[8]

Tercera Revolució Industrial[modifica]

La Tercera Revolució Industrial, o la Revolució Digital, es refereix a l'avenç de la tecnologia des dels dispositius electrònics i mecànics analògics fins a la tecnologia digital disponible actualment. L'època va començar durant els anys vuitanta.[9] Els avenços durant la Tercera Revolució Industrial inclouen l'ordinador personal, Internet i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC)

La Tercera Revolució Industrial; Com es transforma el poder lateral en energia, economia i món, un llibre de Jeremy Rifkin publicat el 2011. La premissa del llibre és que el canvi econòmic fonamental es produeix quan es produeixen tres tipus d'avanços tecnològics: 1) la manera de traslladar béns o humans 2) la forma de comunicar-nos i gestionar la informació 3) la manera de potenciar les nostres economies. La tercera revolució industrial té potencial per ser transformadora amb 1) conducció automatitzada 2) xarxes 5G i Internet de les coses 3) energies renovables.

Quarta Revolució Industrial[modifica]

Operari emprant una aplicació OPC-UA (OPC Unified Architecture) com middleware amb un sensor connectat a Internet.

Segons el Fòrum econòmic mundial, la Quarta Revolució Industrial es basa en la Revolució Digital, que representa noves maneres en què la tecnologia s'insereix en les societats i fins i tot en el cos humà.[10] Schwab, principal promotor del concepte, afirma que la fase es caracteritza per "una fusió de tecnologies que difuminen les línies entre les esferes físiques, digitals i biològiques",[11] anomenades col·lectivament sistemes ciber-físics.

Schwab veu en aquesta revolució "avenços tecnològics emergents" en camps com ara la robòtica, la intel·ligència artificial, la nanotecnologia, la computació quàntica, la biotecnologia, l'Internet de les coses (IoT), el consens descentralitzat, tecnologies sense fils de cinquena generació (5G), la fabricació additiva/impressió 3D i els vehicles autònoms.[12] L'autor ha associat el terme a la "segona era de la màquina",[13] quant als efectes de la digitalització i la intel·ligència artificial (IA) sobre l'economia global, però amb un paper més ampli als avenços en tecnologies biològiques,[14] tecnologies que tenen un efecte en la indústria i que podrien arribar a transformar sistemes sencers de producció, de gestió i de governança.

Pel que fa a les conseqüències d'aquesta suposada fase, segons les visions que defensen el concepte, els impactes esperats serien una millora en la qualitat de vida, la reducció de la desigualtat de la població mundial i l'augment del nivell d'ingressos,[cal citació] malgrat que altres visions alerten sobre els possibles efectes perjudicials de l'aplicació de les tecnologies emergents.[15]

"Mastering the Fourth Revolution Industrial" va ser el tema de la Reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial a Davos-Klosters, Suïssa. El 10 d'octubre de 2016, el Fòrum va anunciar l'obertura del nou Centre per a la IV Revolució Industrial a San Francisco. Segons el Fòrum, el centre "servirà com a plataforma d'interacció, coneixement i impacte en els canvis científics i tecnològics que estan canviant la manera de viure, treballar i relacionar-nos els uns amb els altres".[16] Segons Arik Segal, la quarta revolució industrial té oportunitats úniques per a millorar la comunicació humana i la resolució de conflictes.[17]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. Schwab, Klaus. The fourth industrial revolution (en anglès), 2016. ISBN 978-1-5247-5886-8. 
 2. Marr, Bernard «Why Everyone Must Get Ready For The 4th Industrial Revolution». Forbes (blog).
 3. «[Podcast La uberización del empleo #2: ¿Cuarta Revolución Industrial?]» (en local). [Consulta: 6 juny 2020].
 4. 4,0 4,1 «There’s no such thing as the fourth industrial revolution» (en anglès), 27-11-2016. [Consulta: 6 juny 2020].
 5. Garcés, Marina «Preparem-nos per a una revolució». Diari ARA, 27-07-2017.
 6. 6,0 6,1 «Industrial Revolution». History Channel.
 7. «Second Industrial Revolution: The Technological Revolution - RVA» (en anglès). Richmond Vale Academy, 21-07-2016.
 8. «The Second Industrial Revolution, 1870-1914 - US History Scene» (en anglès). US History Scene.
 9. «What is the Digital Revolution? - Definition from Techopedia». Techopedia.com.
 10. «What is the fourth industrial revolution?». World Economic Forum. [Consulta: 12 desembre 2016].
 11. «The Fourth Industrial Revolution: what it means and how to respond».
 12. Compare: Schwab, Klaus. «The Fourth Industrial Revolution: what it means, how to respond». World Economic Forum. [Consulta: 29 juny 2017].
 13. Compare: Schwab, Klaus. The Fourth Industrial Revolution. Nova York: Crown Publishing Group. ISBN 9781524758875. 
 14. Schwab, Klaus. The Fourth Industrial Revolution. World Economic Forum, 11 gener 2016. ISBN 1944835008. 
 15. Ab Rahman, Airini; etal «Emerging Technologies with Disruptive Effects: A Review». PERINTIS eJournal, 7, 2, 2017 [Consulta: 21 desembre 2017].
 16. «New Forum Center to Advance Global Cooperation on Fourth Industrial Revolution», 10-10-2016. [Consulta: 15 octubre 2018].
 17. «Conflict Resolution in the Fourth Industrial Revolution». OpenMind. [Consulta: 14 febrer 2018].

Enllaços externs[modifica]