Kuramita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralKuramita
Fórmula químicaCu₃SnS₄
Localitat tipusDipòsit d'Au-Ag-Te de Kochbulak, Serralada Chatkal-Kuraminskii, Regió d'Angren, Tashkent Viloyati, Uzbekistan
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.CB.15a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.CB.15a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/C.06 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.9.2.4
Heys6.1.1
Propietats
Sistema cristal·lítetragonal
Estructura cristal·linaa = 5,54Å; c = 10,9Å;
Duresa5
Impureses comunesFe, Zn, In
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1979-013
Any d'aprovació1979
SímbolKu Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La kuramita és un mineral de la classe dels sulfurs, que pertany al grup de l'estannita. Rep el nom de les muntanyes Kuramin (Uzbekistan) on es troba la seva localitat tipus.

Característiques[modifica]

La kuramita és una sulfosal de fórmula química Cu₃SnS₄. Cristal·litza en el sistema tetragonal. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la kuramita pertany a «02.CB - Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:1 (i similars), amb Zn, Fe, Cu, Ag, etc.» juntament amb els següents minerals: coloradoïta, hawleyita, metacinabri, polhemusita, sakuraiïta, esfalerita, stil·leïta, tiemannita, rudashevskyita, calcopirita, eskebornita, gal·lita, haycockita, lenaïta, mooihoekita, putoranita, roquesita, talnakhita, laforêtita, černýita, ferrokesterita, hocartita, idaïta, kesterita, mohita, pirquitasita, estannita, estannoidita, velikita, chatkalita, mawsonita, colusita, germanita, germanocolusita, nekrasovita, estibiocolusita, ovamboïta, maikainita, hemusita, kiddcreekita, polkovicita, renierita, vinciennita, morozeviczita, catamarcaïta, lautita, cadmoselita, greenockita, wurtzita, rambergita, buseckita, cubanita, isocubanita, picotpaulita, raguinita, argentopirita, sternbergita, sulvanita, vulcanita, empressita i muthmannita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al dipòsit d'or, plata i tel·luri de Kochbulak, situat a la serralada Chatkal-Kuraminskii, a la localitat d'Angren (regió de Taixkent, Uzbekistan). També ha estat descrita a l'Argentina, els Estats Units, Hongria, Anglaterra, la República Democràtica del Congo i el Japó.

Referències[modifica]

  1. «Kuramite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 juliol 2019].