Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Propostes

193.153.39.234 (discussiócontribucions)

Us faig arribar que no he vist un disseny de portada TAN INCREÏBLEMENT DOLENT en una wikipedia, com el que té l'actual de la Viquipèdia catalana.


És bastant escandalós (i mala senyal per un projecte que tenia una importància cabdal en la defensa de la llengua) que ningú estigui advertint que una portada tan pèssima i de tan poca usabilitat no beneficia en res a un projecte com aquest, cansa innecessàriament a l'usuari, i no és en cap cap cas una bona benvinguda, clara i informativa a primer cop de vista. I per suposat encara ajuda menys a la participació.


Les imatges enormes desplegables al pas del ratolí no són un bon sistema d'ús, i menys quan amb prou feines es pot veure el que s'ensenya, i es posa el text, i molt de text, a sobre. Sembla propi d'èpoques ja passades d'internet, on l'ús extensiu de millors velocitats van fer proliferar sistemes "molt visuals" però poc útils com aquests, abandonats ja fa temps a quasi tot arreu, quan la novetat visual es va tornar simplement una rèmora per l'usuari i la seva experiència real d'ús.


Molt malament, I sembla que és una característica única (i amb raó) de la viquipèdia en català. Horrorós.

PS: Els vídeos proliferen per internet ja fa anys, no cal convertir una portada escrita en cap cosa dinàmica, i de fer-ho... es pot fer amb més contenció. Personalment em fa mandra pensar en tornar a entrar en aquesta portada que no visitava des de fa anys, i de ben segur que no seré l'únic.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Benvolgut anònim, de les wikipedies que consulto habitualment, la portada de la Viquipèdia en català és la que té el disseny que més m'agrada, però en una cosa estic d'acord: em molesta molt que, en passar el ratolí damunt d'algunes imatges, comencin a ballar cap un costat i altre.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

No tinc opinió sobre el fet que les imatges ballin, però sí que trobo que els enquadraments automàtics molt sovint deixen fora el subjecte que se suposa que la imatge ha de mostrar. Ara bé, no tinc gens clar com s'hauria de resoldre.

Catalaalatac (discussiócontribucions)

Doncs subscric tot el que ha dit aquest usuari anònim.

Personalment no m'agrada gens aquesta portada. Mai m'ha agradat i mai entro a la Viquipèdia a través de la portada. Les imatges desplegables cansen i no m'agrada això de no poder veure tota la informació amb un cop d'ull i d'haver de passar el ratolí perquè es despleguin. A la secció de notícies hi han masses negretes i la secció de tendències no crec que sigui pertinent per una enciclopèdia. I, parlant clar, pel meu gust, és lletja (les imatges tallades no hi ajuden gens).

Potser seria bo obrir un debat sobre si s'escau canviar el format i si és que sí, debatre com cal fer aquest canvi.

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Docs jo trobo que és una pàgina molt ben dissenyada. I m'agrada. No sabria pas com millorar-la. Una felicitació i un agraïment als editors que hi dediquen el seu temps i esforç. Ànims!

Beusson (discussiócontribucions)

Algú que la seva única col·laboració a la Viquipèdia és una crítica absoluta cap a una part d'ella, sense propostes per millorar-la més enllà de la desqualificació, no em mereix gaire consideració.

La portada va ser feta amb el consens de molts viquipedistes i en el transcurs d'un llarg període de proves i amb molt d'esforç per part seva. Ara per ara, per mi és la millor portada que hi ha en l'univers wikipedista (només cal anar a altres llengües per veure portades aquestes si, ancorades en temps passats). Evidentment pot millorar, i per això és molt bo fer-ne comentaris i crítiques constructives, i amb aquest tarannà de millora, intentar canviar coses, però no amagant-se en IP anònimes (crec que no ens mengem ningú!).

Per la meva part, tot el meu suport a l'actual portada.

Docosong (discussiócontribucions)

Molt d'acord amb en @Beusson. Personalment, un comentari que comença amb unes majúscules, adjectius redundants i llenguatge infantil, ja no em mereix la més mínima atenció.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

He estat mirant una quinzena llarga de portades en la resta d'idiomes i la nostra és radicalment diferent. Sense totxos de text, més imatges, etc. Bastant més agradable. No acostumo a entrar des del mòbil, per tant no sé si la usabilitat és millor així o no. Però, potser si que en 193.153 té raó en un parell de coses, en la línia del que comenta @Catalaalatac: s'abusa de la negreta (quan ja està tot marcat en blau) i el resultat de les imatges és millorable, preferiria que el text sortís davall de la foto i no per sobre. No en sé gens de disseny web, no puc proposar alternatives.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Més enllà de si ens agrada o no el disseny actual (a mi m'agrada) voldria recordar que, com tot a la Viquipèdia, és fruit d'un ampli consens i debat.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Jo no usaria l'adjectiu "ampli" per qualificar els consensos de la Viquipèdia. Pel que he vist, solen ser més aviat estrets; hi vota molt poca gent. (I que consti que la portada m'agrada més que la d'altres wikipedies, tot i que em molesta molt que les imatges es moguin quan, sense adonar-me'n, hi passo el ratolí al damunt.)

