Ixtar

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Detall de la reconstruïda Porta d'Ixtar.

Ixtar (Ištar)[1] era, en la mitologia babilònica, la deessa de l'amor i la guerra, de la vida, del sexe i la libido, de la fertilitat i de la natura, atorgadora de fecunditat a éssers humans, animals i plantes. També va ser coneguda pel nom d'Astarte pels fenicis i Inana pels sumeris. És l'antecessora de Venus. Se l'associa a una estrella de cinc puntes o pentacle. Es considera una deessa "vagina dentata", és a dir, destructora alhora que atraient (un arquetip present a totes les cultures, similar al de Kali, entre altres).

A Babilònia rebé el nom d’Annunitum de la qual el nom derivava d'Inanna-annunitum (Ixtar Annunitum, Ixtar la Barallosa). Els reis d'Accàdia la invocaven a les seves inscripcions; després el qualificatiu va esdevenir deïtat separada i fou una deessa guerra a l'èpica de Naram-Sin d'Accàdia.[2] Va tenir un temple a Kisurra però el seu culta fou establert a Sippar (on fou la deïtat tutelar), Nippur, Uruk i Ur. A aquesta darrera va tenir un temple anomenat E-ulmash i fou coneguda com a Ulmasitum.

El seu culte incloïa prostitució ritual, especialment a Nínive, i va ser un dels més estesos per la zona, amb multitud de santuaris i documents que en parlen. Els reis representaven anualment un ritu que simulava el seu matrimoni sagrat. Es creu que els diàlegs d'aquesta cerimònia van inspirar el «Càntic dels Càntics» de la Bíblia.

Va descendir a l'inframón a la recerca de la seva germana, en un altre motiu arquetípic model per a Persèfone. El seu amant predilecte és Tammuz, tot i que va tenir moltes parelles (una que la va refusar va ser l'heroi Guilgameix).

Carl Gustav Jung la va escollir com a símbol del procés final d'individuació.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Referències de la grafia catalanitzada: Fundació Espriu i Xtec
  2. Ancient Egypt and the Near East (en anglès). Marshall Cavendish, 2010, p. 53. ISBN Marshall Cavendish. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ixtar Modifica l'enllaç a Wikidata