Vés al contingut

Usuari Discussió:Alzinous/201512

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Converses i ping (2a part)

Quan esbrinis com funciona exactament això de les converses i xq serveix l'etiqueta PING em fas un toc. Jo estaré igualment al cas. alzinous (disc.) 17:56, 29 nov 2015 (CET)

Tiputini -> @Alzinous: hauria de funcionar així amb el ping--Tiputini (disc.) 09:21, 30 nov 2015 (CET)
aLZi -> @Tiputini: Crec que també funciona així => {{resp|usuària}} alzinous (disc.) 09:40, 30 nov 2015 (CET)

La millor manera de traduir infotaules?

Hola Amador, quan vull traduir infotaules al català vaig a Categoria:Infotaules i si trobo allà la que necessito ja em quedo satisfet. Però no sempre és així... En aquest cas em sento una mica perdut. Fa uns dies vaig crear la taula de Solar Dynamics Observatory. Dona el "pego", però té pegues: no és una infotaula estandarditzada, el codi és mig inventat, no es pot reciclar, etc. Bé, agrairia algún consell sobre el tema. Salut :) alzinous (disc.) 21:28, 29 nov 2015 (CET)

Amador -> @Alzinous:. No siguis modest que has fet una feina molt meritòria. La meva opinió sobre les infotaules és que no haurien de ser singulars per a un article, ja que la seva funció és presentar una síntesi (la teva ho fa), però també homogeneïtzar la visió i informació que donen els articles del mateix tema/tipus. La que tu has fet, només serveix pel teu article. Soc conscient que trobar la infotaula ideal no és feina fàcil. He mirat quina té a l'anglesa i fa servir {{Infobox spaceflight}} que la tenim a la VP CAT. No vull dir que sigui la millor, però si està pròxima al que vols i li falta alguna dada, sempre és millor afegir-ho que no crear una de nova. Jo em dedico a fusionar infotaules que algú ha creat perquè "hi havia una dada diferent a la que ja tenia una altra". A més, els articles Mir (estació espacial) i Estació Espacial Internacional no tenen infotaula. Potser els hi encaixaria aquesta que et dic o la que has fet tu ?. Mira que et sembla i ho comentem i t'ajudo a ampliar-la, si cal. Ja em diràs, --amador (disc.) 21:46, 29 nov 2015 (CET)
aLZi -> Gràcies per la info. Vaig fer aquesta entrada una mica de casualitat, però m'agrada molt el potencial de les infotaules, així que quan tingui alguna pregunta o idea et contactaré :) alzinous (disc.) 22:09, 29 nov 2015 (CET)

Felicitats Tiputini, per les teves primeres 2000 edicions

Des del meu particular satèl·lit, se't felicita per l'excel·lència en la feina viquipedista i els èxits assolits! alzinous (disc.) 15:21, 30 nov 2015 (CET)

Descobrint el significat del signe de sumar

Això és una prova i no és res més que això.

Hey, Mr Landlord!

Hola Carles, aquest agost vas esborrar l'entrada Hey, Mr Landlord!, referida a un àlbum de "la Locomotora Negra". Vaig crear-la en el marc d'una Viquimaratò de Música, on un dels objectius era iniciar articles sobre discs representatius d'allò que es podria anomenar el “Jazz català”. Resulta una mica frustrant no haver rebut un avís abans de l'esborrament per tal de tenir l'oportunitat d'esmenar, ampliar, fusionar, etc. l'article (val a dir que tampoc conec gaire com va el protocol). Altres Wikipedias, però, tenen bastantes pàgines dedicades a discografies i seleccions (llistes) de discs. Imagino que alguna cosa com “Categoria:Discs del jazz català” no s'acaba de veure, no? Saluditos :)

