Usuari:Townie/proves1

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Animacions en bucle de fer-se grans/petits per a mòbils

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
751.073 articles
1.312 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Article del dia
El suec és una llengua escandinava parlada per més de nou milions de persones, principalment a Suècia i parts de Finlàndia, especialment a la costa i a les illes Åland. És en gran part mútuament intel·ligible amb el noruec, i en menor mesura amb el danès. Juntament amb les altres llengües escandinaves, el suec descendeix del nòrdic antic, el llenguatge comú dels germànics que vivien a Escandinàvia durant l'edat vikinga. El suec estàndard és la llengua nacional que evolucionà dels dialectes del suec central al segle xix i que ja estava ben establerta a principis del segle xx. Malgrat que encara existeixen varietats regionals distintes que descendeixen dels dialectes rurals antics, la llengua parlada i escrita és uniforme i estandarditzada. Alguns dialectes difereixen considerablement del suec estàndard en gramàtica i vocabulari i no són sempre mútuament intel·ligibles amb el suec estàndard. Aquests dialectes es limiten a àrees rurals i són parlats principalment per un nombre reduït de gent amb poca mobilitat social. Tot i que no estan amenaçats d'extinció imminent, aquests dialectes han anat declinant al llarg del darrer segle, malgrat el fet que estan ben documentats i el seu ús és encoratjat per les autoritats locals. - Vegeu informació sobre la imatge

Suec[modifica]

El suec és una llengua escandinava parlada per més de nou milions de persones, principalment a Suècia i parts de Finlàndia, especialment a la costa i a les illes Åland. És en gran part mútuament intel·ligible amb el noruec, i en menor mesura amb el danès. Juntament amb les altres llengües escandinaves, el suec descendeix del nòrdic antic, el llenguatge comú dels germànics que vivien a Escandinàvia durant l'edat vikinga.

El suec estàndard és la llengua nacional que evolucionà dels dialectes del suec central al segle xix i que ja estava ben establerta a principis del segle xx. Malgrat que encara existeixen varietats regionals distintes que descendeixen dels dialectes rurals antics, la llengua parlada i escrita és uniforme i estandarditzada. Alguns dialectes difereixen considerablement del suec estàndard en gramàtica i vocabulari i no són sempre mútuament intel·ligibles amb el suec estàndard. Aquests dialectes es limiten a àrees rurals i són parlats principalment per un nombre reduït de gent amb poca mobilitat social. Tot i que no estan amenaçats d'extinció imminent, aquests dialectes han anat declinant al llarg del darrer segle, malgrat el fet que estan ben documentats i el seu ús és encoratjat per les autoritats locals.



Imatge del dia

Imatge del dia[modifica]

Un Agama en el Parc Nacional del Serengueti (Tanzània)

Projecte destacat
Quina fita més impressionant: la nostra llengua ja té 750.000 articles a la Viquipèdia! Deixeu-nos la vostra felicitació i feu-vos partícips d'aquest nou èxit!
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Celebrem els tres quarts de milió![modifica]

Quina fita més impressionant: la nostra llengua ja té 750.000 articles a la Viquipèdia! Deixeu-nos la vostra felicitació i feu-vos partícips d'aquest nou èxit!
(Informació de la imatge)

|range=2}}


5 de maig

Milers de manifestants omplen la Plaça Major de Palma en el tancament del primer Correllengua interinsular, convocat per l'Obra Cultural Balear i Joves per la Llengua.


4 de maig

El FC Barcelona suma la seva novena Lliga F, la cinquena consecutiva, després de vèncer el Granada CF per 1-4.


3 de maig

Pel Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, una dotzena d'organitzacions de periodistes demanen que s'aturi la investigació per terrorisme contra Jesús Rodríguez.


3 de maig

La multinacional Puig, valorada en 13.920 milions d'euros, s'estrena a la Borsa de Barcelona amb un preu de sortida de 24,5 euros per acció.



Onze inicial contra l'SK Brann Kvinner a la Lliga de Campions


Tendències


Avui fa 30 anys
Avui fa 50 anys
Neix Clara Segura i Crespo, actriu catalana de cinema, teatre i televisió.
Avui fa 75 anys
Neix Thérèse Liotard, actriu francesa, el mateix dia que mor Maurice Maeterlinck, dramaturg i poeta belga, Premi Nobel de Literatura de l'any 1911 (86 anys).
Avui fa 100 anys
Avui fa 200 anys
Mor Rosa Morandi, soprano italiana de renom (n. 1782).
Avui fa 450 anys
Neix Innocenci X, Papa de l'Església catòlica entre 1644 i 1655 (m. 1655).