Viquiprojecte:Arts de les Cultures del Món II 2020

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Education icon white.svg
Viquiprojecte Arts de les Cultures del Món II: Índia i Xina
Universitat Autònoma de Barcelona — Curs 2020 / 2021
Amb el suport de
Amical Wikimedia logo.svg
Coordinació: Núria Ribas (Kowalskyn) · Francesc-J. de Rueda

Mentora: Tiputini


Inscriu-te al programa
d'estadístiques
Wikipedia Education Program with mini Wikipedia globe in the hands of Moka.png

Us trobeu al viquiprojecte de l'assignatura d'Arts de cultures del món II: Índia i Xina impartida la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest viquiprojecte docent està coordinat per en Francesc-Josep de Rueda i Roigé i na Núria Ribas-Valls (Kowalskyn), professors de l'assignatura. En la primera edició (2019 - 2020) ens vam dedicar a crear i millorar entrades de contiguts afins a l'assignatura i en aquesta segona edició (2020 - 2021) continuarem en aquesta mateixa direcció.

Plantejament i objectius[modifica]

El viquiprojecte està enfocat com una activitat avaluable que té com a objectius:

·      Ampliar coneixements relacionats amb l'àmbit de l'assignatura des d'un punt de vista autodidacte.

·      Desenvolupar les competències tecnològiques i el treball sobre una plataforma oberta i amb llicència lliure.

·      Perfeccionar la redacció de contingut expositiu i l'ús d'una bibliografia correcta i apropiada.

·      Competències transversals.

Cada alumna haurà de millorar o crear un article que no existeix o no té prou qualitat a la Viquipèdia en català, tot emprant continguts propis de la matèria i utilitzant referències acadèmiques de qualitat. El llenguatge s'haurà d'adaptar al d'una enciclopèdia generalista com és la Viquipèdia.

A l'hora de crear articles vermells no existents, l'objectiu és que presentin una introducció i cos (amb seccions i subseccions) que abastin tots els vessants de la temàtica, amb especial èmfasi en la part que fa referència a la temàtica de l'assignatura. En cas de millorar articles blaus ja existents, la finalitat és afegir-hi referències de millor qualitat, una millor estructura i que passin a incloure seccions més desenvolupades sobre la temàtica de l'assignatura.

Què es demana?[modifica]

Que l'alumnat creï un article enciclopèdic relacionat amb l'assignatura que encara no existeixi, o bé en millorin un que no tingui prou qualitat, tot seguint les normes de la Viquipèdia, que trobaràs resumides en el punt 'Com ha de ser l'article'.

Què cal fer?[modifica]

Has d'escriure un article enciclopèdic seguint les normes de la Viquipèdia, que trobaràs resumides en la següent secció. Tingues en compte els següents punts que et poden ajudar per fer millor la feina.

 1. Crea't un compte d'usuari aquí.
 2. Tria un article de la llista i inscriu el teu nom d'usuari al costat de l'article que hagis triat o t'hagi tocat per reservar-lo i avisar la resta de la comunitat per on comences a treballar.
 3. Cerca documentació fiable (en paper o en línia) que avali la informació que afegiràs i pensa com estructurar de la manera més clara l'escrit. Pots inspirar-te d'articles similars.
 4. No esgotis el temps, corregir un article porta feina i pot ser que llavors no l'acabis o no quedi com caldria.
 5. Comunica't amb els mentors a través de l'apartat de discussió que trobaràs al final d'aquesta pàgina.
 6. Revisa el text per assegurar-te que està a un nivell correcte, pensa que milers de persones el podran llegir a partir d'ara.

Com s'ha de fer?[modifica]

L'objectiu és ampliar o crear els articles indicats pel teu professor o que tu creguis convenient a la pàgina del viquiprojecte de la teva aula. Selecciona el que més t'agradi i comença a ampliar-ho. Recorda d'editar sempre registrat, perquè quedi constància de les teves contribucions associades al teu nom d'usuària, així se't podrà avaluar més fàcilment o altres viquipedistes podran contactar amb tu si ho necessiten per fer-te suggeriments. Per saber si has fet bé la feina, revisa aquesta llista: Quan ja tinguis l'article acabat en el teu espai de proves, ja el pots traslladar i publicar-lo en obert, recorda d'afegir la plantilla: 'escolar' a dalt de tot per avisar que formes part d'un projecte educatiu.

Recorda que si crees un article nou, primer has de treballar en la teva pàgina de proves.

Com ha de ser l'article?[modifica]

Tingues en compte els següents punts que et poden ajudar per fer millor la feina;

L'article ha de ser bo. Això no implica que hagi de ser terriblement llarg ni escrit amb un llenguatge excessivament culte.