KRLS -> Hola! No s'ha perdut la informació que vas crear sinó que es va integrar (fusionar) a l'àlbum La Locomotora Negre. Un usuari va proposar la fusió (perquè l'article era d'una línia) i jo vaig executar aquesta proposta. La Viquipèdia admet articles de cançons si aquests tenen suficientment contingut, sinó sovint s'opta per integrar-los a un article de l'àlbum. Si estàs disposat a ampliar l'article, et puc restaurar l'article. Personalment, sóc molt fan d'articles sobre cançons.
aLZi -> Segur que devia ser una entrada massa curta i que la fussió era totalment procedent. En tot cas, "Hey, Mr Landlord!" és un disc de jazz, en molts aspectes, històric; no és només una cançó. A la viquimarató de música és va parlar d'entrar-hi els 100 discs més representatius del jazz a Catalunya. M'agradaria posar-m'hi si tingués una mica de temps... També és cert que algú m'ha comentat que hi ha l'àcord de no crear entrades sobre cançons i discs... (?). Bé... Gràcies per la teva amabilitat i també per la bona feina que feu els administradors. Salut :)
KRLS -> Bufa, 100 discs. El problema que trobem sovint en aquests camps són les referències. Costa molt trobar bibliografia, però és totalment vàlid crear els articles. (potser primer començar pels discs i després per les cançons). Potser pots provar sort per la revista Jazz del grup Enderrock

Anomodon?

Hola Edustus. Sembla que coincideix el nom d'un gènere de sinàpsids del Permià amb el d'una molsa (Anomodon). Per tal de fer l'entradeta de la molsa he hagut de reconvertir l'entrada dels sinàpsids (que sembla que vas crear tu?) en una pàgina de desambiguació que apunta a Anomodon (animal) i Anomodon (vegetal). Després de fer-ho he pensat que potser no ha estat bona idea ja que l'historial de les pàgines queda una mica distorsionat. Espero que això no representi un problema. Salutacions :) alzinous (disc.) 16:20, 1 des 2015 (CET)

Quines dones incloem al vqproj: ciència en ♀?

Hola Tiputini, moltíssimes gràcies per haver-te interessat pel projecte i per la teva aportació de noms de dones rellevants per la seva tasca científica.

Seguint les idees de Wilhelm Dilthey (que va separar ciències de la naturalesa i ciències de l'espèrit) he pensat dedicar el viquiprojecte únicament a dones que hagin destacat en ciències pures o en ciències de la naturalesa.

Ja em diràs com ho veus? Si obrim el projecte a economistes i arquitectes també hauria d'haver una certa flexibilitat per admetre periodistes, polítiques, advocades, psicòlogues, sociòlogues, antropòlogues, geografes, historiadores, lingüístes, pedagogues, arqueòlogues, bibliotecàries, filòsofes, urbanistes, agricultores, informàtiques, mineres, ramaderes, tecnòlogues i tantes altres. Crec que seria infinit i inabarcable.

Bé, la cosa és que dels 55 noms que has afegit he eliminat uns 20, més o menys, bàsicament arquitectes i economistes. Espero que estiguis d'acord. Sempre ho podem replantejar.

Les dones que tindrien tot el dret d'aparèixer a la llista segons aquesta concepció haurien de ser especialistes en un d'aquests camps: matemàtiques, lògica, astronomia, biologia, bioquímica, biotecnologia, ciències Ambientals, ciències de la Terra, ecologia, física, geologia o química

Salutacions alzinous (disc.) 21:55, 2 des 2015 (CET)

@Tiputini:Genial! Em sembla perfecte! El criteri de "ciències versus humanitats versus tecnologia" no és meu, és un criteri molt clàssic i tradicional... antic i carpetovetònic, potser? En realitat l'únic problema que hi ha per afegir dones rellevants per la seva dedicació a les ciències socials o a les ciències aplicades és la capacitat que poguem tenir de treball. Jo m'apunto a un bombardeix, ja ho saps... però preferiria fer alguna cosa més qualitosa, encara que fos una mica acotadeta, que no fer molts articles inacabats o incomplets. Quan tingui una estona lliure traslladaré aquesta discussió a la pàgina del viquiprojecte. Gràcies pel teu interés i recolçament :) alzinous (disc.) 18:46, 3 des 2015 (CET)
@Alzinous: Veig que ja t'arriben els missatges.--79.148.254.241 (discussió) 18:50, 3 des 2015 (CET)
@Tiputini:Si vosté ho considera així viquipedista number 79146254241 :))) alzinous (disc.) 19:10, 3 des 2015 (CET)


Recordatori

Recorda: Cada article ha d'estar classificat almenys en una de les categories existents a la Viquipèdia. Si no fos així, costaria molt de trobar-lo entre 755.231 articles. Pots aprendre com categoritzar un article aquí.
Aquest recordatori és en motiu de les teves contribucions a l'article Laura Iglesias Romero.


