Grigori Rasputin

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Grigori Iefímovitx Rasputin

Grigori Iefímovitx Rasputin (Григорий Ефимович Распутин) (10 de gener de 186917 de desembre de 1916 del calendari julià) fou un místic rus amb gran influència sobre els Romànov en els darrers dies de la Rússia dels tsars.

Bé que és conegut com a Rasputín, aquesta pronúncia no és correcta, s'ha de dir com un mot pla: Rasputin.

Tenia fama de sanador per l'oració, per la qual cosa fou demanat el 1905 al palau dels tsars per curar la greu malaltia del seu fill únic Aleix que patia hemofília. El príncep va millorar –segons alguns investigadors mitjançant la hipnosi- i la família Romànov caigué sota la influència d'aquest controvertit personatge, especialment la tsarina Alexandra.

En la seva època hi havia rumors de què era persona llicenciosa, que l'havien vist nombroses vegades ebri, i amb prostitutes. Les seves relacions amb els seus deixebles, en la major part dones de l'alta societat russa, entre elles Anna Vírubova, gran amiga de la tsarina també eren polèmiques. Tanmateix els historiadors no han trobat proves que justifiquin aquesta vida llicenciosa.

Durant la Primera Guerra Mundial fou acusat de ser un espia alemany, i d'influir políticament en la tsarina Alexandra F'dorovna que era d'ascendència alemanya, i poc popular entre els seus súbdits.

El príncep Fèlix Iusúpov i el cosí del tsar, el Gran Duc Demetri de Rússia decidiren finalment assassinar-lo a Sant Petersburg el 30 de desembre de 1916 per acabar amb la seva influència sobre la tsarina Alexandra. Fou enverinat amb vi i pastissets plens de cianur, però no morí. Iusúpov va entrar en pànic i disparà a Rasputin a l'esquena, no va ser suficient per matar al monjo que es va aixecar i va intentar escapar-se. Abans que ho fes, els conspiradors van disparar-li dues vegades al pati de la casa. Per assegurar-se que era mort, el van lligar amb cordes i el van embolicar amb una manta per acabar tirant-lo al riu Nevà. Es va trobar el seu cos amb marques de les cordes fetes en el intent final de Rasputin per deslligar-se, finalment morí per hipotèrmia. Li extirparen el cor i el castraren. Des de 2004, en un museu eròtic de Sant Petersburg s'exhibeix un gran penis considerat el de Rasputin.

Per a la cançó de Boney M sobre aquest personatge, vegeu Rasputin (cançó).