Francesinha

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula menjarFrancesinha
Una francesinha amb ou i patates.
Característiques
Altres nomsFrancesinya
País d'origenPorto, Portugal.
GastronomiaCuina portuguesa
Detalls
Tipussandvitx Modifica el valor a Wikidata
Ingredients principalsformatge, carn, ou, salsitxes
Variacionsbiquini
Notesbiquini

La francesinha és una espècie de sandvitx típic de la cuina portuguesa moderna. Va néixer a la ciutat de Porto a mitjan segle xx.

Consisteix en un entrepà de pa de motlle torrat, farcit amb diversos embotits i carns com pernil dolç, mortadel·la d'olives, filet de vedella o porc, llangonissa... Aquest entrepà és cobert amb formatge, es gratina i es banya en una salsa picant feta, principalment, de cervesa i tomàquet. A vegades s'hi afegeix un ou ferrat damunt o sota el formatge,[1] i se sol acompanyar amb patates fregides i una cervesa. Hi ha varietats, com la francesinha poveira.[2]

Història[modifica]

La francesinha va ésser inventada als anys 60. Hi ha diverses teories sobre el seu origen però la més consensuada recau sobre el cuiner Daniel David Silva.[3] Aquest va emigrar a França a treballar i un cop va tornar a Portugal, va decidir donar un toc especial a un plat típic francès anomenat croque-monsieur, un sandvitx semblant al biquini. Aquesta teoria té una ampliació que diu que el cuiner es va basar, per donar forma i gust al plat, en les dones franceses, que sempre anaven vestides d'una manera molt atractiva i picant.[3]

La salsa[modifica]

La salsa de la francesinha és normalment una especialitat secreta de cada restaurant, però la base comuna és sempre cervesa i en la majoria també tomàquet. A més moltes vegades se li afegeixen espècies que li confereixen al plat la seva picantor característica. Alguns supermercats venen salsa de francesinha ja preparada.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Receta de francesinha
  2. (portuguès) Historia de la francesinha poveira
  3. 3,0 3,1 «Francesinha nasceu para as mulheres - Portugal». DN. Arxivat de l'original el 2015-09-28. [Consulta: 27 setembre 2015].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Francesinha