NBA

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infobox sports competitionNBA
Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Tipusassociació de bàsquet Modifica el valor a Wikidata
Esportbasquetbol Modifica el valor a Wikidata
Lliga inferiorNBA Development League i NBA Summer League Modifica el valor a Wikidata
Nombre de participants30 Modifica el valor a Wikidata
Localització  i  Dates
EstatCanadà i Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Vigència1946 –
1946 – Modifica el valor a Wikidata
Calendari de la temporadaoctubreabril Modifica el valor a Wikidata
Freqüènciaanual Modifica el valor a Wikidata
Competició
Primer llocLos Angeles Lakers Modifica el valor a Wikidata
Altres
Etiqueta#NBA Modifica el valor a Wikidata
Lloc webnba.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: nba Twitter (X): NBA Instagram: nba Youtube: UCWJ2lWNubArHWmf3FIHbfcQ TikTok: nba Twitch: nba Musicbrainz: 4fdefe75-1086-42ee-8c61-8748a16fdb5c Modifica el valor a Wikidata

L'NBA (National Basketball Association, traduït al català: Associació Nacional de Basquetbol) és la principal lliga professional de bàsquet als Estats Units. Se la considera habitualment la lliga més competitiva del món. La lliga es va fundar a la ciutat de Nova York el 6 de juny de 1946 com a Basketball Association of America (BAA). Va canviar el seu nom per la National Basketball Association el 3 d'agost de 1949, després de fusionar-se amb la competència de la National Basketball League (NBL). L'NBA va ser fundada per 11 equips, i després de diverses ampliacions, reduccions i trasllats, actualment la formen 30 equips: 29 dels Estats Units i un del Canadà.[1]

Sistema de competició[modifica]

Distribució dels equips en el mapa dels EUA

La lliga professional americana de bàsquet està dividida en dues conferències, la Conferència Est i la Conferència Oest que consten de 3 divisions cada una. Primerament es juguen una sèrie de partits de pretemporada, després la temporada regular, de 82 partits. Finalment els 8 equips més ben classificats de cada Conferència s'enfronten entre ells en eliminatories al millor de 7 partits, aquest procés és conegut com a Playoffs.

La pretemporada s'acostuma a realitzar entre els mateixos equips de la NBA, de totes maneres l'organització de lliga cada cop intenta promocionar-se més enllà de les fronteres dels EUA. Per aquest motiu, alguns equips preparen la temporada amb alguns partits a Europa o Àsia. A Catalunya la temporada 2004-2005 varen poder veure un enfrontament entre la secció de bàsquet del FC Barcelona i els Memphis Grizzlies. La temporada 2006-2007, el Barça repetiria com a equip de la pretemporada de la NBA enfrontant-se als Philadelphia 76ers i posteriorment, la temporada 2016-2017 ho va fer contra els Oklahoma City Thunder.

La temporada regular consta de 82 partits. Cada equip juga 41 partits com a local i 41 com a visitant. Els adversaris de cada partit es distribueixen de la següent manera: 4 partits contra els equips de la mateixa divisió, 3 o 4 partits contra els equips de la mateixa conferència, però de diferent divisió i dos partits contra els de l'altra conferència.

Al febrer, durant un cap de setmana la lliga s'atura per celebrar, cada any en una ciutat diferent dels EUA, el partit de les estrelles o All-Star Game, on, fins a la temporada 2016-2017 els millors jugadors de cada conferència configuren un equip que s'enfronta al millor equip de l'altra conferència. A partir de la temporada següent degut al gran desnivell que hi havia entre ambdues Conferències, els equips van passar a fer-se a partir de dos capitans. Aquests escullen els membres dels seus equips d'entre un conjunt de jugadors votats amb anterioritat. Aquest esdeveniment s'emmarca dins l'All-Star Weekend de l'NBA, on el divendres també se celebra el partit entre els millors rookies o jugadors novells i els millors jugadors de segon any i el dissabte els concurs d'esmaixades i de triples.

És el mes d'abril quan finalitza la temporada regular. Durant aquest temps, comença el període de votació dels premis individuals de la temporada. El premi al millor sisè jugador, que és aquell jugador que sense ser titular té una millor aportació a l'equip. El rookie de l'any, el jugaror que ha millorat més respecte la temporada anterior, millor jugador defensiu, el millor entrenador i el MVP (Most Valuable Player) de la temporada. A més a més, Sporting News concedeix anualment un premi no oficial al millor executiu de la temporada.

Finalment, també es dona el cinc inicial ideal de la lliga, el segon i el tercer equip ideal.

Els Playoffs comencen a finals d'abril amb vuit equips per conferència. Aquests equips són els que tenen un millor balanç de victòries i derrotes al llarg de la temporada regular

Franquícies[modifica]

Conferència Est[modifica]

Divisió Equip Colors Pavelló Fundat
Atlàntica Boston Celtics Verd, Blanc TD Garden 1946
Brooklyn Nets Negre, Plata Barclays Center 1967*
New York Knicks Blau, Taronja Madison Square Garden 1946
Philadelphia 76ers Blanc, Vermell, Blau Wells Fargo Center 1939*
Toronto Raptors Roig, Violeta Air Canada Centre 1995
Central Chicago Bulls Roig, Negre, Blanc United Center 1966
Cleveland Cavaliers Vi, Or, blau fosc Quicken Loans Arena 1970
Detroit Pistons Blau, Vermell, Blanc Little Caesars Arena 1941*
Indiana Pacers Blau, Groc Bankers Life Fieldhouse 1967
Milwaukee Bucks Verd i blanc Fiserv Forum 1968
Sud-est Atlanta Hawks Roig, Negre State Farm Arena 1946*
Charlotte Hornets Lila, Blau Spectrum Center 2004
Miami Heat Roig, Negre,blanc American Airlines Arena 1988
Orlando Magic Blau, Negre, Plata Amway Center 1989
Washington Wizards Blau, Vermell, Blanc Capital One Arena 1961*

