Paul Johnson

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaPaul Johnson

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Paul Bede Johnson Modifica el valor a Wikidata
2 novembre 1928 Modifica el valor a Wikidata
Manchester (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Mort12 gener 2023 Modifica el valor a Wikidata (94 anys)
Londres Modifica el valor a Wikidata
Editor New Statesman
1965 – 1970 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
FormacióMagdalen College
Stonyhurst College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPeriodisme, periodisme d'opinió, història i activitat literària Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióperiodista, escriptor, periodista d'opinió, editor, redactor de discursos, historiador, autor Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarExèrcit britànic Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsLuke Johnson (en) Tradueix, Daniel Johnson Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webpauljohnsonarchives.org Modifica el valor a Wikidata

Paul Johnson (Manchester, 2 de novembre de 1928 - Londres, 12 de gener de 2023), nascut com Paul Bede Johnson, va ser un escriptor, historiador i periodista anglès i catòlic.

Biografia[modifica]

Paul Johnson va estudiar història a la Universitat d'Oxford, on va ser deixeble del cèlebre historiador A.J.P. Taylor. Va realitzar el servei militar a Gibraltar, on va adoptar una postura contrària al règim franquista espanyol (que més tard admiraria).[1] La seva experiència militar li va servir per treballar com a periodista al mensual parisenc, Realités, del qual va ser assistent d'editor (1952-1955). A França també va començar a col·laborar, com a corresponsal, amb el periòdic de centreesquerra, New Statesman, del qual va ser redactor en cap de 1965 a 1970. Després va treballar com a redactor de discursos per a Margaret Thatcher, amb qui va estudiar a Oxford.

És autor de més de trenta obres, la majoria sobre l'actualitat i la història en general: Història dels jueus o Història del cristianisme són alguns exemples. A Intel·lectuals (2008) retrata a personalitats com Karl Marx, Jean-Jacques Rousseau o Jean-Paul Sartre.[2] Una de les seves millors obres va ser Temps Moderns, la primera edició dels quals va aparèixer en 1988, en el qual retrata la història del segle XX des de la Primera Guerra Mundial fins a la dècada de 1970. Són cèlebres també les seves biografies de grans personatges de la història.

A partir del 1981 escrivia una columna a la revista The Spectator i també col·laborava, periòdicament, amb Forbes i National Review. El 2006 va rebre la Presidential Medal of Freedom, el màxim guardó civil dels Estats Units.

Va morir a principis del 2023, a 94 anys.[3]

Referències[modifica]

  1. Espada, Arcadi «Paul Johnson, escritor: "En el 68 está la crisis del sistema educativo"» (en castellà). El País, 01-08-2000. «Tampoco hubo una revolución en España. Aunque eso fue gracias a Franco, que preparó con mucha inteligencia la sucesión, a partir de la creación de una clase media muy sólida. Franco fue un hombre extraordinario.»
  2. Paul Johnson: Intelectuales
  3. Woodward, Richard B. «Paul Johnson, Prolific Historian Prized by Conservatives, Dies at 94» (en anglès). The New York Times, 12-01-2023. ISSN: 0362-4331.

Enllaços externs[modifica]

  • Alguns articles: «Paul Johnson» (en castellà, traduït de l'anglès). Conze y comunica.