Andrei Vixinski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndrei Ianuàrevitx Vixinski
Андрей Януарьевич Вышинский

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ru) Андрей Януарьевич Вышинский Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 novembre 1883 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Odessa (Imperi Rus) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 novembre 1954 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Nova York (Estats Units d'Amèrica) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaNecròpolis de la Muralla del Kremlin Modifica el valor a Wikidata
Ministre d'Afers Exteriors
1949 – 1953
← Viatxeslav MólotovViatxeslav Mólotov →
Procurador general de la Unió Soviètica
3 març 1935 – 31 maig 1939
Rector de la Universitat Estatal de Moscou
1925 – 1928
← Viacheslav Petrovich Volgin (en) TradueixIvan Udaltsov (en) Tradueix →
Ambaixador
Membre del Soviet Suprem de la Unió Soviètica
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatBandera de la Unió Soviètica Unió Soviètica
FormacióFacultat de Dret de la Universitat Nacional Taràs Xevtxenko de Kíev
Universitat Imperial de Sant Vladimir Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióJurista
Diplomàtic
OcupadorUniversitat Estatal de Moscou Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista de la Unió Soviètica
Partit Obrer Socialdemòcrata Rus Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
ConflicteFront oriental de la Segona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Participà en
5 octubre 195219è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica
10 març 193918è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica
26 gener 193417è Congrés del Partit Comunista de la Unió Soviètica Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 45366131 Modifica el valor a Wikidata

Andrei Ianuarevitx Vixinski (rus: Андрей Януарьевич Вышинский) (Odessa, 10 de desembre28 de novembre segons el calendari julià– de 1883 - Nova York, 2 de novembre de 1954) va ser un jurista, polític i diplomàtic soviètic. Va ocupar el càrrec de Comissari d'Exteriors de la Unió Soviètica entre 1949 i 1953.

Biografia[modifica]

Andrei Vixinski era fill de Ianuar Vixinski, un predicador de l'església catòlica de Santa Maria Verge de Bakú, i propietari d'una farmàcia. La seva mare era professora de música.

Es va casar el 1903 amb Capitolina Isidorovna Mijailova (1884-1973), amb la qual va viure més de 50 anys. Va tenir una filla anomenada Zinaida (1909-1991)[1]

Militància política[modifica]

El 1901, Vixinski va entrar a estudiar a la Facultat de Dret de la Universitat de Kíev, finalitzant els seus estudis el 1913. El 1903 va ingressar al partit Menxevic; i el 1905 era secretari del soviet de Bakú i, el 1908, va ser empresonat juntament amb Stalin.[1] En finalitzar els seus estudis, va impartir classes a una escola secundària de Bakú, en matèria de pràctica legal

Després de la Revolució de Febrer de 1917, va ser Comissari de Policia al Raion de Iarmanski a l'Oblast de Moscou. Segons algunes fonts, va signar l'ordre de detenció de Lenin, per si aquest era detectat a Moscou[2] amb el càrrec d'espia alemany, en execució d'una ordre del Govern Provisional Rus.

El 1920 s'uní al Partit Bolxevic.[1]

Dècada de 1920[modifica]

Amb el triomf soviètic es convertí en el principal ideòleg de la "Legalitat Soviètica", exercint entre 1923 i 1925 de fiscal al Tribunal Suprem als processos criminals.[1]

Entre 1925 i 1928 va ser rector de la Universitat Estatal de Moscou.[1] A les facultats va intervenir amb la "Comissió de Verificació", reduint l'autonomia de les facultats en temes educatius i incrementant la tasca político-propagandística entre els estudiants.

Degut a l'acomiadament d'antics catedràtics de la Universitat, el nivell educatiu va patir d'una davallada de nivell. A finals de la dècada dels 20 va treballar a diferents organismes estatals en relació a l'educació.

Dècada de 1930[modifica]

Andrei Vixinski (centre) als Judicis de Moscou, gener de 1937.

Vixinski va ser el fiscal en el Cas dels Miners. Des de 1935 va ser el Fiscal General de l'URSS, i per aquest càrrec exercí d'acusador als Judicis de Moscou de la Gran Purga als anys 1936 i 1938. En aquests processos es caracteritzà per fustigar als indefensos acusats vituperant-los, sovint amb una retòrica enginyosa i cruel. Va establir les bases per als judicis per traïció. Un dels principis de la teoria de Vixinski és que la llei criminal és una eina de la lluita de classes.