Conferència Oest[modifica]

Divisió Equip Colors Pavelló Fundat
Nord-oest Denver Nuggets Blau Marí, Groc Ball Arena 1967
Minnesota Timberwolves Blau, Negre, Verd Target Center 1989
Portland Trail Blazers Roig, Plata, Negre Moda Center 1970
Oklahoma City Thunder Blau, Taronja Chesapeake Energy Arena 1967*
Utah Jazz Blau Marí, Blau Cel Vivint Smart Home Arena 1974*
Sud-oest Dallas Mavericks Blau, Negre, Plata American Airlines Center 1980
Houston Rockets Roig, Plata Toyota Center 1967*
Memphis Grizzlies Blau fosc, Groc FedEx Forum 1995*
New Orleans Pelicans Blau, Daurat, Vermell Smoothie King Center 1988*
San Antonio Spurs Negre, Plata, Blanc AT&T Center 1967*
Pacífic Golden State Warriors Blau, Taronja, Or Chase Center 1946*
Los Angeles Clippers Roig, Blau, Blanc Staples Center 1970*
Los Angeles Lakers Violeta, Or Staples Center 1946*
Phoenix Suns Violeta, Taronja, Gris Talking Stick Resort Arena 1968
Sacramento Kings Violeta, Plata, Negre Golden 1 Center 1945*

Notes:

  • Un asterisc (*) mostra un moviment de franquícia.
  • Indiana Pacers, New Jersey Nets, San Antonio Spurs i Denver Nuggets entraren a l'NBA l'any 1976 procedents de l' ABA.
  • Els Hornets van jugar uns quants partits a Oklahoma City com a conseqüència que el seu pavelló va ser destruït pel Katrina

Història[modifica]

L'NBA es fundà a Nova York el 6 de juny de 1946 amb el nom de Basketball Association of America. Fou la competició precursora de l'NBA, creada pels propietaris dels principals pavellons esportius del nord-est i mig-oest dels Estats Units. El partit inaugural fou New York KnicksToronto Huskies, l'1 de novembre de 1946 al Maple Leaf Gardens de Toronto davant de 7.090 espectadors.

L'any 1949 adoptà l'actual nom quan es fusionà amb la National Basketball League. La primera temporada de l'NBA comptà amb 17 franquícies localitzades en una mescla de ciutats grans i petites. A poc a poc les franquícies anaren movent-se cap a ciutats més grans. El Hawks passaren de l'àrea de Tri-Cities a Milwaukee i després a Saint Louis; els Royals de Rochester a Cincinnati; i els Pistons de Fort Wayne a Detroit.

L'any 1950 va veure l'aparició a la lliga dels primers jugadors afroamericans, com Chuck Cooper (Boston Celtics), Nat "Sweetwater" Clifton (New York Knicks) i Earl Lloyd (Washington Capitols). Aquests anys dominaren la competició els Minneapolis Lakers liderats pel pivot George Mikan guanyant cinc anells.

L'any 1956 un nou pivot, Bill Russell, s'incorporà als Boston Celtics, que ja comptaven amb estrelles com Bob Cousy. De la mà d'aquest jugadors i de l'entrenador Red Auerbach, els Celtics iniciaren una nova nissaga de poder guanyant 11 títols en 13 temporades. Aquest domini només fou contestat per un nou jugador, Wilt Chamberlain, que entrà a la lliga el 1959 i es convertí en un dels jugadors més determinants del campionat, establint diversos rècords que encara avui no s'han superat com el dels 100 punts en un partit.

La lliga s'engrandí amb l'aparició de noves grans ciutats que acolliren clubs a la competició, Los Angeles amb els Lakers, San Francisco amb els Warriors i Filadèlfia amb els Nationals. L'any 1967, però, aparegué una important amenaça per a la competició, com fou l'aparició de l'ABA. Ambdues lligues competiren per tenir els millors jugadors. Un jove pivot, Lew Alcindor, fitxà pels Milwaukee Bucks de l'NBA, guanyant el títol el seu segon any, acompanyat per Oscar Robertson. Més tard seria gran estrella dels Lakers. En canvi, un jugador anomenat Julius Erving fitxà per la ABA. En finalitzar la temporada 1976 les dues lligues arribaren a un acord per fusionar-se. Quatre equips de l'ABA (New York Nets, Denver Nuggets, Indiana Pacers i San Antonio Spurs) ingressaren a l'NBA, amb l'augment de les franquícies a 22. També s'incorporaren regles de la nova competició com el llançament de tres punts.

En la dècada dels vuitanta-dos jugadors Magic Johnson i Larry Bird encapçalaren els Lakers i els Celtics, respectivament. Els dos clubs mantingueren espectaculars duels que augmentaren l'interès de la competició a tot el món (ajudat per la millora de les telecomunicacions, que permeté les retransmissions de l'NBA arreu). Entre ambdós aconseguiren 8 anells de campions. El procés d'expansió cada cop era major. L'any 1989 la lliga arribà als 27 equips. Els anys 90, estigueren liderats per Michael Jordan que guanyà sis anells de campió amb els Chicago Bulls.

Durant els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 es reuní a Barcelona la millor selecció de bàsquet que mai s'ha vist. Rebé l'apel·latiu de dream team i congregà jugadors com Larry Bird, Magic Johnson, Michael Jordan o Charles Barkley. La cada cop major igualtat existent dins del bàsquet mundial feu necessari que per primer cop a la història, el comitè olímpic dels Estats Units presentés un combinat de l'NBA per a participar en els Jocs. Fins aleshores la selecció americana competia amb jugadors universitaris de l'NCAA. Un altre fet que mostra aquesta major igualtat dins el basquetbol mundial queda palès en el fet que l'NBA ha passat, de ser una competició exclusivament de jugadors estatunidencs a importar nombrosos jugadors de la resta del món. Alguns d'ells eren formats a les universitats americanes, com el nigerià Hakeem Olajuwon, d'altres es van formar al bàsquet de la resta del món com el català Pau Gasol, el xinès Yao Ming, l'alemany Dirk Nowitzki o l'argentí Manu Ginóbili.