Beusson (discussiócontribucions)

En aquest cas, vam participar força gent en els comentaris de com fer-la. Sé que hi va haver una votació per decidir com quedava al final, però ja no recordo quants vam votar. Ara bé, la feinada de fer-la va quedar en mans de molt pocs, ja ens agradaria tenir moltes mans arreu!

Isidre blanc (discussiócontribucions)

Em penso que en Pau, quan diu un "ampli" consens i debat, es refereix a que tot-hom hi pot participar, sense cap restricció.

Cataleirxs (discussiócontribucions)

Per curiositat, quan es va fer el canvi?

Beusson (discussiócontribucions)

Recordo que es va fer coincidir amb els 600000 articles, deu fer uns dos anys i escaig.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Beusson, el gener de 2019 hi havia la cursa per arribar als 600.000 articles. Ho recordo perquè em vaig posar les piles i vaig fer i traduir-ne uns quants i després vaig estar mesos sense fer-ne cap.

Jmarchn (discussiócontribucions)

Personalment m'agradava el disseny anterior a l'actual, que ja gairebé no recordo. Era més funcional. L'actual és sens dubte el més innovador i colorista.

Townie (discussiócontribucions)

Com a autor de la major part del codi rere el disseny actual de la portada, totalment d'acord que hi ha serrells per polir, i també crec que caldria fer-li un lífting ben aviat: tot apunta que en breu s'aplicaran els canvis a la interfície de la Viquipèdia per a tothom, i la portada no estava pensada perquè la majoria de dispositius hi responguessin així. Quan se'n va començar a parlar el 2016, a la Viquitrobada 2017 i durant el 2018, el consens era que calia que la portada fos més visual, amb més imatges i menys text, i que mogués persones de la portada cap als articles que hi apareixien. És a dir, en comptes de llegir el paràgraf inicial de l'article del dia, intentar moure els lectors cap a l'article. També es deia que era important evitar long scrolls, i que a poder ser, hi cabés tot a la pantalla.

Hi va haver un munt de dissenys intermedis i iteracions fins arribar al producte final. Personalment, he de reconèixer que el disseny que més m'agradava era aquest, però no va tenir l'acollida que hagués volgut :( A l'hora de fer tota la part del codi, hi havia força restriccions: l'HTML i el CSS que s'utilitza en pàgines de la Viquipèdia està força restringit per evitar possibles problemes, i també es va fer la petició explícita que no s'hi fes servir JavaScript per alleugerir-ne la càrrega. Després de diverses proves, el carrusel que més va convèncer és la versió que apareix en portada, amb tots els problemes que heu comentat. Si algú té cap idea millor per aconseguir un resultat equivalent i millorat, si us plau, que avisi i m'hi poso!

Ara que ja han passat gairebé dos anys i mig, es pot comprovar que les visites a la portada han pujat moltíssim, així que d'això n'estic bastant satisfet. També em va fer patxoca veure que van copiar els carrusels per la pàgina de Wikimania, sense canviar cap coma del codi. Aquest estiu miraré de posar-me a netejar el backlog de tasques que arrossego sobre la portada. En sóc plenament conscient, @FranSisPac:, em sap greu no haver-ho fet abans!

Jmarchn (discussiócontribucions)

M'he acostumat a la nova portada, i que (em sembla) que es renova més. Però, què hi trobo a faltar a la portada?.

Per ordre del que crec més important i després de revisar les portades de les principals Viquipèdies:

  • Enllaços als portals (per exemple: espanyola, anglesa, alemanya, portuguesa, sueca, ucraïnesa, vietnamita)
  • Una presentació (per exemple: francesa, portuguesa, italiana, neerlandesa, portuguesa, vietnamita).
  • Potser un llistat de Viquipèdies pel nombre d'articles (per exemple anglesa, vietnamita) i em sembla recordar que hi havia un enllaç a altres tipus d'estadístiques.

Em sembla que afegir 1, 2 o 3 de les propostes que dono més amunt no representaria massa treball ja que és un contingut més o menys "fix".

A més, de l'element de l'"article/imatge/projecte/tendències" no se'n visualitza res en la versió per a mòbils!.

Pere prlpz (discussiócontribucions)

La primera proposta sí que representa una feinada, perquè per enllaçar als portals primer cal fer uns portals útils.

De fet, en un altre fil de fa uns mesos hi ha una discussió immensa on el consens era clarament no enllaçar els portals des dels articles perquè no aportaven res (per alguns no aportaven res en el seu estat actual, per a d'altres no haguessin aportat res ni millorats).

Les altres dues, si les estic entenent, no veig que siguin el que busca l'usuari que arriba a la portada.

Tot i això, els enllaços a d'altres viquipèdies els podríem tenir si en comptes de restringir els interviquis com es fa des d'uns quants anys, a totes les pàgines hi sortissin per sistema tots els interviquis.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Jo no hi posaria el llistat de Viquipèdies per nombre d'articles. Crec que qualsevol lector que entri a una viquipèdia "petita" és conscient que existeixen les primeres del rànquing. De fet, més aviat crec que seria necessari que les edicions en llengües majoritàries publicitessin l'existència de viquipèdies en llengües minoritàries que comparteixen espai geogràfic. És a dir, crec que un parlant natiu de quítxua pot entrar a la Viquipèdia en castellà sense saber que n'existeix una en la seva llengua (que ha copiat la nostra portada, per cert!), però trobo molt improbable el cas contrari.

Resposta a «Disseny increïblement dolent»