--Pau Cabot · Discussió 09:41, 6 des 2015 (CET)

@Paucabot: Hola Pau, gràcies per l'enllaç. Amb la col·laboració d'una altra usuària estem treballant un paquet gran d'articles. Cal revisar totes les entrades, crear-ne de noves, cercar fotografies amb llicències adequades, incloure infotaules, categoritzar, estructurar els textos, referenciar, corregir l'ortografia, etc. La cosa és llarga i anem avançant lentament, amb la qual cosa algunes (o moltes) entrades poden semblar incompletes. Potser la millor solució seria incloure a totes les entrades, que estiguin en procés, la plantilla { { inacabat } } ... Com ho veus? alzinous (disc.) 10:30, 6 des 2015 (CET)
Sí, potser seria una bona eina usar {{inacabat}} (o {{editant}}). En tot cas, si només parlam de la categorització, que és una cosa ràpida (prova en:Wikipedia:HotCat) crec que el més fàcil és posar-la al principi de tot i així ja te n'oblides d'aquest tema.
Per cert, enhorabona per la bona feina en el tema de les dones científiques. Pau Cabot · Discussió 10:43, 6 des 2015 (CET)
@Paucabot: D'acord Pau, mirarem de prioritzar la categorització ja que això pot ser ràpid. Gràcies pels comentaris i pel teu suport :) alzinous (disc.) 13:13, 6 des 2015 (CET)

Sobre l'art de la categorització

@Tiputini: Hola Tiputini!!! Aquí tens una pàgina que t'interessarà amb tots els secrets sobre com fer servir les categories Categoritzar. Potser també et fa gràcia fer una ullada a això en:Wikipedia:HotCat. Salut :) alzinous (disc.) 20:57, 6 des 2015 (CET)

Un recordatori relacionat:

Categoria petita a Dones astrofísiques

Recorda: S'ha consensuat que les categories continguin un mínim de cinc elements a curt termini. Pots trobar-ne més informació aquí.

Les categories massa buides seran eliminades pel procediment ràpid a no ser que es consensuï una excepció per necessitats estructurals.
Aquest recordatori és en motiu de Categoria:Dones astrofísiques. --Pau Cabot · Discussió 09:20, 7 des 2015 (CET)

Dues coses més

  1. Les categories han d'anar subcategoritzades. Per exemple, Categoria:Dones microbiòlogues ha d'anar dins Categoria:Dones biòlogues i no directament a Categoria:Dones científiques.
  2. Has d'enllaçar les noves categories amb les equivalents en altres idiomes: Viquipèdia:Enllaços entre viquipèdies#Enllaços de Wikidata. Per exemple, Categoria:Dones biòlogues amb en:Category:Women biologists. Pau Cabot · Discussió 09:39, 7 des 2015 (CET)
@Paucabot: Veig que ho has arreglat. Moltes gràcies!!! :)
Vaig començar a crear aquestes noves categories per fer-ho com a les altres wikipedias, però a mig fer no ho vaig acabar de veure clar. Espero que no hagi estat una mala idea. En qualsevol cas, si tinc dubtes i vull eliminar alguna categoria nova perquè està buida o és redundant imagino que, com usuari sense poders, no ho puc fer, no? La possibilitat de reanomenar pàgines per fer-les invisibles no serveix perquè el que fa és crear una redirecció i embruta la viquipèdia.
Entenc que les subcategories poc plenes s'haurien d'eliminar i les entrades d'aquesta subcategoria quedarien incloses en la categoria superior. És així?
Salutacions :) alzinous (disc.) 12:38, 7 des 2015 (CET)
Per demanar l'eliminació d'una categoria, igual que una pàgina, pots usar {{Supressió}}. Qualque administrador l'esborrarà. Això també serveix per demanar l'esborrat d'una redirecció creada a causa d'un reanomenament.
Més que eliminar les categories, jo el que faria seria mirar d'omplir-les. Les que no puguis omplir, les esborrarem. Pau Cabot · Discussió 13:06, 7 des 2015 (CET)

