Viquiprojecte:Renovació de la portada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tal i com vam decidir a la Viquitrobada 2010 presento un Viquiprojecte per tal de renovar la portada de la nostra Viquipèdia en el referent a dues vessants: l'estètica i la dels continguts. Es demana la col·laboració de tothom en l'aportació d'idees i en comentaris per tal de poder adoptar una solució en un futur proper. Podeu deixar els vostres comentaris en les seccions de comentaris. --Arnaugir (disc.) 23:53, 10 nov 2010 (CET)

Renovació de continguts[modifica]

Capçalera[modifica]

En la capçalera cal destacar, sobretot, el nombre d'articles. A part poden haver-hi diverses coses més

Comentaris[modifica]

Jo primer de tot, després del nombre d'articles, destacaria enllaços de taulell de consultes, aleatori, ... perquè així la gent es pot enganxar ho pot trobar ajuda més ràpidament. Després anirien els portals i al final les categories; els principals i més actius portals haurien d'anar per sobre de les categories perquè els portals són més gràfics (imatge i article del mes, ...) i sovint s'hi troba els articles vermells d'aquell tema, cosa que podria fer que un anònim s'iniciï a la Viquipèdia. En canvi, les categories són llistes d'articles amb una mini introducció, una plantilla a Commons i uns interwikis. La hora i el dia tampoc és que sigui gaire necessari, si ho voleu posar, poseu-ho, a mi tan m'és. --Davidpar (disc.) 20:52, 10 nov 2010 (CET)

com menys coses millor, que queda més net (barcelona)
No cal repetir els enllaços que ja són a la barra de l'esquerra. --V.Riullop (parlem-ne) 19:36, 12 nov 2010 (CET)

Article de qualitat d'avui[modifica]

Vegeu Viquiprojecte:Renovació de la portada/Article del dia.

Es va proposar que en comptes de l'actual article del dia es mostrés cada dia un article de qualitat diferent. Actualment n'hi ha 355, i de ben segur que el nombre anirà creixent, per tant no hauria d'haver-hi problemes per no posar-los repetits. Diverses consideracions:

  • Si un dia és assenyalat per alguna efemèride en concret (posem pel cas, aniversari de la mort de Mercè Rodoreda) seria bo mostrar aquest article.
  • Procés de selecció dels AdQ: es pot fer aleatori, i que no es repeteixin. Jo mateix m'ofereixo a preparar tot aquest tema, tot i que potser es podria fer amb un bot (si algú en sap, que ho digui, en cas contrari es pot fer manualment, no passa res).
  • Davall de l'article pot haver-hi una línia enllaçant amb l'AdQ d'ahir i d'abans-d'ahir.

Comentaris[modifica]

La llista d'articles de la portada la referia tota amb els articles de qualitat (quan s'aprovi la nova portada ja n'hi haurà més de 365) i també seria bo mostrar l'article de l'efemèride en concret. --Davidpar (disc.) 20:56, 10 nov 2010 (CET)

crec que primer cal definir les dates fixes on hi haurà articles sobre aquell dia, després omplir la resta d'articles de qualitat i per últim encarregar un grupet que quan hi hagi un tema rellevant de darrera hora modifiqui l'article del dia pel que toqui --barcelona (disc.) 11:23, 11 nov 2010 (CET)
Situació ideal de futur: amb cada AdQ nou, que el mateix grup que l'ha valorat decideixi a quin article substitueix dels propers 5 dies, tenint en compte el número de vegades que han sortit en portada.--V.Riullop (parlem-ne) 19:45, 12 nov 2010 (CET)
El de menys és el criteri exacte que fem servir per canviar el contingut de la portada, l'important és que algú ho faci, i això no té gaire a veure amb el disseny. De fet, em sembla més preocupant com està d'abandonat el contingut de la portada (tot i els esforços d'alguns companys, sobretot amb els articles del dia) més que no pas el disseny.--Pere prlpz (disc.) 22:00, 13 nov 2010 (CET)
Per això proposo lligar-ho al procés d'aprovació AdQ. Un AdQ nou hauria de sortir aviat en portada i el moment de l'aprovació és el millor per incloure'l i decidir a qui substitueix. Una altra cosa és revisar la situació actual de partida.--V.Riullop (parlem-ne) 10:52, 14 nov 2010 (CET)

Actualitat i notícies[modifica]

Ja tenim ara mateix una secció d'actualitat a la portada, que crec que convindria mantenir, igualment amb 4 notícies com a màxim.

