Grups de regions d'Itàlia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Circoscrizione)
NUTS 1 a Itàlia.

Itàlia es divideix tradicionalment en 5 grans àrees geopolítiques, sense rellevància administrativa i només estadística.

Antecedents[modifica]

Geogràficament el territori italià es divideix en tres parts, una àrea continental (al nord), una àrea peninsular i les illes . En el cas de les illes, tot i ser ambdues (Sardenya i Sicília) completament diferents se les tendeix a agrupar, per aquest fet geogràfic, en el que s'anomena la Itàlia insular.

El cas de les altres 4 grans àrees correspon a la situació abans de la unificació en la segona meitat del segle xix. Itàlia meridional correspon a la part de la península que formava part del Regne de les Dues Sicílies (sense Sicília) i Itàlia nord-occidental correspon als regnes de Piemont-Sardenya (sense l'illa) i Llombardia.

La Itàlia nord-oriental correspon a la resta de l'àrea continental, al nord dels Apenins, tenint com a centre el Vèneto i incloent els territoris que van ser part de l'Imperi Austrohongarès, finalment la Itàlia central correspon aproximadament a allò que en aquell moment eren els Estats Pontificis, a més de la Toscana i la República Romana.

ISTAT[modifica]

L'Institut Nacional d'Estadística italià (Istituto Nazionale di Statistica) utilitza les següents divisions (ripartizioni) geogràfiques al cens.

Nom (Ripartizione) Regions corresponents
Nord Occidental (Nord Occidentale) Ligúria, Llombardia, Piemont i Vall d'Aosta
Nord Oriental (Nord Orientale) Emília-Romanya, Friül-Venècia Júlia, Trentino-Tirol del Sud i Vèneto
Central (Centrale) Laci, Marques, Toscana i Úmbria
Meridional (Meridionale) Abruços, Basilicata, Calàbria, Campània, Molise i Pulla
Insular (Insulare) Sardenya i Sicília

NUTS[modifica]

A Itàlia les àrees de nivell 1 del NUTS, no corresponen a entitats administratives, sinó que es tracta de subdivisions merament estadístiques equivalents a les usades pel ISTAT però amb diferent nom. NUTS és la nomenclatura estadística de la Unió Europea (Eurostat).

Nom (Italiano) Codi Regions corresponents
Nord-oest (Nord-Ovest) ITC Ligúria, Llombardia, Piemont i Vall d'Aosta
Nord-est (Nord-Est) ITD Emília-Romanya, Friül-Venècia Júlia, Trentino-Tirol del Sud i Vèneto
Centre (Centro) ITE Laci, Marques, Toscana i Úmbria
Sud (Sud) ITF Abruços, Basilicata, Calàbria, Campània, Molise i Pulla
Illes (Isole) ITG Sardenya i Sicília

Circoscrizione[modifica]

Es pot referir a dues unitats administratives diferents d'Itàlia.

  • L'una es refereix a un districte electoral de la mida d'una província o regió depenent del tipus d'elecció. Per les eleccions al Senat, hi ha 20 circoscrizioni, tantes con regions. Per les eleccions a la Cambra de Diputats, algunes de les regions es parteixen en dos per fer-ne 26 circoscrizioni. Per a eleccions al Parlament Europeu, Itàlia es parteix en 5 circoscrizioni, ajuntant 4-5 regions.

Els consells de districte van començar a aparèixer en els anys 1960, però la circoscrizione va ser formalment reconegut el 1976, i els seus poders es van estendre el 1990. El 2000 van ser obligatoris en ciutats amb poblacions de més de 250.000 habitants, i opcionals en ciutats de més de 100,000 persones, per una llei per fomentar la descentralització a les ciutats grans. Cada circoscrizione ha de tenir com a mínim 30.000 residents, i correspon a divisions històriques d'una ciutat, i pot contenir diverses frazioni o quartieri.

Altres divisions[modifica]

En altres divisions usades Abruços és part del centre. I a la macroregió del Mezzogiorno s'inclou a més de la Itàlia meridional les grans illes.

Vegeu també[modifica]