Com a fiscal es caracteritzà per un estil rígid, poc cerimoniós, aplicant el principi de culpabilitat,[1] del qual era un acèrrim convençut. Tenia com a model a Roland Freysler, President del Tribunal Popular del III Reich.[3] Tot i l'estesa llegenda en la qual Viixinski sostenia la teoria que segueixen els inquisidors medievals sobre la confessió de l'acusat és la prova reina, realment això no era cert. En els seus principals escrits, Vixinski sosté el principi contrari:[4][5]

« seria erroni donar a l'acusat o al defensat, per justícia, més importància que la que mereixen... ja són llunyans els temps en què la supremacia del procés estava regida per la teoria de les autodenominades proves legals (formals), la sobreestimació del valor de la confessió del defensat o acusat autoinculpant-se, i el seu valor com a immutable, no estan subjectes a dubtes sobre la seva veracitat, car la confessió va ser obtinguda mitjançant la tortura, cas que en aquells temps era considerada com l'única prova processal, i en tots els casos va ser considerada com la prova més seriosa, la prova reina (regina probationum).[5][6][7] »
« ...aquest principi és totalment inacceptable dins del dret soviètic i la pràctica judicial. Realment, si altres circumstàncies establertes durant el procés que corroborin la culpabilitat de l'acusat, la confessió del subjecte perd validesa com a prova, i a aquest respecte, es considera supèrflua. Aquesta només podrà considerar-se com a base per a avaluar una o altra qualitat moral del defensat, per la reducció o l'agreujament de la pena, determinada per la cort judicial.[5][8][9] »
« Una valoració així tindrà com a conseqüència que, juntament a les declaracions de l'acusat es consideri la principal, i, encara pitjor, els únics fonaments del procediment penal, és possible d'un sol cop variar el procediment amb l'únic canvi de la seva declaració o la negació d'aquestes.[5][10][11] »

Dècada de 1940[modifica]

Vixinski, amb els Mariscals Júvov i Sokolovski durant la signatura de la rendició alemanya

Entre 1940 i 1940 va ser vicecomissari del poble per a Afers Exteriors, sent paral·lelament vice-primer ministre entre 1939 i 1944. El juliol del 1940 va ser enviat a Letònia[12] per a la supervisió d'un govern titella i la seva posterior incorporació a la Unió Soviètica.

El 1945 va estar present en la capitulació d'Alemanya a la Segona Guerra Mundial. Va ser el responsable principal de la preparació soviètica dels Judicis de Nuremberg contra els principals criminals de guerra nazis.

Posteriorment intervindria per a l'assumpció de Romania[13] per part del règim comunista el 1945.

Pel seu treball "Teoria Judicial de les Proves" rebria el Premi Stalin de 1947 de l'Acadèmia de Ciències de la Unió Soviètica,[1] de la qual era membre des de 1939.

Dècada de 1950[modifica]

Entre 1949 i 1953, en plena escalada inicial de la Guerra Freda i durant la Guerra de Corea va ser nomenat ministre per a Afers Exteriors. Després de la mort de Stalin, Mólotov tornà a ser nomenat Ministre d'Exteriors i Vixinki va ser nomenat representant de la Unió Soviètica davant les Nacions Unides, car parlava anglès i francès.

El 1953 va ser un dels principals acusats, juntament amb Andrei Jdanov, nomenats al Congrés dels Estats Units, al Comitè Kersten, també conegut com a "Investigació dels Estats Bàltics per la Cambra de Representants dels Estats Units".[14]

Va morir a Nova York el 2 de setembre de 1954, sent incinerat i enterrat a una urna a la necròpoli de la muralla del Kremlin, a la Plaça Roja de Moscou. La causa del traspàs va ser un atac cardíac,[1] encara que alguns autors afirmen que va suïcidar-se.

Després del XX Congrés del PCUS de 1956, els procediments de Vixinski van ser oficialment condemnats, deixant als seus hereus sense els privilegis estatals de què gaudien, i els seus textos van deixar de ser emprats oficialment pels juristes soviètics.

