Tarquini Prisc

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Tarquini Prisc (llatí: Lucius Tarquinius Priscus) va ser el cinquè rei de Roma (~616 aC-579 aC) de la dinastia etrusca.

Fill de Demarat de Corint i d’una dona etrusca, va anar a Roma i canvià el seu nom originari (Lucumon) pel de Tarquini. Allí va ser elegit guardià dels fills d’Anc Marci i després el succeí en el tron un cop mort.

Segons Tit Livi va fer la guerra amb sabins i llatins; va destruir la ciutat sabina d’Apioles (Apiolae) i va conquerir les ciutats llatines de Camèria, Crostumèria, Medúl·lia, Ameriola, Ficulea, Corniculum i Nomentum; als sabins, que havien avançat fins a les portes de Roma, els va rebutjar i tot seguit els va derrotar a la vora de l’Anio i els va obligar a demanar la pau, havent de cedir Col·làtia on va establir una guarnició dirigida per Egeri, fill pòstum del seu germà Aruns, que va agafar el cognom de Col·latí. Tarquini hauria construït llavors el temple de Júpiter al Capitoli. Dionís d’Halicarnàs esmenta també guerres amb els etruscs, cinc ciutats dels quals havien ajudat als llatins, i foren derrotades; li van oferir en senyal de submissió una corona d’or i altres elements símbols de reialesa segons els etruscs (tron de vorí i ceptre); Estrabó diu que també va sotmetre als eques, però no en fa referència cap més autor i Dionís ho atribueix a Tarquini el Superb. Va ser el primer rei que va celebrar un triomf.

En la pau es distingí com a bon reformador; va dragar diverses llacunes de la part baixa de la ciutat; també va crear un embarcador al Tíber, va construir la Cloaca Màxima, el Circ Màxim (instituint els Jocs Romans), va establir el fòrum (acabat per Servi Tul·li) i va donar a Roma una planificació urbana. En la constitució va afegir cent membres al senat romà (patres minorum gentium per distingir-los dels anteriors que eren els patres majorum gentium) arribant a 300, va voler crear tres noves centúries a les tres establertes per Ròmul (cosa que va impedir l’àugur Attus Navi) i finalment va crear tres seccions de les tres centúries (II Ramnes, II Títies i II Luceres) doblant el nombre de cavallers, i va incrementar el nombre de vestals de quatre a sis.

Va regnar 38 anys fins que fou assassinat pels fills d’Anc Marci per impedir la successió del seu gendre Servi Tul·li. La reina Tanaquil va fer de regent i va imposar la successió de Servi, casat amb Tarquínia, la filla del rei; va ser l’única vegada de la monarquia que el tron va ser heretat.


Precedit per:
Anc Marci
Rei de Roma
616578
Succeït per:
Servi Tul·li
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tarquini Prisc Modifica l'enllaç a Wikidata