Usuari:Mcapdevila/Henschel Hs 293

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'armaHenschel Hs 293
Henschel Hs 293
Especificacions
Pes1.045 kg
Longitud3,89 m
Diàmetre47 cm el fuselatge
33 cm el motor coet
Velocitat de la balafins a 260 m/s
Abast efectiude 4 a 8,5 km, depenent de l'alçada en la qual l'hi llançava
Envergadura3,1 m
Propulsormotor coet de combustible líquid que generava 5,9 kN d'empenta per 10 segons.

El Henschel Hs 293 va ser un míssil antibuc alemany de la Segona Guerra Mundial. Era bàsicament una bomba planadora guiada per radiocontrol, amb un motor coet penjat a sota. Van ser construïts més de 1.000 míssils des de 1942 fins a la fi de la guerra.

Història[modifica]

El projecte Hs 293 va començar el 1940 i estava basat en la bomba planadora "Gustav Schwartz Propellerwerke" que havia estat dissenyada el 1939. El disseny de Schwartz no tenia un sistema de guia terminal, de manera que feia servir un mecanisme de pilot automàtic per mantenir dret el seu curs. L'objectiu era que es pogués llançar des d'un bombarder a prou distància del blanc perquè l'artilleria antiaèria defensiva no pogués assolir-lo. Henschel va modificar lleugerament el projecte de Schwartz i li va agregar un motor coet sota del fuselatge, el que permetia usar-lo des menors altures i augmentar l'abast.

El Hs 293 va ser dissenyat per destruir vaixells poc blindats o sense blindatge, a diferència del Fritz X, que va ser dissenyat per funcionar contra vaixells blindats. Una de les limitacions del Hs 293 era que, després de llançat el míssil, el bombarder havia de volar anivellat i dret per permetre'n el guiatge, de manera que no podia maniobrar per evadir el foc antiaeri.

El 27 d'agost de 1943, el Hs 293 es va cobrar la primera víctima, enfonsant la corbeta britànica HMS Erget (L75). El 26 de novembre d'aquest mateix any, un Hs 293 va causar l'enfonsament d'un altre vaixell, el HMT Rohna.

Tot i estar dissenyat per ser llançat contra vaixells en superfície, va ser emprat a Normandia a principis d'agost de 1944 per atacar ponts sobre els rius See i Selume. Lamentablement per als alemanys, només un pont resultar lleugerament danyat i en aquesta acció es van perdre 6 avions 20293.html.

Variants[modifica]

  • Hs 293A (més tard anomenat Hs 293A-1 ). Versió original.
  • Hs 293B Era guiat amb un cable per prevenir bloquejos de les ones de ràdio; mai va ser posat en producció perquè el bloqueig mai va ser molt eficaç com per prevenir el guiat per radiocontrol.
  • Hs 293C (denominat Hs 293A-2 ) Podia utilitzar diferents caps de combat.
  • Hs 293D Versió guiada per TV. Vint exemplars van ser construïts i provats, però mai va ser utilitzat operacionalment perquè el sistema televisiu era menys segurs.
  • Hs 293E Versió experimental per proves.
  • Hs 293F Versió sense derives. Mai va passar dels plànols de dibuix.
  • Hs 293H Variant experimental per ser llançat des d'un Avon i controlat per un altre.
  • Hs 293V6 Versió dissenyada per ser llançada des del bombarder a reacció Arado Ar 234 a 720 km/h. El principal canvi introduït va ser la reducció de l'envergadura de les ales del míssil perquè entrés a la badia de bombes de l'avió.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Henschel Hs 293

Nota[modifica]