Usuari:Pallares/Terry Gilliam

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Biografia[modifica]

La família de Terry Gilliam déménage a Panorama City, un barri de Los Àngeles , a Califòrnia, l'any 1952 en raó de la pneumònia de la seva germana. Després haver fet els seus estudis secundaris a la Birmingham High school, entra a l'Occidental College l'any 1958. En surt titulat, l'any 1962, en ciència política. Durant els seus anys a la universitat, assumeix la direcció d'una revista literària i la modifica per desembocar a una revista satírica, Fang, on desenvolupa els seus talents de dessinateur i es rellotge influït per Mad, la revista de Harvey Kurtzman. Abandona els seus estudis i es ret a Nova York, esperant treballar per a Kurtzman. Troba una plaça a una revista creada per Kurtzman Help! i publicat per Warren Publishing. En l'espai de tres anys, n'esdevé redactor en cap adjunt, duplicat de illustrateur freelance a diverses publicacions.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès És durant aquest període que troba John CleeseError de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès.

Amb els seus ingressos, Terry Gilliam es paga una càmera 16 [[16 mm|Plantilla:Unité]] i comença un curt métrage que no acabarà mai. l'any 1965, la revista Help! diposita el balanç i Terry Gilliam fet el seu servei militar a la guàrdia nacional. Els donatius de caricaturistes del jove Terry Gilliam li permeten d'escapar a l'entrenament i als corvées. Marxa fer la volta d'Europa, visitant torre a torre l'Alemanya, Itàlia i França, on treballa amb René Goscinny per a la revista Condueix.

De retorn a Los Àngeles , Terry Gilliam i Joel Siegel publiqu[[{{{2}}}]] ([[:{{{1}}}:{{{2}}}|{{{1}}}]]) un llibre : The Còctel People. Gràcies a Joel Siegel, ha contractat a una agència publicitària, realitzant cartells per a Universal Pictures. l'any 1967, després haver #estar posats a la porta d'aquesta agència, marxa per a Londres on dibuixa a diverses revistes i periòdics com el Sunday Times, Nova on Queen, a continuació esdevé director artístic del periòdic The Londoner. Poc després, John Cleese ho present a un productor de televisió,  (en). Aquest és sobretot el productor de Do Not Adjust Your Set (en), una emissió on es troba al générique Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin. Terry Gilliam es troba presentador sobre aquesta sèrie difosa sobre Rediffusion Network entre el 4 de gener i el 28 de de D'agost a octubre 1968, Barclay llança un nou talk show, We Have Ways of Making You Laugh difós sobre London Cap de setmana TV on Eric Idle fet part de la distribució. Gilliam dibuixa caricatures dels convidats a l'emissió. Però aquesta sèrie té poc èxit i ha suprimit. Durant l'any 1969, Terry Gilliam reprèn la seva plaça de presentador a la segona estació de [[{{{2}}}]] ([[:{{{1}}}:{{{2}}}|{{{1}}}]]) i realitza a continuació seqüències animades per a la sèrie The Marty Feldman’s Comedy Màquina interpretada per Marty Feldman sobre textos de John Cleese, Graham Chapman, Terry Jones i Michael Palin.

l'any 1969, Gilliam, Chapman, Idle, Cleese, Palin i Jones formen la tropa de les Monty Python. Gilliam participa en la sèrie tele Monty Python's Flying Circus com actor i com autor de les animacions, sovint de les collages loufoques, qui connecten les sketches entre ells. Gilliam és el sol americà de la banda. Aquesta sèrie va haver un èxit fenomenal fins a la quarta i última estació de la sèrie difosa sobre la BBC l'any 1973. l'any 1971, l'equip realitza La Primera Bogeria de les Monty Python, un film reagrupant les millors seqüències de la sèrie, adornat d'algunes novetats. Penjant aquesta època, Terry Gilliam treballa la majoria del temps per als sketches dels Monty Python però realitza també animacions per a emissions televisades tal que la sèrie The Marty Feldman’s Comedy Maquina l'any 1972 o encara de les génériques com per al film Cry es the Banshee de Gordon Hesseler sortit l'any 1970 o per a l'emissió William dedicada a William Shakespeare l'any 1972. l'any 1973, es casa a Maggie Weston, una costumière i maquilleuse britànica. l'any 1974, ell coréalise amb Terry Jones, Monty Python : Jurat Graal !. Per a aquest film, realitza les animacions i és igualment actor i coscénariste.

l'any 1974, Gilliam realitza sol el seu primer film, Jabberwocky. Basat en un poema de Lewis Carroll, es troba a la distribució Michael Palin i Terry Jones. l'any 1977, escriu i galta a Monty Python : La Vida de Brian. La Vida de Brian assoleix un autèntic èxit en el moment de la seva sortida l'any 1979 en detriment d'una autèntica controvèrsia al voltant del film. l'any 1980, realitza Bandits, bandits. La història que ell coécrit amb Michel Palin conta la història de sis nans havent-hi robat el mapa dels forats del temps a l'ésser suprem, entrenant un noi d'onze anys a aventures spatio-temporals. A la distribució del film es troba Michael Palin, John Cleese però també Sean Connery i Shelley Duvall. El mateix any, participa al concert dels Monty Python el Hollywood Bowl. l'any 1982, surt el nou film dels Monty Python, Monty Python : El Sentit de la vida, on Gilliam realitza en solo l'escena d'obertura del film, The Crimson Permanent Assegurança. El Sentit de la vida rep l'any 1983 el gran preu especial del jurat al festival de Bastons.

