Javier Sánchez Perona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJavier Sánchez Perona
Biografia
Naixement10 agost 1973 Modifica el valor a Wikidata (50 anys)
País Basc Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat del País Basc
Universitat de Sevilla Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióinvestigador, químic Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Pablo de Olavide (2015–)
Instituto de la Grasa (1996–)
Consell Superior d'Investigacions Científiques Modifica el valor a Wikidata

Javier Sánchez Perona (País Basc, 10 d'agost de 1973) és un investigador, científic i professor universitari espanyol d'origen basc.

Llicenciat en Ciència i tecnologia dels aliments per la Universitat del País Basc i doctor en Química per la Universitat de Sevilla, des del 1996 treballa al l'Instituto de la Grasa (IG-CSIC) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), on des del 2008 exerceix de científic titular, i des del 2015 com a professor associat de la Universitat Pablo de Olavide (UPO) a Sevilla, on imparteix docència al Grau de Nutrició Humana i Dietètica. A l'Instituto de la Grasa (IG-CSIC) s'ocupa de l'estudi dels efectes dels olis de la dieta en la salut humana. Més enllà de la seva tasca professional és un apassionat de la comunicació científica i participa en nombrosos esdeveniments de divulgació científica.[1][2]

La seva línia de recerca és la nutrició i el metabolisme dels lípids i s'ocupa de descobrir els mecanismes pels quals els greixos de la dieta afecten diverses situacions fisiopatològiques, com són l'ateroesclerosi i l'obesitat. Nombrosos estudis que relacionen el consum d'aliments ultraprocessats amb patologies del metabolisme i del cor, com ara la diabetis, la cardiopatia isquèmica o l'accident cerebrovascular. Alhora, també s'han establert relacions sòlides entre la dieta i les malalties neurodegeneratives com la malaltia d'Alzheimer. Al seu darrer llibre "Què sabem dels aliments ultraprocessats", Sánchez Perona explora els efectes nocius d'aquests productes que s'inicien al mateix moment de la ingesta, i proposa algunes possibles solucions perquè ens sigui més fàcil triar menjar millor.[1][2][3]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Miyara, Laura «Javier Sánchez Perona, investigador en Nutrición: «Cuando consumimos azúcar y sal, el cuerpo responde con una dosis muy fuerte de placer para incentivarnos a seguir buscándolas»». La Voz de la Salud, 28-04-2022 [Consulta: 19 agost 2022].
  2. 2,0 2,1 «Javier Sánchez Perona: “Los alimentos ultraprocesados se diseñan para ser muy apetitosos y fáciles de consumir”». Fundación Descubre. Fundación andaluza para la divulgación de la Innovación y el Conocimiento, 05-04-2022 [Consulta: 19 agost 2022].
  3. Sánchez Perona, Javier «El consum d’aliments ultraprocessats augmenta les possibilitats de patir Alzheimer». VilaWeb, 18-08-2022 [Consulta: 19 agost 2022].