L'any 1996, l'NBA creà una versió femenina de la competició, la WNBA. Avui dia, amb més de 30 franquícies, televisada a 212 nacions en 42 idiomes, l'NBA és un dels espectacles televisius més importants del planeta.

Durant els últims anys hem vist una egemonia mai vista abans a la lliga per part dels Golden State Warriors i els Cleveland Cavaliers, que van liderar la lliga durant tres anys seguits aconseguint arribar a les finals, fent que així els seus màxims competidors es reforcessin per aconseguir l'anell, fent que la lliga arrivés a un nivell de competitivitat mai vist abans.

Historial[modifica]

Temporada Campió Subcampió Resultat MVP Lliga Regular Millor Entrenador
1946-1947 Philadelphia Warriors * Chicago Stags 4-1
1947-1948 Baltimore Bullets Philadelphia Warriors 4-2
1948-1949 Minneapolis Lakers * Washington Capitols 4-2
1949-1950 Minneapolis Lakers * Syracuse Nationals * 4-2
1950-1951 Rochester Royals * New York Knicks 4-3
1951-1952 Minneapolis Lakers New York Knicks 4-3
1952-1953 Minneapolis Lakers New York Knicks 4-1
1953-1954 Minneapolis Lakers Syracuse Nationals 4-3
1954-1955 Syracuse Nationals Fort Wayne Pistons *: 4-3
1955-1956 Philadelphia Warriors Fort Wayne Pistons 4-1 Bob Pettit, St. Louis
1956-1957 Boston Celtics Saint Louis Hawks * 4-3 Bob Cousy, Boston
1957-1958 Saint Louis Hawks Boston Celtics 4-2 Bill Russell, Boston
1958-1959 Boston Celtics Minneapolis Lakers 4-0 Bob Pettit, St. Louis
1959-1960 Boston Celtics Saint Louis Hawks 4-3 Wilt Chamberlain, Philadelphia
1960-1961 Boston Celtics Saint Louis Hawks 4-1 Bill Russell, Boston
1961-1962 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-3 Bill Russell, Boston
1962-1963 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-2 Bill Russell, Boston Harry Gallatin, St. Louis
1963-1964 Boston Celtics San Francisco Warriors * 4-1 Oscar Robertson, Cincinnati Alex Hannum, San Francisco
1964-1965 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-1 Bill Russell, Boston Red Auerbach, Boston
1965-1966 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-3 Wilt Chamberlain, Philadelphia Dolph Schayes, Philadelphia
1966-1967 Philadelphia 76ers San Francisco Warriors 4-2 Wilt Chamberlain, Philadelphia Johnny Kerr, Chicago
1967-1968 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-2 Wilt Chamberlain, Philadelphia Richie Guerin, St. Louis
1968-1969 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-3 Wes Unseld, Baltimore Gene Shue, Baltimore
1969-1970 New York Knicks Los Angeles Lakers 4-3 Willis Reed, New York Red Holzman, New York
1970-1971 Milwaukee Bucks Baltimore Bullets * 4-0 Kareem Abdul-Jabbar, Milwaukee Dick Motta, Chicago
1971-1972 Los Angeles Lakers New York Knicks 4-1 Kareem Abdul-Jabbar, Milwaukee Bill Sharman, Los Angeles
1972-1973 New York Knicks Los Angeles Lakers 4-1 Dave Cowens, Boston Tom Heinsohn, Boston
1973-1974 Boston Celtics Milwaukee Bucks 4-3 Kareem Abdul-Jabbar, Milwaukee Ray Scott, Detroit
1974-1975 Golden State Warriors Washington Bullets * 4-0 Bob McAdoo, Buffalo Phil Johnson, Kansas City-Omaha
1975-1976 Boston Celtics Phoenix Suns 4-2 Kareem Abdul-Jabbar, Los Angeles Bill Fitch, Cleveland
1976-1977 Portland Trail Blazers Philadelphia 76ers 4-2 Kareem Abdul-Jabbar, Los Angeles Tom Nissalke, Houston
1977-1978 Washington Bullets Seattle SuperSonics 4-3 Bill Walton, Portland Hubie Brown, Atlanta
1978-1979 Seattle SuperSonics Washington Bullets 4-1 Moses Malone, Houston Cotton Fitzsimmons, Kansas City
1979-1980 Los Angeles Lakers Philadelphia 76ers 4-2 Kareem Abdul-Jabbar, Los Angeles Bill Fitch, Boston
1980-1981 Boston Celtics Houston Rockets 4-2 Julius Erving, Philadelphia Jack McKinney, Indiana
1981-1982 Los Angeles Lakers Philadelphia 76ers 4-2 Moses Malone, Houston Gene Shue, Washington
1982-1983 Philadelphia 76ers Los Angeles Lakers 4-0 Moses Malone, Philadelphia Don Nelson, Milwaukee
1983-1984 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-3 Larry Bird, Boston Frank Layden, Utah