Comentaris[modifica]

A mi em sembla correcte. --Davidpar (disc.) 21:06, 10 nov 2010 (CET)

Com més subapartats fixos, més espais que cal mantenir i que quedaran ràpidament desactualitzats. A més, si una de les quatre notícies actuals més importants o més adients per la portada és una necrològica, ja hi sortirà.
Una línia d'articles d'actualitat podria ser útil, però em sembla més útil mirar de posar notícies que tinguin bons enllaços relacionats, i naturalment les millors per això són les que tinguin un article d'actualitat al darrera.--Pere prlpz (disc.) 22:03, 13 nov 2010 (CET)
D'acord. Tant una línia d'articles d'actualitat com de necrològiques ja queda inclòs en el que és "actualitat", i el propòsit més que la notícia en sí és enganxar al lector cap a un article.--V.Riullop (parlem-ne) 10:57, 14 nov 2010 (CET)

Curiositats i efemèrides[modifica]

Actualment es mostren unes curiositats i efemèrides que daten del 2005, segons em van comentar. No estaria de més actualitzar-les i fins i tot referenciar-les (hi ha curiositats més aviat "dubtoses"...

Comentaris[modifica]

  • Fer que la curiositat/article/efemèride no depengui del dia, sinó que sigui aleatòria. Mireu per exemple el Portal:Polinèsia i cliqueu diverses vegades a "refresca". Veureu com canvia. --Joancreus (discussió) 19:52, 10 nov 2010 (CET)
    D'acord. --Davidpar (disc.) 21:15, 10 nov 2010 (CET)
d'acord --barcelona (disc.) 11:27, 11 nov 2010 (CET)
Com a pare del portal, d'acord, és clar. De totes formes cal revisar-les. --V.Riullop (parlem-ne) 19:48, 12 nov 2010 (CET)

Imatge del mes[modifica]

Aquesta secció és una mica delicada. Actualment està completament mort. A més a més, tal i com es va comentar a la VT2010, les regles eren una mica "difuses" i tampoc es premiava molt la qualitat. Es van proposar, doncs, diverses solucions, de les quals convindria escollir-ne alguna, ja que sempre és bo donar "colorido" a la portada...

  • Redactar les regles de Imatge del mes de nou.
    • Potser admetre només fotografies/imatges referents al nostre àmbit.
  • Posar la foto del dia de commons, amb el peu de foto traduït al català.

Comentaris[modifica]

la foto de commons és preciosa però crec que està bé tenir una mena de concurs local per incentivar imatges que ens interessin i la participació dels usuaris, voto per revisar el procediment d'elecció d'imatges si no funciona bé --barcelona (disc.) 11:25, 11 nov 2010 (CET)

Comento el que vaig dir a la Viquitrobada: a més de fotos estaria bé posar altres gràfics. Penso especialment en dos tipus (1) en obres d'art de domini públic o llicència lliure (pintura, gravat, ...) - (i 2) Diagrames, gràfics didàctics, esquemes, i il·lustracions pròpies d'una "enciclopèdia visual" (que n'hi ha de molt bones). Hi podria haver "fotos" i "altres imatges" en portada. --Dvdgmz (disc.) 22:13, 11 nov 2010 (CET)
Ara mateix no està limitat a fotos, sinó a qualsevol fitxer carregat a commons. La veritat és que les seleccionades a commons són impressionants, i n'hi ha de tots tipus. Podríem fer la imatge del dia alternant la seleccionada en local i si no n'hi ha cap doncs la de commons. Es pot veure Viquipèdia:Imatge del dia. El problema és que cal anar actualitzant, si no surt la del mateix dia del mes anterior, i cal anar traduint els peus d'imatge, si no no surt res.--V.Riullop (parlem-ne) 19:56, 12 nov 2010 (CET)
Normalment participo a la fotografia del mes i crec, com ja heu comentat, que és necessari mantenir el projecte local. Així aconseguim, d'una banda, incentivar la participació i la disponibilitat de diverses fotografies del nostre àmbit o entorn amb més facilitat. I de l'altra, donar un toc més nostrat, amb excepcions, a la nostra portada.--lluket (disc.) 14:41, 1 feb 2011 (CET)

