Morell de plomall

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 15:32, 17 des 2015 amb l'última edició de Flamenc (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'ésser viuMorell de plomall
Aythya fuligula Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Pes56 g (pes al naixement) Modifica el valor a Wikidata
Envergadura0,71 m Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries9,4 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22680391 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreAnseriformes
FamíliaAnatidae
GènereAythya
EspècieAythya fuligula Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Tipus taxonòmicAythya Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata
Endèmic de
Morell de plomall
Morell de plomall
Morell de plomall
Morell de plomall
Femella fotografiada a Essex (Regne Unit)

El morell de plomall, morell capellut, moretó de plomall o moretó de puput (Aythya fuligula) és un ocell de l'ordre dels anseriformes.

Descripció

Fa 43 cm, pesa 0,6-1 kg i té una envergadura alar de 67-72 cm. Ambdós sexes llueixen un plomall al cap. En el mascle, el blanc dels costats contrasta intensament amb el negre de la resta del cos. Tenen Ulls grocsi el bec blavenc curt amb la punta negra.

Fa el niu a terra, hi pon 8-10 ous entre els mesos de maig i agost, i els cova durant 24 dies. Els nounats volen al cap de 45-50 dies.

Es localitza més aviat en aigües fondes, de moviment lent i amb vegetació a les ribes, on pot cabussar-se fins a 3 m, per cercar plantes aquàtiques, crustacis, peixets, caragols, insectes i granotes.[3] És un ocell gregari, forma grans estols a l'hivern i se'l veu barrejat amb el morell cap-roig, però és més escàs. Pot arribar a viure entre 15-18 anys

Distribució geogràfica

No nidifica als Països Catalans i només se n'hi veuen alguns en migració. Viu a Europa i a l'oest d'Àsia. De vegades, i a l'hivern, visita les costes atlàntiques de Canadà i dels Estats Units.

Referències

  1. Butchart, S. & Symes, A. (2015). Aythya fuligula. Llista Vermella de la UICN, Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2006. Consultat el 2015-12-17 (en anglès).
  2. «Taxon: Species Aythya fuligula(C. Linnaeus, 1758) - tufted duckT» (en anglès). The Taxonomicon. [Consulta: 17 desembre 2015].
  3. Lalueza i Fox, Jordi: El llibre dels ocells de Catalunya. Editorial De Vecchi - Edicions Cap Roig. Barcelona, 1987, planes 30-31. ISBN 84-315-0434-X.

Enllaços externs