I dues més

Respecte d'Elsa Neumann: les referències haurien de ser a fonts fiables (els blogs no ho són) i la plantilla d'esborrany ha d'anar a baix. Bona feina! Pau Cabot · Discussió 19:54, 8 des 2015 (CET)

@PauCabot: Gràcies. Ho tindré en conte :)
enhorabona amb la feina que estàs fent amb les científiques!--barcelona (disc.) 23:02, 11 des 2015 (CET)
@Barcelona: Moltes gràcies! Ets molt amable :) La veritat és que m'estic divertint força. Salut alzinous (disc.) 23:06, 11 des 2015 (CET)

Anècdotes

Hola Pau, he fet algunes proves per crear anècdotes emprant una plantilla que vaig trobar a la teva pàgina d'usuari {{2 anècdotes|X|Y}}. El meu dubte és, com puc fer servir aquest codi (on l'enganxo?) per a que les anècdotes sortin a la portada d'inici? Gràcies :) alzinous (disc.) 07:42, 12 des 2015 (CET)

@Alzinous: Hola! Has d'anar a Viquipèdia:Anècdotes seleccionades, i allà triar mes i dia (i hi veuràs un enllaç on hi diu "modifica"). Si vols editar anècdotes, si us plau comença substituint les anècdotes no referenciades (anècdotes del 21 de gener al 14 de novembre, incloses). Les anècdotes del 15 de novembre al 31 de desembre i de l'1 al 20 de gener ja tenen referència, així que les pots agafar d'exemple.
Si tens cap dubte, fes-m'ho saber :) Salut! --Pau Colominas (t'ajudo?) 00:36, 13 des 2015 (CET)
Hola Pau, gràcies per la teva amable resposta. He modificat l'anècdota del 15 de desembre. La podries mirar i dir-me si el que he fet és correcte? En haver-hi dues anècdotes juntes no tinc clar com fer constar les referències (m'ha semblat fàcil i més o menys lògic posar una damunt l'altra)... també tinc dubtes sobre si, pel que fa al format i al codi, les referències estan més o menys estandarditzades... Moltes gràcies :) alzinous (disc.) 19:29, 14 des 2015 (CET)
@Alzinous:És tot correcte excepte l'ús de la cursiva i la negreta. El cas de la cursiva és clar: l'altra anècdota porta en cursiva el nom de l'espècie perquè és llatí, per tant no fa falta a l'altra anècdota. L'ús de la negreta és més subjectiu, però el criteri general és posar-la a l'article que conté (o hauria de contenir) la informació que s'esmenta a l'anècdota. En el cas del velcro, tant l'article del propi velcro com el de la planta poden tenir informació sobre com funciona i com s'origina l'invent. En el cas de la domesticació sembla que la data de quan s'origina hauria de ser al propi article de la domesticació més que al dels éssers humans (però dic que és subjectiu perquè també podem considerar informació important el context en la història dels humans en que es desenvolupa la domesticació, i per tant en aquest cas mantindríem ambdues negretes). Per tant, com tu consideris millor.
Ara bé, abans de posar-te a duplicar anècdotes individuals, substitueix les anècdotes del 21 de gener al 14 de novembre, si us plau. Són anècdotes que porten anys sense actualitzar-se i no tenen referències (fins i tot algunes anècdotes són falses o llegendes urbanes!). És per això que més val que, si tens noves anècdotes en ment, les utilitzis per reemplaçar les velles (del 21 de gener al 14 de novembre, de moment). Qualsevol cosa que necessitis, m'ho dius. Salut! --Pau Colominas (t'ajudo?) 20:47, 14 des 2015 (CET)
Genial! Ara ho tinc més clar. Em semblava una mica brusc esborrar la feina dels altres, però si com dius hi ha anècdotes obsoletes i sense referències intentaré anar-les substituint poc a poc. Gràcies per l'ajuda! alzinous (disc.) 21:12, 14 des 2015 (CET)

com agrupar els anys en la pàgina de dsicussió

Sap com es fa per agrupar els anys en la pàgina de discussió?--Tiputini (disc.) 17:35, 17 des 2015 (CET)

