Malou

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaMalou
Fitxa
DireccióJeanine Meerapfel Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióRegina Ziegler Modifica el valor a Wikidata
GuióJeanine Meerapfel Modifica el valor a Wikidata
MúsicaPeer Raben Modifica el valor a Wikidata
FotografiaMichael Ballhaus Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeDagmar Hirtz Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenAlemanya Modifica el valor a Wikidata
Estrena1981 Modifica el valor a Wikidata
Durada95 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalalemany Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerepel·lícula de ficció Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmeerapfel.de… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0082702 Filmaffinity: 873151 Letterboxd: malou TMDB.org: 392318 Modifica el valor a Wikidata

Malou és una pel·lícula alemanya del 1980, inspirat en alguns elements autobiogràfics, opera prima de la directora germano-argentina Jeanine Meerapfel amb Ingrid Caven al paper principal i Grischa Huber com a segona protagonista femenina com a filla de Malou.[1]

Argument[modifica]

Malou és la mare de Hannah, i ara ha mort. D’uns 30 anys, Hannah està casada amb l'arquitecte berlinès Martin Rethmann. Treballa com a professora d'idiomes al centre d'educació d'adults. Hannah està insatisfeta amb ella mateixa i el seu matrimoni i busca els motius d'això en la vida i la història d'amor de Malou. Fer front a la vida de la seva mare aviat es converteix en una autèntica obsessió, en una idea fixa de la qual Hannah ja no pot escapar. Aquesta fascinació que Malou encara exerceix en Hannah avui es basa en el fet de la seva pròpia vida. Hi ha nombrosos testimonis d'una existència diversa: àlbums de fotos, bols de plata i maletes. D'altra banda, Hannah no té por més que de repetir l'únic error clau de la seva mare: tornar-se massa dependent d'un home, perquè Malou estava fixada amb el galant encantador Paul Kahn, a qui una vegada va estimar incondicionalment i que es va convertir en el seu marit. Així, la mare morta definia la seva pròpia estima únicament en termes del reconeixement dels altres, especialment dels homes, que alguna vegada estaven al seu voltant.

Flashback: Malou va néixer al sud de França l'any 1905 i va créixer en males condicions. L'home que va veure aviat com el seu "príncep amb una armadura brillant" i amb qui es va casar va poder oferir la seva condició social, seguretat financera i seguretat: Paul Kahn. Va seguir el comerciant jueu a Alemanya i va estar al seu costat fins i tot després de 1933, quan els jueusno hi eren estimats. Ambdós van marxar primer als Països Baixos, després finalment a l'Argentina. Però el matrimoni no va durar, i Malou, que mai havia après a mantenir-se dempeus, es va sentir impotent i buida quan es va trencar la seva felicitat enamorada: va començar a beure, va caure i va acabar malalta mental a Buenos Aires.

Hannah veu paral·lelismes entre Malou i la seva vida actual i vol evitar el risc de dependre d'ella. Perquè va viure de primera mà el declivi físic i mental de Malou i, donat el seu propi matrimoni amb Martin, veu el perill que la història de Malou es repeteixi en el seu cas. I així la Hannah comença a aprofundir cada cop més en la vida de la Malou per entendre la història de la vida de la seva mare i treure'n les conclusions necessàries. Malgrat l'emancipació resultant, Hannah no vol recórrer aquest camí d'autodescobriment i autodeterminació sense el seu marit. Ella sap que aquest serà un camí difícil, sobretot perquè mai va aprendre de la seva mare res més que seguir el camí (equivocat) que ja ha pres pel que fa als homes. Al final, Hannah s'adona que el viatge de tornada a la vida de Malou també podria ser un viatge cap a ella mateixa, cap al seu present i futur: almenys ara sap el que no vol.

Notes de producció[modifica]

Malou es va rodar entre el 5 de maig i el 5 de juliol de 1980 a diversos llocs (inclosos Berlín, Baden-Baden, Amsterdam, Madrid, Estrasburg i altres zones alsacianes) i es va estrenar el 20 de març de 1981. L'emissió de la televisió alemanya va tenir lloc el 16 de juny de 1987 a ARD.

Robert van Ackeren va participar en la producció. Rainer Schaper es va ocupar de l'equip, Gunther Kortwich es va ocupar del so.

Crítiques[modifica]

El Lexikon des Internationales Films diu: “Primera pel·lícula determinada pel subjectivisme artístic, que tracta els rols femenins tradicionals i les expectatives problemàtiques de felicitat, que estan totalment orientades als homes. Formalment desequilibrada; de vegades superposada per sentimentalisme i intel·lectualitat massa buscada, però val la pena parlar sobre el tema.“[2]

Finalment, la directora Meerapfel va analitzar la seva primera direcció de llargmetratge de la següent manera: “És una pel·lícula molt emotiva, els personatges poden mostrar molts sentiments, però les emocions formen part de la història i tenen un propòsit. El sentimentalisme de la meva pel·lícula em recorda el d'un tango. Les figures tenen el mateix anhel del passat, el mateix estat d'ànim malenconiós que un tango.”[3]

Premis[modifica]

Al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià 1981 va rebre el Premi Alfonso Sánchez per a nous realitzadors.[4]

Referències[modifica]

  1. Malou a filmportal.de
  2. Malou al Lexikon des Internationales Films
  3. Cinema, Nr. 4, April 1981 (Heft 35), S. 23
  4. Premis del Festival del 1981al web del festival

Enllaços externs[modifica]