Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióFederació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya
Dades
Nom curtFMRPC Modifica el valor a Wikidata
Tipusorganització Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1986, Lleida Modifica el valor a Wikidata
Altres
Premis

Lloc webmrp.cat Modifica el valor a Wikidata
Facebook: FMRCP Twitter (X): FMRPc Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya és una entitat catalana, gestada el 1981 a Santa Coloma de Gramenet i creada el 1986 a Lleida, formada per associacions de professorat que col·laboren per aconseguir, com a objectiu principal, una escola pública catalana de qualitat.[1] La condició d'associat la sustenten educadors i educadores, tant de l'educació formal com de l'educació no formal, i de tots els nivells educatius, des de l'escola bressol fins a la universitat passant per les escoles d'adults.[2]

Història[modifica]

L'any 1981, a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), se celebrà la primera reunió de coordinació dels Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, que encetà un procés de dinamització coordinada. L'any 1983, en el marc de les I Jornades dels MRPC celebrades a Roses (Alt Empordà), definí a aquests moviments com a «entitats autònomes i independents de qualsevol institució pública o privada, vinculades a un territori».[3][2] L'any 1986, a les II Jornades dels MRPC celebrades a Lleida (Segrià), es constituí la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, amb la finalitat de coordinar l'activitat del moviments docents, l'intercanvi d'iniciatives i experiències pedagògiques, l'assessorament i el servei a tots els moviments federats, la consolidació de la xarxa a totes les comarques del territori, així com la representació del conjunt de moviments davant de les institucions, entitats o qualsevol organisme d'àmbit nacional, estatal o internacional.[1] Des del 1991, la FMRPC inicià el «Projecte 100 Mesures» amb l'objectiu de recollir, en un primer moment en un document de reflexió i de debat, els aspectes que incideixen en la qualitat del sistema educatiu, l'impuls de plans territorials de millora de l'educació, a més a més de la creació d'un moviment social prou ampli per generar i implementar propostes per a una escola de qualitat.[1] L'any 2017, l'assemblea general se celebrà al Casal del Mestre de Granollers (Vallès Oriental) i s'hi presentaren els projectes «Escola en Transició» i de «Xarxa d'Escoles Hortolanes».[4]

Va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2019 "en reconeixement als més de trenta anys d'encomiable tasca d'aquesta federació educativa, que ha sabut bastir un espai de pensament, reflexió, formació i cooperació per a totes aquelles persones que treballen per la millora de la qualitat de l'educació de Catalunya. L'intercanvi d'iniciatives i experiències pedagògiques, l'assessorament i el servei a tots els moviments federats, o l'elaboració d'alternatives i propostes de millora de qualsevol aspecte del sistema educatiu han convertit la Federació en un referent indiscutible de la comunitat educativa del nostre país".[5]

Objectius[modifica]

Els objectius prioritaris en grans línies són:[3][2]

  1. Oferir àmbits de reflexió, formació, cooperació i intercanvi entre totes aquelles persones que treballem per la millora de la qualitat de l'educació.
  2. Elaborar alternatives i propostes de millora a qualsevol aspecte del sistema educatiu, de caràcter global o parcial, relatiu a un territori o a l'àmbit de Catalunya.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 2,2 «Què és la FMRPC?». MRP.cat. [Consulta: 6 octubre 2017].
  3. 3,0 3,1 «Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (FMRP)». FAPAC.cat. Arxivat de l'original el 2017-10-06. [Consulta: 6 octubre 2017].
  4. «La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica es reuneix a Granollers». AraGranollers.cat, 12-06-2017. Arxivat de l'original el 2017-10-06. [Consulta: 6 octubre 2017].
  5. «El Govern distingeix amb la Creu de Sant Jordi 29 personalitats i 15 entitats». Web oficial de la Generalitat de Catalunya, 30-04-2019. [Consulta: 30 abril 2019].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]