Guten Abend! @Tiputini:
  1. A la pàgina de discussió selecciona els missatges que vulguis arxivar i enganxa'ls a una pàgina nova. Per exemple a Usuària_Discussió:Tiputini/missatges_antics.
  2. Crea un enllaç a la pàgina de discussió que apunti a la pàgina nova :)
T'ajudo? alzinous (disc.) 23:20, 17 des 2015 (CET)
@Alzinous: Sí, m'aniria molt bé.--Tiputini (disc.) 13:13, 18 des 2015 (CET)
@Tiputini: Ok! Ens hi posem aquesta tarda :) alzinous (disc.) 14:07, 18 des 2015 (CET)

Sobre els dialectes

Bones Alzinous, a la discussió em dius "No et sembla que seria millor que, en editar la Viquipèdia, cadascú fes servir la seva variant del català lliurament?". Doncs sí, és exactament per això que et vaig revertir la teva edició que canviava teues per teves. Per resumir-ho, crec que el criteri que impera és el de "no canviar allò que és correcte".

M'explico: si tots els editors d'un article useu un mateix dialecte, òbviament no tindrà elements d'altres dialectes. Si en l'article en qüestió un editor de diferent variant dialectal hi afegís informació, aquesta part tindria elements del seu dialecte, però ni ell hauria de canviar tot l'article adaptant-lo al seu dialecte ni els altres adaptar la nova informació al dialecte que impera en l'article.

No sé si m'he explicat gaire bé, espero que sí. Gràcies per la feina que estàs fent al Viquiprojecte! Salutacions. --Mcsmp (disc.) 19:27, 18 des 2015 (CET)

Hola @Mcsmp:
Així ho entenc jo també. Estic perfectament d'acord amb el que proposes en el teu missatge. Aquest "teues", que ha generat la discussió, però, el vaig escriure jo mateix per error quan vaig crear la pàgina del Viquiprojecte. De fet, en canviar "teues" per "teves" m'estava corregint a mi mateix i no a un altre editor d'un altre bloc dialectal.
Una cosa per si no estàs al cas... pots respondre directament des de la teva pàgina de discussió els missatges que altres usuaris et deixen emprant {{resp|nom_del_usuari}}. Aquest codi envia un avís a la persona interessada. D'aquesta manera tindràs tots els missatges d'un mateix tema agrupats. També pots fer servir els dos puntets ":" per sagnar paràgrafs si et resulta còmode.
Salut :) alzinous (disc.) 20:15, 18 des 2015 (CET)

Nacionalitats

Hola: Veig que has introduït la nacionalitat en alguns articles que tenia sota vigilància: Laura Bassi‎; Émilie du Châtelet‎; Caroline Herschel‎; Maria Margarethe Winckelmann‎; Maria Cunitz (i no sé si d'altres).‎ Algun d'aquests articles els vaig crear jo i vaig deixar en blanc el camp de "nacionalitat" perquè em sembla absolutament anacrònic parlar de la nacionalitat alemanya, polonesa o italiana en els segles XVII i XVIII, quan aquestes "nacions" ni tan sols existien. En el cas d'Émilie du Châtelet, potser sigui acceptable, com també potser o sigui el de Caroline Herschel‎ (tot i que va néixer a Hannover, que no és el Regne Unit i no tinc ni idea de si existien procediments de nacionalitazió: el seu germà, el conegut astrònom William Herschel no te cap nacionalitat a la seva infotaula). En fi, és una tema del que ja he parlat amb algun altre editor, però del que sembla que no existeix una política definida. Potser caldria preguntar a "la taberna" què és més convenient.--Ferran Mir (disc.) 12:13, 21 des 2015 (CET)