1984-1985 Los Angeles Lakers Boston Celtics 4-2 Larry Bird, Boston Don Nelson, Milwaukee
1985-1986 Boston Celtics Houston Rockets 4-2 Larry Bird, Boston Mike Fratello, Atlanta
1986-1987 Los Angeles Lakers Boston Celtics 4-2 Magic Johnson, Los Angeles Lakers Mike Schuler, Portland
1987-1988 Los Angeles Lakers Detroit Pistons 4-3 Michael Jordan, Chicago Doug Moe, Denver
1988-1989 Detroit Pistons Los Angeles Lakers 4-0 Magic Johnson, Los Angeles Lakers Cotton Fitzsimmons, Phoenix
1989-1990 Detroit Pistons Portland Trail Blazers 4-1 Magic Johnson, Los Angeles Lakers Pat Riley, Los Angeles Lakers
1990-1991 Chicago Bulls Los Angeles Lakers 4-1 Michael Jordan, Chicago Don Chaney, Houston
1991-1992 Chicago Bulls Portland Trail Blazers 4-2 Michael Jordan, Chicago Don Nelson, Golden State
1992-1993 Chicago Bulls Phoenix Suns 4-2 Charles Barkley, Phoenix Pat Riley, New York
1993-1994 Houston Rockets New York Knicks 4-3 Hakeem Olajuwon, Houston Lenny Wilkens, Atlanta
1994-1995 Houston Rockets Orlando Magic 4-0 David Robinson, San Antonio Del Harris, Los Angeles Lakers
1995-1996 Chicago Bulls Seattle SuperSonics 4-2 Michael Jordan, Chicago Phil Jackson, Chicago
1996-1997 Chicago Bulls Utah Jazz 4-2 Karl Malone, Utah Pat Riley, Miami
1997-1998 Chicago Bulls Utah Jazz 4-2 Michael Jordan, Chicago Larry Bird, Indiana
1998-1999 San Antonio Spurs New York Knicks 4-1 Karl Malone, Utah Mike Dunleavy Sr., Portland
1999-2000 Los Angeles Lakers Indiana Pacers 4-2 Shaquille O'Neal, Los Angeles Lakers Doc Rivers, Orlando
2000-2001 Los Angeles Lakers Philadelphia 76ers 4-1 Allen Iverson, Philadelphia Larry Brown, Philadelphia
2001-2002 Los Angeles Lakers New Jersey Nets 4-0 Tim Duncan, San Antonio Rick Carlisle, Detroit
2002-2003 San Antonio Spurs New Jersey Nets 4-2 Tim Duncan, San Antonio Gregg Popovich, San Antonio
2003-2004 Detroit Pistons Los Angeles Lakers 4-1 Kevin Garnett, Minnesota Hubie Brown, Memphis
2004-2005 San Antonio Spurs Detroit Pistons 4-3 Steve Nash, Phoenix Mike D'Antoni, Phoenix
2005-2006 Miami Heat Dallas Mavericks 4-2 Steve Nash, Phoenix Avery Johnson, Dallas
2006-2007 San Antonio Spurs Cleveland Cavaliers 4-0 Dirk Nowitzki, Dallas Sam Mitchell, Toronto
2007-2008 Boston Celtics Los Angeles Lakers 4-2 Kobe Bryant, Los Angeles Lakers Byron Scott, New Orleans Hornets
2008-2009 Los Angeles Lakers Orlando Magic 4-1 LeBron James, Cleveland Cavaliers Mike Brown, Cleveland Cavaliers
2009-2010 Los Angeles Lakers Boston Celtics 4-3 LeBron James, Cleveland Cavaliers Scott Brooks, Oklahoma City Thunder
2010-2011 Dallas Mavericks Miami Heat 4-2 Derrick Rose, Chicago Bulls Tom Thibodeau, Chicago Bulls
2011-2012 Miami Heat Oklahoma City Thunder 4-1 LeBron James, Miami Heat Gregg Popovich, San Antonio Spurs
2012-2013 Miami Heat San Antonio Spurs 4-3 LeBron James, Miami Heat George Karl, Denver Nuggets
2013-2014 San Antonio Spurs Miami Heat 4-1 Kevin Durant, Oklahoma City Thunder George Karl, Denver Nuggets
2014-2015 Golden State Warriors[2] Cleveland Cavaliers 4-2 Stephen Curry, Golden State Warriors Mike Budenholzer, Atlanta Hawks
2015-2016 Cleveland Cavaliers[3] Golden State Warriors 4-3 Stephen Curry, Golden State Warriors Steve Kerr, Golden State Warriors
2016-2017 Golden State Warriors[4] Cleveland Cavaliers 4-1 Russell Westbrook, Oklahoma City Thunder[5] Mike D'Antoni, Houston Rockets
2017-2018 Golden State Warriors[6] Cleveland Cavaliers 4-0 James Harden, Houston Rockets Dwane Casey, Toronto Raptors
2018-2019 Toronto Raptors[7] Golden State Warriors 4-2 Iannis Adetokunbo, Milwaukee Bucks Mike Budenholzer, Milwaukee Bucks
2019-2020 Los Angeles Lakers Miami Heat 4-2 Iannis Adetokunbo, Milwaukee Bucks Nick Nurse, Toronto Raptors
2020-2021 Milwaukee Bucks Phoenix Suns 4-2 Nikola Jokic, Denver Tom Thibodeau, New York
2021-2022 Golden State Warriors Boston Celtics 4-2 Nikola Jokic, Denver Monty Williams, Phoenix
2022-2023 Denver Nuggets Miami Heat 4-1 Joel Embiid, Philadelphia Mike Brown, Sacramento

Palmarès[modifica]

