Usuari:Albertcovi/proves/Francesc Mora Borrell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Francesc Mora Borrell[modifica]

Francesc Mora Borrell fou Arquebisbe de Monterey-Los Angeles entre els anys 1878 i 1896.

Francesc Mora nasqué el 25 de novembre de 1827 a Gurb (Osona). Estudià al Seminari de Vic, emigrà a les missions de Califòrnia, animat per Tadeu Amat i Busi que l’ordenà sacerdot el 19 de març de 1856 a la Diosesis de Monterey. Ordenat rector de la Catedral de Nostre Senyora dels Àngels a Los Angeles l’any 1863. El Papa Pius IX, el 29 de maig de 1873 el nomenà Bisbe de Maximianòpolis i Bisbe coadjuntor de Tadeu Amat, desprès de la mort d’aquest el maig de 1878, el nomenaren Arquebisbe de Monterey-Los Angeles el 3 d’agost de 1878, on treballà incansablement fins a l’any 1896, quan es acceptada la seva renuncia i el nomenaren Bisbe ameri't de Hieràpolis a Síria, es retirà al Monestir de Sarrià on al 3 d’agost de 1905 mor a l’edat de 77 anys.

Biografia.[modifica]

Francesc Mora Borrell nasqué, el dia 25 de novembre de 1827 a Gurb (Osona), Catalunya, va ser bategat i inscrit a la Parròquia de Sant Andreu de Gurb al mateix dia.

Poc temps desprès, quedà orfe, aproximadament als tres anys d'edat.

A causa de la pobresa de la família, va haver de treballar de valent per poder acabar els estudis al Seminari de Vic.

Al 1855 Tadeus Amat el convens per anar amb ell a les missions de Califòrnia i juntament amb altres, com Pere Verdeguer i Prat; de Sant Pere de Torelló, que va ser Bisbe de Aullon (Texas).

El Bisbe Tadeu Amat i Busi, l’ordenà sacerdot i rector de Monterey, el 19 de març de 1856 i poc després rector de Sant Joan Baptista.

Al 1861, el pare Mora, fou traslladat a san Luis Obispo.

Al febrer de 1863 va ser cridat a Los Angeles, i nomenat rector de la Catedral de Nostra Senyora dels Angels.

Un any desprès, va ser nomenat Vicari general, el 1864.

El 20 de maig de 1873, fou preconitzat bisbe de Maximianòpolis, i coadjutor del bisbe Amat, sent consagrat el 3 d’agost.

El 12 de maig de 1878 mor Tadeu Amat, i Francesc Mora i Borrell es nomenat Arquebisbe de Monterey-Los Angeles.

Quan viatjava cap a Hanford, per consagrar una nova església, va patir un greu accident de carro a Lemoore, que el va deixar inconscient, era el 3 de juny de 1883.

Mes tard, el 1893 , estant en delicat estat de salut, va oferir la seva renúncia al Papa , però el va convèncer a acceptar un coadjutor, va ser escollit el Rev George Montgomery.

Viatjar, per una audiència Papal, a Europa, arribant al port de Gènova i es traslladar a Roma, mes tard visitar Nàpols i tot seguit anar a visitar a la seva germana a Lió (França), de camí a Barcelona va fer una parada a visitar la família a Sant Martí de Sobremunt i Sant Agustí de Lluçanès, sortint de Barcelona es traslladà a Madrid i va passar per Bilbao a visitar uns amics, va tenir temps per de visitar París i Londres abans de agafar el vaixell per retornar als Estats Units.

El 1896, finalment, va ser acceptada la renuncia.

El 6 de maig de 1896 va ser nomenat Bisbe amerit de Hieràpolis (Síria) i va retornar a Catalunya.

Es va retirar al Convent de Sarrià fins que el 3 d’agost de 1905 va morí, va ser enterrat al cementiri de Sarrià.

El 1962 les seves despulles varen ser traslladades als Estats Units, i enterrades a la Catedral de La nostra Senyora dels Àngels, a Los Angeles.

Referències[modifica]

Bisbat de Vic

The National Cyclopaedia of American Biography, Volum XII, pag. 407

Cathotic hierarchy

The Queen of Angels Foundation

mcnamarasblog