@Ferran Mir: Hola, estic creant i actualitzant articles sobre dones i ciència. Pots veure el Viquiprojecte aquí i també la llista de científiques sobre la qual treballo. Tens raó amb el que comentes. Ho vaig fer després de consultar algunes entrades (per exemple, aquesta). Ara he vist que a l'article sobre el Segle XVIII, on hi ha una llista de personatges destacats, consta la nacionalitat només d'uns quants (pocs). En molts casos, segurament, serà més adequat deixar el paràmetre de la nacionalitat en blanc. Si ho vols rectificar fes-ho. Sinò, quan torni a revisar les entrades ho faré jo mateix. També, si ho consideres pertinent, es pot plantejar a la taberna...
En quant a Caroline Herschel... a les Wikipedies anglesa i espanyola consta la nacionalitat alemanya (a la infotaula). A la catalana diu "fou una astrònoma d'origen alemany nacionalitzada al Regne Unit"... (?). No se d'on ha sortit aquesta informació ni com verificar-la. Jo només tinc una referència que Herschel cobrava de la corona anglesa, però res més. Potser la frase es podria eliminar. De moment, he esborrat la nacionalitat a la infotaula.
Una cosa més, probablement tinguis un interés especial en algunes entrades concretes de les que surten a la llista o intenció de completar-les. Si és així fes-m'ho saber i potser ens podem coordinar d'alguna manera. Salutacions i gràcies per comentar :) alzinous (disc.) 19:31, 21 des 2015 (CET)
Això de les nacionalitats de les persones dels segles anteriors al XIX sempre serà discutible. Per això proposava de traspassar-ho a la taverna per si algun administrador s'anima a fer una política sobre el tema, que potser seria el més apropiat.
Lo de Caroline Herschel (i també el seu germà), és força complicat, perquè, de fet, en la època que van viure, el rei d'Anglaterra Jordi II del Regne Unit era al mateix temps elector de Hannover (de fet el seu nom era Georg Augustus von Hannover) i suposo que això devia donar peu a una transmissió de persones entre Anglaterra i Saxònia, totalment indiferent al concepte actual de nació. La Universitat de Göttingen encara porta el nom de Georg Augustus...
El meu interès en la llista que em proposes rau en les matemàtiques; l'astronomia hi va d'afegit perquè fins el segle XIX matemàtics i astrònoms eren gairebé la mateixa cosa.--Ferran Mir (disc.) 16:04, 22 des 2015 (CET)
Ok! Puc intentar fer una pregunta simple a la Taberna, encara que aquest tema de les nacionalitats se m'escapa bastant. En quant als articles de matemàtiques/astrònomes seria fantàstic si volguèssis ampliar, arreglar, corregir, etc. alguna entrada. Seria molt interessant si poguèssis fer una ullada als aspectes més científics dels treballs mantemàtics o astronòmics. Salut :) --alzinous (disc.) 16:57, 22 des 2015 (CET)

Marianne North

Hola. Millor fer un album d'imatges. --E4024 (disc.) 17:40, 22 des 2015 (CET)

@E4024: Hola! Molt bona idea! Saps com fer-ho? Pots facilitar-me un enllaç a una pàgina d'exemple? Salutacions i gràcies per comentar :) alzinous (disc.) 17:50, 22 des 2015 (CET)
Gözleme. Aprofita de echar una ullada a mi perfect català. --E4024 (disc.) 17:52, 22 des 2015 (CET)
@E4024: Moltes gràcies per l'enllaç! Ja he revisat la teva entrada. Hi havia molt poques coses a canviar. Està bé! Salut :) alzinous (disc.) 18:05, 22 des 2015 (CET)

Bon Nadal

Mejores deseos para 2016. Si trabajas avui puedes echar una ullada a mis ultimos edits? Un abrazo. E.

@E4024:Doncs... el Trileçe té molt bona pinta. Un bon postre per aquestes vacances... jeje!
Salutacions, bones festes i bona entrada d'any :) alzinous (disc.) 22:54, 25 des 2015 (CET)