Vivien Leigh

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:12, 28 set 2016 amb l'última edició de JoRobot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula de personaVivien Leigh

Vivien Leigh, a Allò que el vent s'endugué (1939)
Biografia
NaixementVivian Mary Hartley
5 de novembre de 1913
Darjeeling (Índia)
Mort7 de juliol de 1967(1967-07-07) (als 53 anys)
Londres, Anglaterra
Causa de mortTuberculosi Modifica el valor a Wikidata (Tuberculosi Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
NacionalitatRegne Unit Regne Unit
FormacióRoyal Academy of Dramatic Art - interpretació (–1934)
Woldingham School
Loreto Convent (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu de cinema, actriu de teatre, actriu Modifica el valor a Wikidata
Activitat1935 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugeHerbert Leigh Holman (1932-1940)
Laurence Olivier (1940-1960)
ParellaJohn Merivale (1960–1967) Modifica el valor a Wikidata
FillsSuzanne Farrington
 ( Herbert Leigh Holman) Modifica el valor a Wikidata
PareErnest Hartley Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0000046 Allocine: 6506 Rottentomatoes: celebrity/vivien_leigh Allmovie: p41659 TCM: 111615 TV.com: people/vivien-leigh IBDB: 49426 AFI: 152178 TMDB.org: 10538
Musicbrainz: d329330c-bdaa-4dbd-a421-c00456c12cc1 Discogs: 1034837 Find a Grave: 1261 Modifica el valor a Wikidata

Vivien Leigh, Lady Olivier (Darjeeling, Índia, 5 de novembre del 1913 - Londres, Anglaterra, 8 de juliol del 1967), va ser una actriu anglesa guanyadora de dos Oscar per les seves interpretacions de dues belles surenyes: Scarlett O'Hara, a Allò que el vent s'endugué (1939), i Blanche DuBois, a A Streetcar Named Desire (1951).

Les seves actuacions, però, no es limitaven només al cinema, sinó que, freqüentment, participava també en diverses obres de teatre a Londres. El seu principal col·laborador, per descomptat, va ser el seu marit, el també dramaturg Laurence Olivier, qui la va dirigir en moltes de les seves representacions. D'aquesta manera, amb una carrera professional de més de 30 anys, Vivien ha acabat sent una de les actrius de teatre i cinema més prolífiques de la història, amb unes interpretacions que han anat des de les heroïnes de les comèdies de Noël Coward i George Bernard Shaw a les protagonistes dels clàssics shakesperians com Ofèlia, Julieta o Lady MacBeth.

Malauradament, la seva vida professional es va veure afectada per dos grans obstacles. Per un costat, Vivien era conscient de la seva pròpia bellesa i això la va portar a pensar que els altres no la prenien seriosament com a actriu. Per altra banda, la seva delicada salut es va convertir en el seu principal repte: debilitada la major part del seu temps per un trastorn bipolar i per recurrents brots de tuberculosi, Vivien va acabar tenint la reputació de ser una persona difícil amb qui treballar. Això va fer que la seva carrera no tingués una projecció ascendent, sinó que, al contrari, més aviat es caracteritzés per puntuals períodes d'èxit i una majoria de declivi.

Infantesa i joventut

Vivien Leigh, nascuda com Vivian Mary Hartley a Darjeeling (Índia), era filla d'una família benestant anglesa. El seu pare, Ernest Hartley, era un oficial britànic i la seva mare, Gertrude Robinson Yackje, es comentava que era filla de Mary I. Robinson i John G. Yackje (casats el 1872). La parella es va casar a Kensington (Londres) el 1912. El 1917, però, Ernest Hartley va ser traslladat a Bangalore (Índia) i la seva dona i filla el van seguir, i s'establiren a Ootacamund. Vivian Hartley va fer la seva primera aparició escènica ja a l'edat de tres anys, recitant la cançó infantil anglesa "Little Bo Peep" pel grup de teatre amateur de la seva mare. Gertude Hartley va intentar inculcar a la seva filla l'apreciació de la literatura i la va introduir en el món de Hans Christian Andersen, Lewis Carroll i Rudyard Kipling, així com en les històries de la mitologia grega i el folklore indi. Filla única, Vivien Hartley va ser enviada al Convent del Sagrat Cor de Roehampton (Anglaterra) (ara Escola Woldingham) el 1920 amb sis anys. Allà, hi va conèixer una altra futura actriu que es convertiria en una de les seves millors amigues, Maureen O'Sullivan, a qui va expressar el seu desig d'esdevenir una "gran estrella".

Per tant, des de molt jove ja havia mostrat certa inclinació per la interpretació, actuant en diverses obres de teatre. Més endavant va estudiar art dramàtic a Europa. Aquell va ser l'inici de la seva impressionant carrera que la duria als mateixos Oscar el 1939.

Filmografia parcial

Premis i nominacions

Premis

Nominacions

Bibliografia

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vivien Leigh