Vés al contingut

Robert Filliou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaRobert Filliou
Biografia
Naixement17 gener 1926 Modifica el valor a Wikidata
Sauve (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 desembre 1987 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
Las Eisiás de Taiac (França) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, dibuixant, fotògraf, artista visual, escultor, pintor, director de cinema, realitzador Modifica el valor a Wikidata
MovimentFluxus i Mail Art Modifica el valor a Wikidata
Representat perPeter Freeman, Inc. (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Participà en
24 juny 1977documenta 6
30 juny 1972Documenta 5 Modifica el valor a Wikidata


Discogs: 330962 Modifica el valor a Wikidata

Robert Filliou (Sauve, 1926 - Las Eisiás de Taiac, 1987) va ser un poeta i artista francès involucrat amb el grup Fluxus.

Neix el 1926 en la localitat francesa de Sauve i mor el 1987 en un monestir budista de Las Eisiás de Taiac (Dordonya). El 1947 es trasllada a viure als Estats Units. Allà es gradua en economia en la Universitat de Califòrnia a Los Angeles. Durant els següents anys treballa per a l'ONU en el desenvolupament d'un programa de recuperació econòmica a Corea. A començaments dels anys 60 entra en contacte amb una sèrie de poetes i artistes que determinen l'inici de la seva carrera com a "creador permanent".

Obra

[modifica]

El 1960 Filliou coneix a l'aleshores ballarí i poeta Daniel Spoerri amb qui publicarà els Pièges à mots (1964), una sèrie de muntatges visuals que prenen cos a les expressions fetes de la parla.

El 1962, en el Festival of Misfits que havia organitzat a Londres junt amb Daniel Spoerri, Filliou fa un dispositiu per compondre poemes: un parell de ruletes fetes amb rodes de bicicleta envoltades de paraules i expressions. El públic assistent pot compondre obres efímeres amb tan sols fer girar les rodes.

El 1967, com a part d'una discussió amb el pioner del happening Allan Kaprow organitzada per la Universitat estatal de Nova York, Filliou replanteja la fundació d'un Institut de Creació Permanent. La denominada 'Creació permanent' es distingeix per l'elaboració d'una obra lúdica de mínim impacte. L'art no monumental promogut per Filliou juga, més aviat, a alterar el sentit de la realitat, al mateix temps que estimula la participació a través del joc: «L'artista ha d'adonar-se'n que forma part d'un medi més ampli, el de la Creació Permanent que es desplega al seu entorn per tot arreu i allà on hi vagi».

Bibliografia

[modifica]
  • Pierre Tillman. Robert Filliou. Nationalité poète, Dijon, Les presses du réel, 2007 (francès)
  • Robert Filliou. Catalogue raisonné des éditions et multiples, Dijon, Les presses du réel, 2003 (francès)

Enllaços externs

[modifica]