Equip Campionats Anys
Boston Celtics 17 1957, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1969, 1974, 1976, 1981, 1984, 1986, 2008
Minneapolis/Los Angeles Lakers 17 1949, 1950, 1952, 1953, 1954, 1972, 1980, 1982, 1985, 1987, 1988, 2000, 2001, 2002, 2009, 2010, 2020
Philadelphia/Golden State Warriors 7 1947, 1956, 1975, 2015, 2017, 2018, 2022
Chicago Bulls 6 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1998
San Antonio Spurs 5 1999, 2003, 2005, 2007, 2014
Syracuse Nationals/Philadelphia 76ers 3 1955, 1967, 1983
Detroit Pistons 3 1989, 1990, 2004
Miami Heat 3 2006, 2012, 2013
New York Knicks 2 1970, 1973
Houston Rockets 2 1994, 1995
Milwaukee Bucks 2 1971, 2021
Baltimore Bullets 1 1948
Rochester Royals/Sacramento Kings 1 1951
St. Louis/Atlanta Hawks 1 1958
Portland Trail Blazers 1 1977
Washington Bullets/Wizards 1 1978
Seattle SuperSonics 1979
Dallas Mavericks 2011
Cleveland Cavaliers 2016
Toronto Raptors 2019
Denver Nuggets 2023

Històric de franquícies[modifica]

Al llarg del temps les franquícies que han format part de l'NBA han anat canviat. Se n'han creat de noves, n'han desaparegut i algunes han canviat de nom.

Franquícies que han desaparegut[modifica]

Franquícies que han canviat de nom[modifica]

Línia del temps: franquícies participants[modifica]

Només els equips immediatament consecutius a la mateixa línia es tracten de la mateixa franquícia després de canviar de nom i/o ciutat

1946-1950 1950-1960 1960-1970 1970-1980 1980-1995 1995-2001 2001-2012 2012-avui
Boston Celtics (1946-avui)
New York Knicks (1946-avui)
Philadelphia Warriors (1946-1962) San Francisco Warriors (1962-1971) Golden State Warriors (1971-avui)
Washington Capitols (1946-1951) Chicago Packers (1961-1962) Chicago Zephyrs (1962-1963) Baltimore Bullets (1963-1973) Capital Bullets (1973-1974) Washington Bullets (1974-1997) Washington Wizards (1997-avui)
Saint Louis Bombers (1946-1950) Chicago Bulls (1966-avui)
Chicago Stags (1946-1950) San Diego Rockets (1967-1971) Houston Rockets (1971-avui)
Providence Steamrollers (1946-1949) Seattle SuperSonics (1967-2008) Oklahoma City Thunder (2008-avui)
Cleveland Rebels (1946-1947) Fort Wayne Pistons (1948-1957) Detroit Pistons (1957-avui)
Detroit Falcons (1946-1947) Rochester Royals (1948-1957) Cincinatti Royals (1957-1972) Kansas City - Omaha Kings (1972-1975) Kansas City Kings (1975-1985) Sacramento Kings (1985-avui)
Pittsburgh Ironmen (1946-1947) Mineapolis Lakers (1948-1960) Los Angeles Lakers (1960-avui)
Toronto Huskies (1946-1947) Indianapolis Jets (1948-1949) Milwaukee Bucks (1968-avui)
Baltimore Bullets (1947-1954) Phoenix Suns (1968-avui)
Tri-Cities Blackhawks (1949-1951) Milwaukee Hawks (1951-1955) Saint Louis Hawks (1955-1968) Atlanta Hawks (1968-avui)
Syracuse Nationals (1949-1963) Philadelphia 76ers (1963-avui)
Indianapolis Olympians (1949-1953) Portland Trail Blazers (1970-avui)
Anderson Packers (1949-1950) Cleveland Cavaliers (1970-avui)
Denver Nuggets (1949-1950) Buffalo Braves (1970-1978) San Diego Clippers (1978-1984) Los Angeles Clippers (1984-avui)
Sheyboygan Red Skins (1949-1950) New Orleans Jazz (1974-1979) Utah Jazz (1979-avui)
Waterloo Hawks (1949-1950) Indiana Pacers (1976-avui)
San Antonio Spurs (1976-avui)
New York Nets (1976-1977) New Jersey Nets (1977-2012) Brooklin Nets (2012-avui)
Denver Nuggets (1976-avui)
Dallas Maverics (1980-avui)
Miami Heat (1988-avui)
Charlotte Hornets (1988-2002) New Orleans Hornets (2002-2004) Charlotte Bobcats (2004-2014) Charlotte Hornets (2014-avui)
Orlando Magic (1989-avui)
Minnesota Timberwolves (1989-avui)
Toronto Raptors (1995-avui)
Vancouver Grizzlies (1995-2001) Memphis Grizzlies (2001-avui)
New Orleans Hornets (2004-2005) New Orleans - Oklahoma City Hornets (2005-2007) New Oleans Hornets (2007-2013) New Orleans Pelicans (2013-avui)

Canvis de franquícies per any[modifica]