Renovació estètica[modifica]

A part de renovar els continguts, que és molt important, també estaria bé renovar estèticament la nostra portada. Comparant-la amb la resta de Viquipèdies -i essent molt subjectiu, això sí- la nostra portada sembla bastant obsoleta. El primer que salta a la vista és l'ús de pestanyes que fan, per tant, que molta informació quedi amagada pel lector. A part d'això, el repartiment d'espai actual és bastant pobre. La portada és quelcom que ha d'entrar pels ulls.

En el Tercer sondeig dels usuaris, els visitants van preferir les següents portades:

Resum del camp per 16f
Es preveu un canvi a la portada de la Viquipèdia. Quina li agrada més de les següents?
Resposta Comptar Percentatge
Portada 1 (SQ001) 175 25.96%  
Portada 2 (SQ002) 253 37.54%  
Portada 3 (SQ003) 71 10.53%  
Portada 4 (SQ004) 144 21.36%  
Portada 5 (SQ005) 228 33.83%  

Crec que la portada 2 era: Usuari:Arnaugir/Portada; i la portada 5 era Usuari:Joancreus/Laboratori/Portada/4.

Comentaris[modifica]

En general...[modifica]

La portada serveix per mostrar al món el millor de la nostra Viquipèdia. Hem d'intentar que hi apareguin els millors articles, i sobretot cap enllaç en roig.

Comentaris[modifica]

Tal i com vaig comentar a la trobada, hem de demostrar que estem actualitzats i tenim de tot. Això vol dir mostrar qualitat, i no enllaços vermells. Si tenim articles ben fets sobre temes d'actualitat, posem-ho de manera que es vegi!. A l'hora d'escollir curiositats i dies, procurem que sigui tot blau!. --Joancreus (discussió) 19:54, 10 nov 2010 (CET)

Com a comentari general: A banda de mostrar lo "bo i millor", la portada ha de servir per incentivar a un lector a editar . Sota aquest punt de vista deixo comentaris sobre la proposta. Per cert: tampoc cal que tot sigui blau ... un vermell pot fer que algú l'editi... --Marc (Mani'm?) 09:58, 11 nov 2010 (CET)
Potser és una proposta sense sentit, però es podria afegir un petit apartat amb algun enllaç al llibre del dia o al document del dia o poema del dia? Actualment al Viquitexts hi ha 1.684 documents i un bon grapat de llibres complets transcrits com obres de teatre o demés. Potser es podria fer un petit apartat amb els projectes germans com una paraula del dia, cita del dia, demés o imatge del dia.--KRLS , (disc.) 17:35, 11 nov 2010 (CET)
Cap problema! De moment podem anar fent canvis a Usuari Discussió:Arnaugir/Portada, pot quedar bé i a més faríem publicitat dels altres projectes. --Joancreus (discussió) 17:37, 11 nov 2010 (CET)
Cap enllaç vermell. La portada és pel lector, per captar el seu interès i que hi entri. Pels editors tenim un portal viquipedista que encara està més abandonat.--V.Riullop (parlem-ne) 20:02, 12 nov 2010 (CET)

Propostes[modifica]

Usuari:Arnaugir/Portada[modifica]

proposta feta en base una de Joancreus que reflexa més o menys tot el que he escrit en aquest Viquiprojecte. Aviam què us en sembla.