 • Estil de redacció: feu una ullada a la guia bàsica de la Viquipèdia si teniu dubtes sobre com editar
 • Fonts: Fonts fiables. Utilitzeu materials de qualitat (publicacions científiques, manuals, enciclopèdies especialitzades, etc.) i citeu-les correctament per justificar la informació que incorporeu a l'article.
 • Estructura:
  • La primera frase de l'article hauria d'explicar de què es tracte el concepte que esteu treballant
  • El primer paràgraf de l'article hauria de ser una síntesi molt general sobre l'obra que esteu treballant. Ja desenvolupareu la informació al cos de l'article
 • Apartats: poseu-hi els que creguis convenients: context, història de l'obra, descripció... Tot depèn de les característiques que fan que l'obra sigui important
 • Imatges: si no en trobeu de satisfactòries a l'eina que insereix imatges i fitxers als articles i en voleu afegir, no oblideu que les heu d'haver fet vosaltres, per complir amb la legislació sobre propietat intel·lectual.
 • Llenguatge: recordeu que escriviu en una enciclopèdia per a tothom. Com més entenedor sigui el llenguatge, millor
 • Metodologia: en cas que estigueu millorant un article ja existent, aneu modificant-lo de manera progressiva. Així donareu peu a altres usuaris perquè us donin un cop de mà i us aconsellin
 • Proporcionalitat: recordeu que l'edició de la Viquipèdia és una de les activitats previstes a l'assignatura. Dediqueu-hi el temps proporcional a la seva vàlua!

Per saber si has fet bé la feina, revisa aquesta llista:

El meu article....

 1. Comença amb una definició clara del concepte del títol? Aquest concepte apareix en negreta al principi de la primera frase?
 2. Té un estil de llengua formal, amb un to enciclopèdic? Està escrit en tercera persona?
 3. Reflecteix els diferents punts de vista de manera equilibrada?
 4. Aporta informació suficient per a un lector o lectora sense coneixements previs del tema?
 5. Està estructurat en diferents seccions i té un fil conductor?
 6. Referència la informació rellevant amb fonts fiables (publicades i sense conflicte d'interessos amb el tema que es tracta)?
 7. Inclou imatges si cal?
 8. Integra la informació que ja hi havia amb la que he afegit després?
 9. Té una introducció d'un o pocs paràgrafs on apareix el més important que es tracta després amb més extensió?
 10. Conté enllaços interns als conceptes més importants o que permeten ampliar la informació?
 11. Inclou al final una categoria perquè els i les lectores el puguin trobar fàcilment?
 12. Has creat l'ítem a Wikidata o bé l'has enllaçat amb l'ítem ja existent?

Com més Sí hagis contestat, millor serà la nota.

Quan ja tinguis l'article acabat en el teu espai de proves, ja el pots traslladar i publicar-lo en obert, recorda d'afegir la plantilla: 'escolar' a dalt de tot per avisar que formes part d'un projecte educatiu.

Rúbriques per a la correcció[modifica]

INSUFICIENT
Continguts L'article presentat és un text enciclopèdic.

La informació està sintetitzada i presentada de manera rigorosa, ben fonamentada i adequada per a un públic general, cenyint-se al tema tractat.

L'article presentat no és un text enciclopèdic.

La informació no està sintetitzada ni presentada de manera rigorosa, ben fonamentada i adequada per a un públic general.

Hi ha un excés de dedicació a temes secundaris.

Format S'utilitza correctament el format de la Viquipèdia per crear els diferents apartats de l'article, els enllaços i la bibliografia.

L'article és complementat amb recursos adequats, com imatges de lliure ús adients al tema.

No s'utilitza correctament el format de la Viquipèdia per crear els diferents apartats de l'article, els enllaços i la bibliografia.

L'article no és complementat amb recursos adequats, com imatges de lliure ús adients al tema.

Redacció i llengua L'article està ben redactat.

L'expressió és fluida, neutral i clara, entenedora per a un públic general, sense tecnicismes ni pressuposar uns coneixements especialitzats.

L'article presenta errors d'ortografia o sintaxi.

L'expressió és poc fluida o obscura, poc entenedora per a un públic general pel fet de servir-se de tecnicismes (no aclarits) o per pressuposar uns coneixements especialitzats.

Fonts Es demostra l'ús de diverses fonts d'informació, sintetitzades en una redacció original i coherent.

Es proporciona una visió neutral i de consens sobre el tema tractat.

El text es fonamenta en una sola font d’informació i la reprodueix sense una redacció original.

Es proporciona una visió parcial o tendenciosa sobre el tema tractat.

Referències S'indica adequadament les fonts d'on s'extreu la informació.

S'empra el sistema de cites propi de la Viquipèdia, precisant els passatges o pàgines de les fonts referenciades allà on fos necessari.

No s'indica clarament les fonts d'on s'extreu la informació amb les notes necessàries.

Es citen les fonts de manera incompleta o sense emprar el sistema de cites propi de la Viquipèdia.

