Antoni III de Gramont

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntoni III de Gramont

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Antoine III de Gramont Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1604 Modifica el valor a Wikidata
Hagetmau Modifica el valor a Wikidata
Mort12 juliol 1678 Modifica el valor a Wikidata (73/74 anys)
Baiona Modifica el valor a Wikidata
Gouverneur du royaume de Navarre (fr) Tradueix
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódiplomàtic, polític, militar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Rang militarmariscal de França Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerra dels Trenta Anys Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolVescomte Modifica el valor a Wikidata
CònjugeFrançoise Marguerite de Chivré (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsCatherine Charlotte de Gramont, Armand de Gramont, Antoni Charles de Gramont, Henriette de Gramont (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesAntoine II of Gramont-Touloujon (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata  i Louise de Roquelaure (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansPhilibert de Gramont Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Antoni III, Mariscal duc de Gramont, també conegut per Comte de Guiche (Hagetmau, 1604 - Baiona, 12 de juliol, 1678) fou un militar francès amb el grau de general. Era fill d'Antoni II i pare d'Antoni Charles i d'Armand, polític i militar respectivament.

Després de diversos fets d'armes tingué un enfrontament (duel) i es va veure obligat a passar a Alemanya. De tornada a França fou governador de Calais i de Normandia; serví a Savoia i Flandes a les ordres del mariscal de la Meilleraye; després passà a les del Duc d'Enghien i es trobà a Friburg, Philipsburg i Nordlingen; més tard assistí al Setge de Lleida (1644) i a la batalla de Lens. Sent nomenat mariscal de França el 1641.

Comandà l'exèrcit de Condé davant de París el 1649, fou ministre d'Estat el 1653; se l'envià el 1657 com ambaixador extraordinari a Frankfurt, i dos anys després a Madrid a demanar la mà de la infanta Maria Teresa. Posteriorment fou nomenat coronel de les guàrdies franceses (1661) duc i par de França el 1663. L'última campanya en la que prengué part fou la de Flandes (1887), i després residí principalment en el seu govern de Bearn.

El duc de Gramont fou un dels soldats més brillants de la seva època i home de caràcter molt amable i recte. Durant els turbulents temps de La Fronda va romandre fidel a la cort. Escriví unes Mémoires, que foren publicades pel seu fill el 1716.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Antoni III de Gramont