  • M'encanta! Però el nombre d'article el posaria una miqueta més gran, no? Aprofitem per fardar. --Davidpar (disc.) 21:22, 10 nov 2010 (CET)
    Fet Fet! --Joancreus (discussió) 21:44, 10 nov 2010 (CET)
  • M'agrada! les "caixes" per mostrar l'article de qualitat, actualitat, etc. em semblen collonuts. Únicament, el que no m'acaba de convèncer és la primera caixa amb la benvinguda, núm. d'articles, etc. Com a idea, potser es podria fer la part de dalt com la portada actual, i fer una petita caixa horitzontal per encabir tots els enllaços de contacte, llibre de visites, etc. Bona feina! --Solde (disc.) 08:24, 11 nov 2010 (CET)
  • M'agrada molt. Faig comentaris per incloure "ganxos" per tal de mirar d'incentivar participació de nous usuaris, deixo alguna idea --Marc (Mani'm?) 10:24, 11 nov 2010 (CET)
    • Capçalera:
      • posar dues caixes: l'actual sense els enllaços de contacte... i fer-ne una nova :
«Llanceu-vos a editar!!. Apreneu com fer-ho en tant sols tres passos»
«Contacte  · Llibre de visites  · Donatius  · Ajuda  · Taulell de consultes  · Introducció  · Com registrar-se  · Article a l'atzar »
    • Encapçalament de cada caixa: afegir un «que és?» i enllaçar-ho en una explicació vers el tema de la caixa i com col·laborar-hi
    • Caixa Article de Qualitat del dia: Peu visible cap el portal dels ADQ
    • Caixa Actualitat: Peu visible al viquinoticies
    • Caixa Foto del mes : Peu a la pagina que pertoqui (ja sia la de commons o la nostra, depèn del que s'acabi destriant)
    • Caixa altres projectes: canviaria l'ordre, primer els projectes germans i després les viquis
    • Peu de pàgina:

Proposo que a la discussió anem fent proves. De moment aplico aquests. --Joancreus (discussió) 14:14, 11 nov 2010 (CET)

Hi posaríem interviquis? Perquè llavors es repetiria amb l'apartat "Amb altres llengües" que, per cert, està desactualitzat i amb una classificació per nombre d'articles amb franjes dubtoses. Però la proposta ma'grada. --Salvi "Ssola" (discussió) 20:08, 11 nov 2010 (CET)

a mi m'agraden les pestanyes, no havíem dit de fer alguna cosa intermitja? --barcelona (disc.) 12:07, 15 nov 2010 (CET)

Les pestanyes de les metacaixes són incòmodes i molestes. Crec que no fan falta (almenys a la portada). Amb simples caixes es pot veure tot d'un cop d'ull, sinó sempre hi ha una part del contingut de la portada amagat i no crec que ajudi al lector. A part, que no és gens estètic. Ennumero algunes coses que m'han agradat, d'altres que no o que canviaria i algun punt per tenir en compte:

M'AGRADA:

  1. L'esquelet de la proposta que hi ha ara de moment m'agrada força. La pàgina ARA entra pels ulls, fa de bon pair.

NO M'AGRADA o HO CANVIARIA:

  1. Els colors de les caixes no m'agraden; penso que són les fotos, les que hi donen color, no les caixes en si mateixes.
  2. La imatge aquesta de la part de dalt de la viquibola de la viquipèdia que hi ha a tots els títols sobra.
  3. La capçalera ha de canviar. Ara mateix no sé què és i no em ve res al cap, espero il·luminar-me i deixar alguna bona idea...

COSES QUE TINDRIA EN COMPTE:

  1. No hi pot haver cap enllaç blau que sigui una redirecció; de la mateixa manera que no hi pot haver cap enllaç vermell.
  2. Qualsevol de les fotos que hi ha no les faria més grosses de 100px, i menys diria (70px o així...).
  3. Faria un enllaç directe al nom de l'AdQ. És a dir, ara els noms dels articles en portada surten així, en negreta, com un títol normal d'article, ì penso que haurien de ser blaus, perquè sinó has de clicar a CONTINUACIÓ. Tan se val que hi hagi dos enllaços que vagin al mateix article a la mateixa caixa... No importa la redundància, sinó facilitar la recerca al lector.

--Catalaalatac (Parlem-ne) 01:54, 29 nov 2010 (CET)