Troba Tom Stoppard i els dos homes coécrivent el guió de Brazil. En novembre 1983, el rodatge del film comença. Brazil surt en febrer 1985 a Europa, mentre que una batalla comença amb Universal Pictures per a la seva sortida americana. El film esdevé ràpidament culte. l'any 1987, Gilliam gira Les Aventures del baró de Münchhausen entra Cinecitta i els studios anglesos de Pinewood. El rodatge és difícil, amb avançaments de pressupost. El film és un fracàs comercial però obté per la continuació el reconeixement a través dels seus múltiples retransmetéssim televisades. A Bandits, Bandits, Brazil i Les Aventures del baró de Münchhausen, s'observa que diversos assumptes són similars, com la bogeria de la nostra societat manada per una tecnologia déficiente, el desig dels personatges d'escapar-hi i el somni i la imaginació qui és el mitjà de s'escapolir-hi. l'any 1989, Terry Gilliam treballa sobre l'adaptació de Watchmen, una sèrie de comics de súper-heroi, però el projecte fracassa.

l'any 1990, Gilliam gira el seu primer film als Estats Units, El Rei Pescador, coécrit amb Richard LaGravenese. Troba a continuació el mateix guionista, i comença a escriure amb ell Defective Detective. El film havia d'haver girat amb Nicolas Gàbia, però el projecte no va desembocar mai. l'any 1995, realitza L'Exèrcit dels dotze imites, amb Bruce Willis, Madeleine Stowe i Brad Pitt, adaptat del film La Tirada de Chris Marker. El film coneix un sorprenent èxit comercial. l'any 1996, Terry Gilliam s'ataca a un tot altre estil, la posta en escena d'un espectacle de pallassos a Rússia sota el nom de Salva Diabolo. Just després, gira Las Vegas Parano, amb Johnny Depp, film inspirat del romanç homònim de Hunter S. Thompson, qui és boudé a la seva sortida pel públic i la crítica, però qui esdevé un film culte després de la seva sortida en vídeo.

l'any 1999, Gilliam s'ataca a una història que té en cap des de deu anys, L'Home qui va matar Don Quixot, una ficció fundant-se sobre el cap-d'obra de Miguel de Cervantes. La producció del film comença l'any 2000 però és greument pertorbada per diversos problemes. Gilliam i el seu ajudant entren en conflicte amb Jean Rochefort, qui galta Don Quixot, un dolor dorsal provocat per una hernie discale impedeix l'actor de verdaderament jugar el seu paper i de pujar a cavall, els llocs de rodatge es revelen calamiteux, i una tempesta deteriora el material. La producció gira a la catàstrofe en a penes deu dies i Gilliam decideix d'abandonar el rodatge. Keith Fulton i Louis Pepe lliuren amb Lost in la Mancha un documental sobre el making of d'un film qui no existeix.

l'any 2000, Terry Gilliam és el primer nom evocat per J. K. Rowling per a l'adaptació cinematogràfica de la seva sèrie de romanços per a nens Harry PotterError de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès, però la Warner Bros. prefereix escollir Chris Colombus per a la realització.

Per la continuació, l'any 2002, accepta de posar en imatges una publicitat per a Nike, posant en escena les més grans stars del futbol (Thierry Henry, Luís Figo, Ronaldo, etc.) afrontant-se a una gàbia, amb Éric Cantona al paper de l'àrbitre : la publicitat fet la volta del món.

Després de set anys passats sense haver girat de film, Gilliam gira Els Germans Grimm amb Matt Damon, Heath Ledger i Monica Bellucci. Aquest film barreja la vida de les celebres conteurs amb les seves pròpies històries i personatges de ficció. La sortida del film, qui és una meitat-fracàs, ha retardat diverses vegades, i Gilliam n'aprofita per realitzar un film més personal, Tideland qui ha lluït també un fracàs en el moment de la seva sortida en sales.

l'any 2009, Gilliam surt el film El Imaginarium del metge Parnassus. Es va tractar de l'últim film de Heath Ledger, mort penjant el rodatge. El rodatge del film, suspès penjant un temps, continua amb la participació dels actors Johnny Depp, Jude Law i Colin Farrell, vinguts retre homenatge a l'actor desaparegut i donant els seus cachets a la filla de Ledger. Encara una vegada, l'èxit comercial no és pas al reteu-vos però el film fet tanmateix parlar d'ell. Després de la història tràgica de la mort de Heath Ledger durant el rodatge del Imaginarium del metge Parnassus, Terry Gilliam hi va haver reconegut al món sencer com el realitzador el més malchanceux del món del cinema.

