Viquiprojecte:Museu Valencià d'Etnologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentViquiprojecte: L'ETNO. Museu Valencià d'Etnologia
Imatge
Vigència2016 amb la colaboració d'Amical Wikimedia 2017 amb la colaboració d'Amical Wikimedia i Wikimedia España – 
OrganitzadorL'ETNO. Museu València d'Etnologia.

Amical Wikimedia

Wikimedia España
CoordinacióAmparo Pons (L'ETNO) Viquipedistes d'Amical Wikimedia i de Wikimedia España
ObjectiuTindre localitzats els articles que tracten temes relacionats amb l'etnologia i la cultura del País Valencià i anar millorant-los, o creant-los, amb l'ajuda del museu i la seua biblioteca.

Benvinguts al Viquiprojecte:Museu Valencià d'Etnologia. El projecte s'emmarca dins dels procés de divulgació de L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia. En col·laboració amb Amical Wikimedia, es pretén difondre el coneixement generat al museu, així com la seua col·lecció mitjançant aquesta coneguda enciclopèdia en línia. Va començar oficialment el 4 d'abril de 2016. El coordinador del projecte en la seua primera fase va ser Francesc Fort, qui exercí com a viquipedista resident al llarg de 2016 i 2017. Ell es va encarregar de facilitar, coordinar i desenvolupar diversos projectes de col·laboració entre el museu i la Viquipèdia. La coordinació del viquiprojecte per part de L'ETNO es realitza des de la Biblioteca de L'ETNO. Si esteu interessats en col·laborar, per favor apunteu-vos a la secció de de participants.

Des de l'any 2019, amb la participació directa en Wiki Loves Folk, concurs organitzat per Wikimedia España, i la creació del Wiki Loves Falles paral·lel a este concurs dos anys enrere, L'ETNO va començar a tindre la col·laboració de Wikimedia España en els diferents viquiprojectes que han anant obrint-se al llarg del temps. Wikimedia España i els seus editors i editores formen part activa del Viquiprojecte de L'ETNO.

El 15 de setembre de 2020 s'organitzà un Backstage pass per a recórrer la nova exposició permanent. (Esdeveniment).

Des de 2021, L'ETNO explora una nova via de treball amb la Viquipèdia aprofitant el coneixement generat per les exposicions temporals sobre cultura popular. Com a estrategia digital del museu, es vol obrir un projecte GLAM wiki sobre cada exposició temporal que estiga dedicada a temes concrets de la cultura popular valenciana amb l'objectiu d'aprofitar l'oportunitat del coneixement que es crea amb l'exposició, les aliances i les veus expertes que es vinculen a ella i el ressó mediàtic que té l'exposició. El primer viquiprojecte creat amb este objectiu va ser el Viquiprojecte Muixeranga (2021) i el segon el Viquiprojecte Corpus (2022).

Avui, 24 d'abril del 2024, la Viquipèdia té 13 articles sobre el Museu Valencià d'Etnologia‎.

Objectiu[modifica]

Este viquiprojecte naix per la col·laboració entre el Museu Valencià d'Etnologia i Amical Wikimedia. El nostre objectiu serà tindre localitzats els articles que tracten temes relacionats amb l'etnologia i la cultura del País Valencià i anar millorant-los amb l'ajuda del museu i la seua biblioteca.

Participants assidus[modifica]

Si les teues contribucions a la Viquipèdia sovint es tracten en articles relacionats amb aquest viquiprojecte, afegiu-vos al final de la llista amb el codi de --~~~~. D'aquesta manera, si necessitem ajuda en algun aspecte, sabrem quins viquipedistes probablement sabràn ajudar-nos millor.

  1. TaronjaSatsuma (Viquipedista resident)
  2. Kippelboy
  3. Pacopac
  4. 19Tarrestnom65
  5. B25es
  6. Ponscor

Descripció del Viquiprojecte[modifica]

Poster presentat al congrés de FESABID 2017, guardonat amb el premi a millor disseny.

L'objectiu del projecte, així com les línies de treball de la resta de centres del Viquiprojecte:Cultura Dipu, és el d'establir les xarxes col·laboratives adients entre els viquipedistes i el Museu. Això es tradueix en una sèrie de col·laboracions que, en el cas de la Viquipèdia, es poden visualitzar en els eixos definits durant la primera fase del projecte:

Alliberar contingut gràfic del Museu Valencià d'Etnologia:

  • Dibuixos. Aprofitar el fons d'il·lustracions del museu. S'estan apujant les imatges realitzades per Andrés Marín Jarque, dissenyador del Museu, a Wikimedia Commons.
  • Fotografies d'objectes. Formen part del fons de la col·lecció del Museu.
  • Fotografies de les exposicions. Mostren el contingut museogràfic.

Crear i millorar els articles relacionats amb la cultura tradicional valenciana:

  • Col·lecció. Aprofitar els textos que puguen ser d'interès enciclopèdic de les col·leccions permanents i temporals, així com dels catàlegs generats.
  • Biblioteca. Aprofitar la seua col·lecció bibliogràfic especialitzada.

Més endavant, l'abast del projecte va expandir-se en sumar els fons dels museus locals que reben suport per part del Museu Valencià d'Etnologia.

Esdeveniments que pertanyen a aquest Viquiprojecte[modifica]

Any 2016[modifica]

  • Viquimarató Espanta la Por. El Museu realitza actes presencials sobre la Viquipèdia, i a la Viquipèdia es realitzen actes relacionats amb la programació del museu.
  • Viquitrobada 2016. La col·laboració entre els agents va més enllà, i el museu és la seu de l'acte més important d'Amical Wikimedia en 2016.
  • Wiki Loves Monuments 2016. El Museu apadrina premis locals a concursos mundials.
  • Arxiu Fermín Pardo. El Museu realitza projectes multimèdia en coordinació amb altres centres que per tamany, no poden realitzar projectes a gran escala.

Any 2017[modifica]

Any 2018[modifica]

Any 2019[modifica]

Any 2020[modifica]

Any 2021[modifica]

Any 2022[modifica]

Any 2023[modifica]

Premsa[modifica]

2016[modifica]

2017[modifica]

2018

2019

2021

2022

2023

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]