Any Equips nous Equips desapareguts Canvis Nombre d'equips
1946 Boston Celtics, New York Knicks, Philadelphia Warriors, Washington Capitols, Saint Louis Bombers, Chicago Stags, Providence Steamrollers, Cleveland Rebels, Detroit Falcons, Pittsburgh Ironmen i Toronto Huskies (11) 11
1947 Baltimore Bullets Cleveland Rebels, Detroit Falcons, Pittsburgh Ironmen i Toronto Huskies (4) 8
1948 Fort Wayne Pistons, Rochester Royals, Mineapolis Lakers i Indianapolis Jets (4) 12
1949 Tri-Cities Blackhawks, Syracuse Nationals, Indianapolis Olympians, Anderson Packers, Denver Nuggets, Sheboygan Red Skins i Waterloo Hawks (7) Providence Steamrollers i Indianapolis Jets (2) 17
1950 Saint Louis Bombers, Chicago Stags, Anderson Packers, Denver Nuggets, Sheboygan Red Skins i Waterloo Hawks (6) 11
1951 Washington Capitols Hawks de Tri-Cities a Milwaukee 10
1953 Indianapolis Olympians 9
1954 Baltimore Bullets 8
1955 Hawks de Milwaukee a Saint Louis 8
1957 Pistons de Fort Wayne a Detroit i Royals de Rochester a Cincinati 8
1960 Lakers de Mineapolis a Los Angeles 8
1961 Chicago Packers 9
1962 Warriors de Philadelphia a San Francisco i Chicago de Packers a Zephyrs 9
1963 De Syracuse Nationals a Philadelphia 76rs i de Chicago Zephyrs a Baltimore Bullets 9
1966 Chicago Bulls 10
1967 San Diego Rockets i Seattle Supersonics (2) 12
1968 Milwaukee Bucks i Phoenix Suns (2) Hawks de Saint Louis a Atlanta 14
1970 Portland Trail Blazers, Cleveland Cavaliers i Buffalo Braves (3) 17
1971 Warriors de San Francisco a Oakland (Golden State) i Rockets de San Diego a Houston 17
1972 De Cincinati Royals a Kansas City - Omaha Kings 17
1973 Bullets de Baltimore a Washington (Capital) 17
1974 New Orleans Jazz Bullets de Capital a Washington 18
1975 Kings de Kansas City - Omaha a Kansas City 18
1976 Indiana Pacers, San Antonio Spurs, New York Nets y Denver Nuggets (4) 22
1977 Nets de New York a New Jersey 22
1978 De Buffalo Braves a San Diego Clippers 22
1979 Jazz de New Orleans a Utah 22
1980 Dallas Maverics 23
1984 Clippers de San Diego a Los Angeles 23
1985 Kings de Kansas City a Sacramento 23
1988 Miami Heat i Charlotte Hornets (2) 25
1989 Orlando Magic i Minnesota Timberwolves (2) 27
1995 Toronto Raptors i Vancouver Grizzlies (2) 29
1997 Washington de Bullets a Wizards 29
2001 Grizzlies de Vancouver a Memphis 29
2002 Hornets de Charlotte a New Orleans 29
2004 New Orleans Hornets de New Orleans Hornets a Charlotte Bobcats 30
2005 Hornets de New Orleans a New Orleans - Oklahoma City 30
2007 Hornets de New Orleans - Oklahoma City a New Orleans 30
2008 De Seattle Supersonics a Oklahoma City Thunder 30
2012 Nets de New Jersey a Brooklyn 30
2013 New Orleans de Hornets a Pelicans 30
2014 Charlotte de Bobcats a Hornets 30

Franquícies per estats, districtes o províncies i ciutats[modifica]

Estat, Districte o Província Ciutat 1946-1950 1950-1960 1960-1970 1970-1980 1980-1990 1990-2000 2000-2010 2010-avui
Arizona Arizona Phoenix Suns 1968-avui
Califòrnia Califòrnia Los Angeles Lakers 1960-avui
Clippers 1984-avui
Oakland Warriors (Golden State) 1971-avui
Sacramento Kings 1985-avui
San Diego Rockets 1967-71 Clippers 1978-84
San Francisco Warriors 1962-71
Carolina del Sud Charlotte Hornets 1988-2002 Bobcats 2004-2014 Hornets 2014-avui
Colorado Colorado Denver Nuggets 1949-50 Nuggets 1976-avui
Columbia Washington Capitols 1946-51 Bullets 1974-97 Wizards 1997-avui
Colúmbia Britànica Colúmbia Britànica Vancouver Grizzlies 1995-2001
Florida Florida Miami Heat 1988-avui
Orlando Magic 1989-avui
Geòrgia Atlanta Hawks 1968-avui
Illinois Illinois Chicago Stags 1946-50 Packers 1961-62 Zephyrs 1962-63 Bulls 1966-avui
Moline Blackhawks (Tri-cities) 1949-51
Indiana Indiana Anderson Packers 1949-50
Fort Wayne Pistons 1948-57
Indianàpolis Jets 1948-49 Olympians 1949-53 Pacers (Indiana) 1976-avui
Iowa Iowa Waterloo Hawks 1949-50
Louisiana Louisiana Nova Orleans Jazz 1974-79 Hornets 2002-13 (amb Oklahoma City 2005-07) Pelicans 2013-avui
Maryland Maryland Baltimore Bullets 1947-54 Bullets 1963-73
Landover Bullets (Capital) 1973-74
Massachusetts Massachusetts Boston Celtics 1946-avui
Michigan Michigan Detroit Falcons 1946-47 Pistons 1957-avui
Estat, Districte o Província Ciutat 1946-1950 1950-1960 1960-1970 1970-1980 1980-1990 1990-2000 2000-2010 2010-2015
Minnesota Minnesota Minneàpolis Lakers 1948-60 Timberwolves (Minnesota) 1989-avui
Missouri Missouri Kansas City Kings 1972-85 (amb Omaha 1972-75)
Saint Louis Bombers 1946-50 Hawks 1955-68
Nebraska Nebraska Omaha Kings (amb Kansas City) 1972-75
Nova Jersey East Rutherford Nets (New Jersey) 1977-2012
Nova York Nova York Buffalo Braves 1970-78
Nova York Knicks 1946-avui
Nets 1976-77 Nets (Brooklin) 2012-avui
Rochester Royals 1948-57
Syracuse Nationals 1949-63
Ohio Ohio Cincinati Royals 1957-72
Cleveland Rebels 1946-47 Cavaliers 1970-avui
Oklahoma Oklahoma Oklahoma City Hornets 2005-07 (amb Nova Orleans) Thunder 2008-avui
Ontario Ontario Toronto Huskies 1946-47 Raptors 1995-avui
Oregon Oregon Portland Trail Blazers 1970-avui
Pennsilvània Philadelphia Warriors 1946-62 76ers 1963-avui
Pittsburgh Ironmen 1946-47
Rhode Island Rhode Island Providence Steamrollers 1946-49
Tennessee Tennessee Memphis Grizzlies 2001-avui
Texas Texas Dallas Maverics 1980-avui
Houston Rockets 1971-avui
San Antonio Spurs 1976-avui
Utah Utah Salt Lake City Jazz (Utah)
Washington Washington Seattle Supersonics 1967-2008
Wisconsin Wisconsin Milwaukee Hawks 1951-55 Bucks 1968-avui
Sheboygan Red Skins 1949-50
Estat, Districte o Província Ciutat 1946-1950 1950-1960 1960-1970 1970-1980 1980-1990 1990-2000 2000-2010 2010-2015