A part del Premi Stalin anteriorment citat, Vixinski va rebre fins a sis vegades l'Ordre de Lenin, a més d'un Orde de la Bandera Roja del Treball[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Вышинский Андрей Януарьевич
  2. «Вышинский, Андрей Януарьевич». [Consulta: 23 desembre 2017].
  3. U. Shirer (У. Ширер)
  4. A. I. Vaksberg (А.И. Ваксберг) «Царица доказательств. Вышинский и его жертвы» (La prueba reina. Vishinki y sus víctimas) (1992)
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Sobre las distintas pruebas del derecho soviético. (Отдельные виды доказательств в советском праве) Titulo IV, capítulo 8, páginas 259 y 260. Отдельные виды доказательств в советском праве
  6. neostalinist: Вышинский: "Признание - царица доказательств!"
  7. Осакхйюжхъ Пежемгхх Мю Опнхгбедемхе "Хгбхмхре, Рнб. Бшьхмяйхи" / Опнгю.Пс - Мюжхнмюкэмши Яепбеп Янбпелеммни Опнгш
  8. A. I. Vaksberg (А.И. Ваксберг) «Царица доказательств. Вышинский и его жертвы» (La prueba reina. Vishinski y sus víctimas) (1992) …Этот принцип совершенно неприемлем для советского права и судебной практики. Действительно, если другие обстоятельства, установленные по делу, доказывают виновность привлеченного к ответственности лица, то сознание этого лица теряет значение доказательства и в этом отношении становится излишним. Его значение в таком случае может свестись лишь к тому, чтобы явиться основанием для оценки тех или других нравственных качеств подсудимого, для понижения или усиления наказания, определяемого судом.
  9. Reina sin pruebas. Mito creado por la propaganda antisoviética[Enllaç no actiu] (Царица без доказательств Как создаются мифы антисоветской пропаганды) Partido Comunista de Ucrania
  10. A. I. Vaksberg (А.И. Ваксберг) «Царица доказательств. Вышинский и его жертвы» (La prueba reina. Vishinki y sus víctimas) (1992) Такая организация следствия, при которой показания обвиняемого оказываются главными и — еще хуже — единственными устоями всего следствия, способна поставить под удар все дело в случае изменения обвиняемым своих показаний или отказа от них.
  11. «Выход книги "Свердловский Душитель".». Murders.
  12. «Analytical list of documents, V. Friction in the Baltic States and Balkans, June 4-September 21, 1940» (html). Telegram of German Ambassador in the Soviet Union (Schulenburg) to the German Foreign Office. [Consulta: 3 març 2007].
  13. «Vyshinsky, Andrey». A: Encyclopædia Britannica. Britannica Concise Encyclopedia, 2007 [Consulta: 3 març 2007]. [Enllaç no actiu]
  14. The Iron Heel Arxivat 2009-01-14 a Wayback Machine., TIME Magazine, 14 de desembre de 1953

Bibliografia[modifica]

  • Andrei Vishinski. "Теория судебных доказательств в советском праве" (Teoría de las pruebas judiciales en el derecho soviético.) Moscú, 1946.
  • Andrei Vishinski. La teoría de la prueba en el derecho soviético. Ed Pueblos Unidos. 1950.
  • Andrei Vishinski. La teoría de la prueba en el derecho soviético. Editorial Nuevo Derecho. 1951.
  • Andrei Vishinski i Andrei Gromiko: En defensa de la paz y de la Seguridad Internacional Discursos, traducidos al español, pronunciados en la Asamblea General de la O.N.U. el 1952 por los dos representantse de la U.R.S.S. Editorial Documentos. 1953.
  • Andrei Vishinski. The law of the soviet state. (El dret en l'estat soviètic). Ed. MacMillan. Nueva York, 1948.
  • Andrei Vishinski. Crime Recedes in the USSR. (El crim es redueix a l'URSS). Foreign Languages Publishing House. Moscú, 1939.
  • Andrei Vishinski. Lenin and Stalin: The Great Organizers of the Soviet State. (Lenin y Stalin: Els grans organitzadors de l'estat soviètic). Foreign Languages Publishing House. Moscú, 1952.


Precedit per:
Viatxeslav Mólotov
Ministre d'Exteriors de la Unió Soviètica
1949–1953
Succeït per:
Viatxeslav Mólotov

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Andrei Vixinski