Bibliografia i enllaços interns, externs La bibliografia i els enllaços a webs externes que poden servir per aprofundir en el tema de l’article o complementar-lo estan recollits en un apartat específic.

S'utilitzen els enllaços interns a altres articles de la Viquipèdia per enllaçar conceptes o temes d'interès per l'article treballat.

No hi ha uns apartats on es reculli la bibliografia i els enllaços a webs externes que serveixin per aprofundir en el tema de l’article o complementar-lo.

No s'han inserit enllaços interns cap a altres articles de la Viquipèdia relacionats amb l'article treballat.

Procés El treball s'ha desenvolupat de manera progressiva.

L'estudiant ha respost a les possibles indicacions fetes a la pàgina de discussió de l'article i s'ha relacionat amb altres editors de l'enciclopèdia, ja sigui a través de missatges o d'agraïments.

El treball s'ha desenvolupat de manera precipitada.

L'estudiant no ha seguit les possibles indicacions fetes a la pàgina de discussió de l'article i no s'ha relacionat amb altres editors de l'enciclopèdia, ja sigui a través de missatges o d'agraïments.

Calendari[modifica]

La data límit d'entrega serà el diumenge 30 de Gener, 23:59 CET. No cal fer res en especial per considerar que el treball ha estat lliurat. L'article serà valorat tal com estigui en aquell moment precís, les edicions posteriors no es tindran en compte.

Articles per treballar[modifica]

El treball és individual i cadascú haurà d'escollir un o dos articles, en funció de la feina que comporti cada entrada. Quan escolliu un article, heu de modificar aquesta pàgina posant-hi el vostre nom d'usuari al costat. D'aquesta manera tothom sabrà que ja hi ha algú treballant en l'entrada. D'altra banda, no heu d'oblidar de fer saber al professorat quin és el vostre nom d'usuari, cas que no esteu fent servir el vostre nom propi (preferentment, envieu correu electrònic).

Aquesta és la proposta d'articles per aquest curs:

- Harappa

- Mohenjo-Daro

- Chanhu-Daro

- Stambha

- Stupa d'Amaravati

- Capitell dels lleons

- Yakshi de Didarganj

- Art Kuixan (Kushana)

- Hadda (jaciment d'Afganistan)

- Bamian

- Chaitya

- Mamallapuram

- Bronzes de la dinastia Chola

- Ajanta [Lilither]

- Art Gupta [Gemmasanchez]

- Hampi

- Maitreya

- Avalokitesvara

- Temple de Mahabodhi (Senkusekai)

- Borobudur

- Budanilkanatha

- Kailasanatha (Ellora)

- Gharapuri (Elephanta)

- Hari-Hara

- Milarepa

- Aihole (conjunt temples)

- Complex de Khajuraho

- Ganga (deessa)

- Parashurama, avatar de Vishnu [Blofblinks]

- Vixnu

- Brama (Brahma)

- Ardhanari (Ardhanarishvara)

- Xacti

- Iaksa (yaksha)

- Karli

- Lakshana [Panutri]

- Lokapala

- Lothal

- Conjunt d'Elefanta

- Coves d'Ellora (separar de la localitat?)

- Mandir (Temple Hindú)

- Pitalkhora

- Skanda / Kartikeya (redirecció del segon nom?)

- Udayagiri (coves a Madhya Pradesh)

- Yamuna (divinitat)

- Mira Nair

- Dayanita Singh

- Chiyou (蚩尤) [Blofblinks]

- Zhurong, déu del foc

- Tomba de Fu Hao [Hanami96]

- Fu Hao [Hanami96]

- Sanxingdui

- Tomba del marquès Yi de Zeng

- Mausoleu de Qin Shi Huang

- Exèrcit de guerrers de terracota

- Jingdezhen

- Coves de Yungang

- Coves de Dazu [G. Kirena]

- Jiaguwen

- Coves de Maijishan [Noeliacsanchez]

- Coves de Mogao

- Mudra [LaetusAnimi]

- Ni Zan

- Zhu Da

- Shitao

- Gu Kaizhi

- Pingyao (ciutat històrica) [KiraNEWGOD]

- Jardins de Suzhou [Erikrivero19]

- Zhang Huan (1965 -) [Gifolo]

- Ai Weiwei (1957 -)

- Pixy Liao (1979 -)

- Chen Tianzhuo (1985 -)

- Chen Man (1980 -)

- Ren Hang (1987 - 2017)

- Wang Qingsong (1966-)

Enllaços i consells[modifica]


Dubtes, preguntes o debat?[modifica]

Si no trobeu la solució, us heu encallat i no sortiu d'un bucle de dubtes, no us preocupeu accediu aquest enllaç per adreçar una consulta a la tutora:

Dubtes?
Discussió comuna del viquiprojecte