Història de les Conferències i Divisions[modifica]

Equips per Divisions[modifica]

EST 1970-1976 1976-1977 1977-1978 1978-1988 1988-1989 1989-1991 1991-1997 1997-2004 2004-2012 2012-avui EST
Divisió Atlàntica Boston Celtics Divisió Atlàntica
Buffalo Braves
New York Knicks
Philadelphia 76ers
New York Nets New Jersey Nets Brooklin Nets
Washington Bullets Washington Wizards
Charlotte Hornets
Miami Heat
Orlando Magic
Toronto Raptors
4 equips 5 equips 4 equips 5 equips 6 equips 7 equips 5 equips
EST 1970-1972 1972-1973 1973-1974 1974-1976 1976-1977 1977-1978 1978-1979 1979-1980 1980-1988 1988-1989 1989-1990 1990-1991 1991-1997 1997-2001 2001-2004 2004-2012 2012-avui EST
Divisió Central Atlanta Hawks Divisió Central
Baltimore Bullets Capital Bullets Washington Bullets
Cincinnati Royals
Cleveland Cavaliers
Houston Rockets
New Orleans Jazz
San Antonio Spurs
Detroit Pistons
Indiana Pacers
Chicago Bulls
Milwaukee Bucks
Orlando Magic
Charlotte Hornets New Orleans Hornets
Toronto Raptors
4 equips 5 equips 6 equips 5 equips 6 equips 7 equips 8 equips 7 equips 5 equips
EST 1970-1972 1972-1973 1973-1974 1974-1976 1976-1978 1978-1979 1979-1980 1980-1989 1989-1990 1990-1995 1995-2001 2001-2002 2002-2004 2004-2014 2014-avui EST
Divisió Sud-est Atlanta Hawks Divisió Sud-est
Charlotte Bobcats Charlotte Hornets
Miami Heat
Orlando Magic
Washington Wizards
5 equips
EST 1970-1972 1972-1975 1975-1976 1976-1978 1978-1979 1979-1980 1980-1985 1985-1988 1988-1989 1989-1990 1990-1991 1991-1995 1995-2001 2001-2004 2004-2014 2014-avui EST
Divisió del Mig Oest Chicago Bulls Divisió del Mig Oest
Detroit Pistons
Milwaukee Bucks
Phoenix Suns
Kansas City - Omaha Kings Kansas City Kings Sacramento Kings
Denver Nuggets
Indiana Pacers
Utah Jazz
Dallas Maverics
Houston Rockets
San Antonio Spurs
Miami Heat
Charlotte Hornets
Minnesota Timberwolves
Orlando Magic
Vancouver Grizzlies Memphis Grizzlies
4 equips 6 equips 5 equips 6 equips 7 equips 6 equips 7 equips
EST

OEST

1970-1972 1972-1975 1975-1976 1976-1978 1978-1979 1979-1980 1980-1985 1985-1988 1988-1989 1989-1990 1990-1991 1991-1995 1995-2001 2001-2004 2004-2008 2008-avui EST

OEST

Divisió Nord-oest Denver Nuggets Divisió Nord-oest
Minnesota Timberwolves
Seattle SuperSonics Oklahoma City Thunder
Portland Trail Blazers
Utah Jazz
5 equips
OEST 1970-1971 1971-1972 1972-1978 1978-1984 1984-1988 1988-2004 2004-2008 2008-avui OEST
Divisió del Pacífic Los Angeles Lakers Divisió del Pacífic
Portland Trail Blazers
San Diego Rockets Houston Rockets
San Francisco Warriors Golden State Warriors
Seattle SuperSonics
Phoenix Suns
San Diego Clippers Los Angeles Clippers
Sacramento Kings
5 equips 6 equips 7 equips 5 equips
OEST 1970-1971 1971-1972 1972-1978 1978-1984 1984-1988 1988-2004 2004-2005 2005-2007 2007-2013 2013-avui OEST
Divisió Sud-oest Dallas Maverics Divisió Sud-oest
Houston Rockets
Memphis Grizzlies
New Orleans Hornets New Orleans - Oklahoma City Hornets New Orleans Hornets New Orleans Pelicans
San Antonio Spurs
5 equips
OEST 1970-2004 2004-2005 2005-2007 2007-2013 2013-avui OEST

Divisions per equips[modifica]