En agost 2010, el cineasta filma un concert del grup canadenc Arcade Fire i, l'any següent, en maig 2011, fa els seus començaments en tant que metteur en escena a l'òpera de Londres per dirigir La Damnation de Faust (The Damnation of Faust) de Hector Berlioz. Terry Gilliam hi va haver aclamat per la crítica i el públic per al seu treball.

En agost 2012, Terry Gilliam comença la prat-producció del seu nou llarg métrage, The Zero Theorem, un film de ciència-ficció amb Christoph Waltz al paper principal .Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Aquest projecte, previst a l'origen per començar l'any 2009, hi havia #estar abandonat per permetre a Terry Gilliam de dedicar-se a la promoció de la Imaginarium del metge Parnassus i a la seva segona temptativa de produir L'Home qui va matar Don Quixot.Error de citació: L’etiqueta d’obertura <ref> s’ha formatat incorrectament o té un nom no permès Ha #estar rellançat després del fracàs d'aquesta i el rodatge ha començat en octubre 2012. El film ha #estar presentat en selecció oficial a la Mostra de Venècia el 2 de setembre de 2013.

l'any 2018, sortirà L'Home qui va matar Don Quixot (The Man Who Killed Don Quixote), segons Cervantès, el aboutissement del arlésienne del realitzador qui hagut d'enfrontar diversos revers :

  • Primera temptativa (1996-2001) : film amb Johnny Depp, Jean Rochefort i Vanessa Paradís. El projecte ha abandonat a l'extrem de quinze dies de rodatge a la continuació de l'abandó de l'actor principal Jean Rochefort sofrint d'una hernie discale. El film-documental making of Lost in La Mancha relata les mésaventures (entra altres les intempèries destruint la decoració, la pluja fent reverdir el desert...) sobrevingudes en el moment del rodatge d'aquest film.
  • Segona temptativa (2008-2010) : Terry Gilliam ha recuperat els drets del seu guió i preveu de girar aquest film novament a la primavera 2013. El guió és no obstant això adaptat i Robert Duvall i Ewan McGregor reemplacen Jean Rochefort i Johnny Depp. El finançament d'aquest film s'enfonsa mi-2010.
  • Tercera temptativa (2011-2012) : Terry Gilliam emet l'enveja de retenter l'aventura, amb un nou productor, i Owen Wilson, qui reemplaça Ewan McGregor. En falta de finançament i sent sobre la preparació i el rodatge de The Zero Theorem, renuncia de nou.
  • Quarta temptativa (2014-2016) : un nou projecte ha llançat, amb John Hurt i Jack O'Connell. El guió és una nova vegada adaptat. El projecte fracassa de nou per a problemes de finançament i de malaltia de John Hurt.
  • Cinquena temptativa (2016) : el film canvia de nou de productor (Paulo Branco) i de càsting (Michael Palin i Adam Driver). El rodatge ha previst per a octubre 2016, data no respectada per a raons de finançament.
  • Sisena temptativa (2017) : el film ha girat l'any 2017. Jonathan Pryce reemplaça Michael Palin al paper-títol.

Recompenses, proposicions de les recompenses, homenatge[modifica]

Recompenses, proposicions de les recompenses[modifica]

  • Festival de Bastons 1983 : Gran Preu especial del jurat.
  • LAFCA 1985 :
    • LAFCA del millor film.
    • LAFCA del millor realitzador.
    • LAFCA del millor guió.
  • Oscars del cinema 1986 :
    • Proposició per a la Oscar del millor guió original.
    • Proposició per a la Oscar de la millor direcció artística.
Les Aventures del baró de Münchhausen
  • BAFTA 1989 :
    • Millors disfresses.
    • Millors maquillatges.
    • Millors decoracions.
  • Cinta de diners 1990 :
    • Millors maquillatges.
    • Millor fotografia.
    • Millors disfresses.
  • Oscars del cinema 1990 :
    • Proposició per a la Oscar dels millors efectes especials.
    • Proposició per a la Oscar de la millor direcció artística.
    • Proposició per a la Oscar del millor maquillatge.
    • Proposició per a la Oscar dels millors disfresses.
  • Saturn Awards 1990 :
  • Preu Hugo 1990 : Proposició per a la millor presentació dramàtica.
El Rei Pescador
L'Exèrcit dels dotze imites
Las Vegas Parano
  • Festival de Bastons 1998 :
    • Selecció oficial (en competició).
Els Germans Grimm
  • Mostra de Venècia 2005 :
    • Selecció oficial.
Tideland
El Imaginarium del metge Parnassus
  • Festival de Bastons 2009 :
    • Selecció oficial (fora de competició).
Gilliamesque, memòries prat-posthumes
  • Preu literari del sindicat francès de la crítica de cinema

Homenatge[modifica]

Notes i referències[modifica]

[[Categoria:Actors britànics]] [[Categoria:Monty Python]] [[Categoria:Directors de cinema britànics]] [[Categoria:Guionistes britànics]]