Shéhérazade (Rimski-Kórsakov)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Theodore Kosloff al ballet Sherezade, de Michel Fokine, en 1913

Shéhérazade (en ciríl·lic, Шехерезада), op. 35, és inicialment una suite simfònica del compositor rus Nikolai Rimski-Kórsakov, composta el 1888. Basada en l'obra Les mil i una nits, combina dues característiques comunes a la música russa, i particularment de Rimski-Kórsakov: una orquestració enlluernadora i amb molt de color, i un interès per l'orient, un tema molt destacat en la història de Rússia.

El 1910, amb la música de Schéhérazade, Michel Fokine va crear i realitzar una coreografia d'un ballet que portà el mateix títol; per a la temporada dels Ballets Russos a París, amb l'escenografia i vestuaris de Léon Bakst. Van destacar en els papers principals Ida Rubinstein i Vàtslav Nijinski.

Estructura[modifica | modifica el codi]

La suite està dividida en quatre moviments. El compositor va posar inicialment títols programàtics, però posteriorment els va esborrar per a canviar-los per indicacions de caràcter i tempo, per evitar una lectura massa descriptiva de la música. En l'actualitat se solen citar els títols originals, que són:

 1. El Mar i el vaixell de Simbad. Largo i maestoso - Allegro non troppo. mi major.
 2. La història del príncep Kalendar. Lento - Andantino - Allegro molto - Con moto. si menor.
 3. El jove príncep i la jove princesa. Andantino quasi allegretto - Pochissimo più mosso - Come prima - Pochissimo più animato. sol major
 4. Festival a Bagdad. El Mar. El vaixell encalla en un penya-segat superat pel Genet de Bronze. Allegro molto - Vivo - Allegro non troppo maestoso. mi major

El tema musical que inicia el primer moviment representa suposadament a l'implacable sultà Schahriar. Aquest tema està construït amb quatre notes descendents de l'escala de tons. Després s'escolten uns quants acords en la secció de fusta que recorden l'inici de l'obertura del Somni d'una nit d'estiu de Felix Mendelssohn. A continuació sentim un altre dels temes que reapareix en cada moviment; és la melodia que aniria associada a la narradora de la història, Shéhérazade, l'esposa del sultà, que aconsegueix commoure'l amb les seves narracions. És una melodia captivadora i sensual amb un solo de violí, acompanyada per l'arpa.


 \relative c{
  \set Staff.midiInstrument = #"tuba"
  \set Score.tempoHideNote = ##t
  \tempo 4 = 130
  \clef bass
  \key g \major
  \time 2/2 
   e2 \ff b d~ \times 2/3 { d4 c b } c2.~\startTrillSpan c8. g16\stopTrillSpan ais2\accent\staccato fis\accent\staccato \bar "||"
 }


 \relative c'''{
  \set Staff.midiInstrument = #"violin"
  \set Score.tempoHideNote = ##t
  \tempo 4 = 60
  \clef treble
  \key g \major
  \time 4/4
   e4(~ e8 \times 2/3 { d16 e d } \times 2/3 { c d c) } \times 2/3 { b( c b } \times 2/3 { a c e } \times 2/3 { g fis e) } e4( \bar "||"
 }

Forma musical[modifica | modifica el codi]

Shéhérazade és una nova forma de composició, fins a cert punt a mig camí entre la Simfonia fantàstica d'Hector Berlioz (1830) i el poema simfònic de Franz Liszt. Probablement, a causa de la trama en què està basada, està més pròxima al poema simfònic, en el sentit que és menys precís que el de la Simfonia fantàstica. El compositor sempre es va pronunciar per tal que s'evités una lectura massa programàtica, negant per exemple que els personatges evolucionin clarament i actuïn, al contrari del que va escriure Antonio Vivaldi amb els poemes adjunts a Les quatre estacions, o del que farà Prokófiev a Pere i el llop, amb els instruments que representen personatges amb els seus temes propis recurrents. Rimski-Kórsakov va escriure de manera contundent en les seves Cròniques de la meva vida musical:

És en va el buscar leitmotiv sempre vinculat a determinades imatges. Al contrari, en la majoria dels casos, tots aquests aparents leitmotiv no són més que materials purament musicals per al desenvolupament simfònic. Aquests motius passen i s'estenen per tota l'obra, unint-se successivament i entrellaçant-se. Apareixen cada vegada sota una llum diferent, mostrant cada vegada diferents característiques i expressant noves situacions, i corresponen cada vegada a imatges i a quadres diferents.

Usos posteriors[modifica | modifica el codi]

Vàtslav Nijinski i Ida Rubinstein a Shéhérazade, producció dels Ballets Russos el 1910. Il·lustració de George Barbier
 • El 1910, amb la música de Schéhérazade, Michel Fokine va crear i realitzar una coreografia d'un ballet per a la temporada dels Ballets Russos a París, amb l'escenografia i vestuaris de Léon Bakst. Van destacar en els papers principals Ida Rubinstein i Vàtslav Nijinski. El ballet va impactar per la seva sensualitat carregada de orientalisme.
 • Gràcies a la seva popularitat, fragments de Schéhérazade han format part de la banda sonora de diverses pel·lícules, entre elles:
  • Lost in a Harem (1935) de Charles Reisner.
  • La taronja mecànica (1971) de Stanley Kubrick.
  • Simbad e il califfo di Bagdad (1973) de Pietro Francisci.
  • Nijinsky (1980) de Herbert Ross.
  • The Man with One Red Shoe (L'home amb la sabata vermella, 1985) de Stan Dragoti (en aquesta pel·lícula, el protagonista, Richard Harlan Drew (Tom Hanks) és un violinista confós per un espia; quan ha de tocar en un concert el solo inicial de Schéhérazade pateix un lapsus, i llavors comença a tocar una peça seva).
  • Shadow Dancing (1988) de Lewis Furey.
  • IN una notte vaig donar chiaro vaig donar lluna (1989) de Lina Wertmüller.
  • Lonely in America (1991) de Barry Alexander Brown.
  • One True Thing (1998) de Carl Franklin.
  • The Price of Milk (2000) d'Harry Sinclair.
 • També alguns temes, sobre tot el primer (el tema del sultà), apareix constantment en la sèrie televisiva Els barrufets, com un leitmotiv de Gargamel, Azrael o en general qualsevol personatge malvat.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]