  • En els equips que han canviat de nom o ciutat, quan es repeteix el nom de Divisió, el tram esquerre es refereix al nom de la columna esquerra i el tram dret al nom de la columna dreta. Si s'ha produït algun canvi intermedi, es fa constar el nom de l'equip entre parèntesis.
1970-1976 1976-1977 1977-1997 1995-2004 2004-2012 2012-avui
Philadelphia 76ers Divisió Atlàntica Philadelphia 76ers
New York Knicks New York Knicks
Boston Celtics Boston Celtics
New York Nets Divisió Atlàntica Divisió Atlàntica (New Jersey Nets) Divisió Atlàntica Brooklin Nets
Toronto Raptors Divisió Central Divisió Atlàntica Toronto Raptors
1970-1976 1976-1977 1977-1978 1978-1979 1979-1980 1980-1995 1995-2004 2004-2012 2012-avui
Cleveland Cavaliers Divisió Central Cleveland Cavaliers
Detroit Pistons Divisió del Mig Oest Divisió Central Detroit Pistons
Indiana Pacers Divisió del Mig Oest Divisió Central Indiana Pacers
Chicago Bulls Divisió del Mig Oest Divisió Central Chicago Bulls
Milwaukee Bucks Milwaukee Bucks
1970-1973 1973-1974 1974-1976 1976-1978 1978-1979 1979-1980 1980-1988 1988-1989 1989-1990 1990-1991 1991-1997 1997-2004 2004-2014 2014-avui
Charlotte Hornets Divisió Atlàntica Divisió del Mig Oest Divisió Central Divisió Central (New Orleans Hornets) Divisió Sud-est (Charlotte Bobcats) Divisió Sud-est Charlotte Hornets
Atlanta Hawks Divisió Central Divisió Sud-est Atlanta Hawks
Miami Heat Divisió del Mig Oest Divisió Atlàntica Miami Heat
Orlando Magic Divisió Central Divisió del Mig Oest Divisió Atlàntica Orlando Magic
Baltimore Bullets Divisió Central Divisió Central (Capital Bullets) Divisió Central (Washington Bullets) Divisió Atlàntica (Washington Bullets) Divisió Atlàntica Washington Wizards
1970-1973 1973-1974 1974-1978 1978-1979 1979-1988 1988-1989 1989-1990 1990-1991 1991-1997 1997-2004 2004-2008 2008-2014 2014-avui
Denver Nuggets Divisió del Mig Oest Divisió Nord-oest Denver Nuggets
Minnesota Timberwolves Divisió del Mig Oest Minnesota Timberwolves
New Orleans Jazz Divisió Central Divisió del Mig Oest (Utah Jazz) Utah Jazz
Portland Trail Blazers Divisió del Pacífic Portland Trail Blazers
Seattle SuperSonics Divisió del Pacífic Divisió Nord-oest Divisió Nord-oest Oklahoma City Thunder
1970-1971 1971-1972 1972-1975 1975-1978 1978-1979 1979-1984 1984-1985 1985-1988 1988-1989 1989-2004 2004-2008 2008-avui
Los Angeles Lakers Divisió del Pacífic Los Angeles Lakers
San Francisco Warriors Divisió del Pacífic Divisió del Pacífic Golden State Warriors
Phonenix Suns Divisió del Mig Oest Divisió del Pacífic Phoenix Suns
San Diego Clippers Divisió del Pacífic Divisió del Pacífic Los Angeles Clippers
Kansas City - Omaha Kings Divisió del Mig Oest Divisió del Mig Oest (Kansas City Kings) Divisió del Mig Oest Divisió del Pacífic Sacramento Kings
1970-1971 1971-1972 1972-1975 1975-1976 1976-1978 1978-1980 1980-1984 1984-1985 1985-1988 1988-1989 1989-1990 1990-1995 1995-2001 2001-2002 2002-2004 2004-2005 2005-2007 2007-2013 2013-avui
Dallas Maverics Divisió del Mig Oest Divisió Sud-oest Dallas Maverics
San Diego Rockets Divisió del Pacífic Divisió del Pacífic Divisió Central Houston Rockets
San Antonio Spurs Divisió Central San Antonio Spurs
Vancouver Grizzlies Divisió del Mig Oest Divisió del Mig Oest Memphis Grizzlies
New Orleans Hornets Divisió Sud-oest Divisió Sud-oest (New Orleans - Oklahoma City Hornets) Divisió Sud-oest (New Orleans Hornets) Divisió Sud-oest New Orleans Pelicans
1970-1971 1971-1972 1972-1976 1976-1980 1980-1988 1988-1989 1989-1990 1990-1995 1995-2001 2001-2002 2002-2004 2004-2005 2005-2007 2007-2013 2013-avui
Buffalo Braves Divisió Atlàntica
Cincinnati Royals Divisió Central
1970-1972 1972-1977 1977-2015

Presidents i comissionats[modifica]

Seguidors famosos[modifica]

Jugadors dels Països Catalans[modifica]

Un total de 8 jugadors dels Països Catalans han disputat l'NBA: Pau Gasol, Raül López, Juan Carlos Navarro, Marc Gasol, Rudy Fernández, Ricky Rubio, Víctor Claver i Àlex Abrines.

Jugadors estrangers de la història de l'NBA[modifica]

Referències[modifica]

  1. Silverman, Drew. NBA Finals (en anglès). ABDO Publishing Company, 2013, p. 14. ISBN 1624010032. 
  2. «Golden State Warriors... ¡Campeones de la NBA!». Arxivat de l'original el 2015-06-17. [Consulta: 17 juny 2015].
  3. «LeBron y sus Cavaliers... ¡Nuevos campeones de la NBA!» (en castellà). acb.com. Arxivat de l'original el 2016-06-29. [Consulta: 20 juny 2016].
  4. «Los Warriors... ¡Campeones de la NBA!» (en castellà). acb.com. Arxivat de l'original el 2018-04-20. [Consulta: 13 juny 2017].
  5. «Russell Westbrook cierra como MVP una temporada de ensueño» (en castellà). acb.com. Arxivat de l'original el 2017-07-01. [Consulta: 28 juny 2017].
  6. «¿Qué ha pasado esta madrugada? Los Warriors agrandan su dinastía» (en castellà). acb.com. Arxivat de l'original el 2018-06-12. [Consulta: 9 juny 2018].
  7. «Finales NBA 2019: ¡HISTORIA PURA! Toronto Raptors consigue su primer título tras vencer a Golden State Warriors 4-2» (en castellà). nba.com.
  8. Adam Silver. Comissioner(anglès)

Enllaços externs[modifica]

Oficials[modifica]

No oficials[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: NBA
Viquinotícies conté notícies i pàgines d'actualitat relacionades: Categoria:NBA.