Podocarpus neriifolius

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuPodocarpus neriifolius Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN42521 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
ClasseConiferae
FamíliaPodocarpaceae
GènerePodocarpus
EspèciePodocarpus neriifolius Modifica el valor a Wikidata
D.Don, 1824

Podocarpus neriifolius és una espècie de conífera de la família Podocarpaceae nadiua dels sud-est asiàtic i Oceania.

Característiques[modifica]

Pot arribar a créixer uns 10–15 mentre d'alçada, encara que ocasionalment s'han observat individus més alts en boscos tropicals i subtropicals ben desenvolupats, sempre entre els 650-1.600 metres d'altitud.[1]

Es un arbre monoic amb una escorça fibrosa de color bru grisosa, que s'exfolia, i el ramatge estès, a voltes disposat en verticils. Les fulles són alternes, coriàcies, lanceolades, sovint lleugerament corbades, de 10-20 x 0,9-2 cm, amb la base cuneada en un pecíol curt i l'àpex acuminat; les fulles joves poden ser una mica més amples i amb l'àpex obtús. Són de color verd fosc brillant a l'anvers i més clar al revers, amb el nervi central marcat en ambdós cares foliars.

El cons masculins es presenten individualitzats o formant grups de 2 o 3, sempre sèssils, de 2,5-5 cm de llargària. Tanmateix, els cons femenins són pedunculats, axil·lars i solitaris, d'1-2 cm de llargària.

A Cambodja existeixen exemplars nans de tan sols 2-4 metres d'alçada, que es donen en els boscos que són a uns 1.000 metres d'altitud.

Distribució[modifica]

Aquesta espècie pot trobar-se a l'Índia, el Nepal, Xina, Myanmar, Tailàndia, Laos, Cambodja, Vietnam, Malàisia, Indonèsia, Brunei, Illes Filipines, Papua Nova Guinea, Illes Salomó, i a les Illes Fiji.[2]

Etimologia[modifica]

El seu nom col·loquial en Khmer és srô:l. El mot Podocarpus prové del grec podos (ποδος) = peu; karpos (καρπός) = fruit, perquè els fruits naixen sobre un peu carnós, mentre que el nom de l'espècie, neriifolius, esdevé del gènere Nerium i del llatí folium = fulla, a causa del paregut de les seues fulles amb les del baladre.

Referències[modifica]

  1. Dy Phon Pauline, 2000, Plants Used In Cambodia, printed by Imprimiere Olympic, Phnom Penh
  2. «Podocarpus neriifolius (brown pine) description». [Consulta: 11 juny 2023].