Federacions de futbol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta és una llista de les diferents federacions internacionals de futbol arreu del món.

Mundials[modifica]

  • FIFA Fédération Internationale de Football Association (211 membres, fundada el 1904), representa a les nacions de tot el món, i és l'òrgan de govern global del futbol reconegut internacionalment. El seu principal torneig és la Copa del Món de futbol, que es disputa cada quatre anys.
  • NF-Board New Federation Board (27 membres, fundada el 2003), representava les nacions, els estats no reconeguts, les minories, les nacions sense estat, les regions i les micronacions no afiliades a la FIFA. El seu principal torneig era la Viva World Cup.
  • ConIFA Confederation of Independent Football Associations (45 membres, fundada el 2013), va substituir la NF-Board, i representa, doncs, les nacions sense estat, els estats no reconeguts, les minories i les regions no afiliades a la FIFA. El seu principal torneig és la Copa del Món de Futbol ConIFA.

Continentals[modifica]

Les associacions de futbol membres de la FIFA es constitueixen en confederacions continentals, que organitzen competicions nacionals i continentals de clubs.

Inter-continentals[modifica]

Les següents confederacions consisteixen en associacions membres de la FIFA que creuen les fronteres continentals.

Regionals[modifica]

Àfrica[modifica]

Afiliades a la CAF

  • CECAFA Council of East and Central African Football Associations (10 membres + 1 associat, fundada el 1927), representa les nacions que es considera que constitueixen les regions de l'Àfrica Oriental i alguns països de l'Àfrica Central. El seu principal torneig és la Copa CECAFA.
  • COSAFA Council of Southern African Football Associations (14 membres + 1 associat, fundada el 1997), representa les nacions que es considera que constitueixen l'Àfrica Austral, així com els estats insulars de la costa del sud del contintent. El seu principal torneig és la Copa COSAFA.
  • WAFU (UFOA) Union of West African Football Associations (8 membres, fundada el 1977), un dels dos òrgans que representen a les nacions a l'Àfrica Occidental. El seu principal torneig és la Copa de Nacions de la WAFU.
  • UNAF Union of North African Federations (5 membres, fundada el 2005), representa les nacions que es considera que constitueixen l'Àfrica del Nord.
  • UNIFFAC Central African Football Federations' Union (8 membres), representa algunes de les nacions que formen l'Àfrica Central. El seu principal torneig és la Copa CEMAC.

Àsia[modifica]

Afiliades a l'AFC

Amèrica del Nord[modifica]

Afiliades a la CONCACAF

Enllaços externs[modifica]