Barbarbrat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula personatgeBarbarbrat
Tipus ent
Context
Present a l'obra El Senyor dels Anells
Univers legendarium Tolkien
Dades
Sexe home
Residència Bosc de Fàngorn
Modifica les dades a Wikidata
Barbarbrat sostenint els dos hòbbits. Il·lustració de Tom Loback

En Barbarbrat (Treebeard en l'original anglès) és un personatge fictici de la Terra Mitjana, l'univers de J.R.R. Tolkien. És el més vell dels ents, uns arbres antropomorfs que actuen com a "pastors d'arbres". El seu nom és la traducció en la llengua comuna del seu nom en síndarin: Fàngorn.

És molt alt i encarcarat, amb pell de fusta, fulles per cabells i ulls verd clar. Viu al bosc de Fàngorn, que porta el seu nom.

Com tots els ents, en Barbarbrat es pren el seu temps per prendre decisions, ja que es mostra contrari a actuar "amb pressa". Sens dubte aquest comportament té a veure amb l'edat de l'ent, que és descrit com l'ésser més vell [1] de la Terra Mitjana.

Inspiració[modifica]

Tolkien va introduir en Barbarbrat i els ents a El Senyor dels Anells pel seu amor a la natura i als arbres en concret. S'ha teoritzat que, per definir la personalitat d'en Barbarbrat, l'autor es va basar en el seu bon amic C.S. Lewis (també escriptor, autor de Les Cròniques de Nàrnia).

Rol a El Senyor dels Anells[modifica]

Els hòbbits Meriadoc Brandiboc i Peregrín Tuc es topen amb en Barbarbrat al bosc de Fàngorn tot fugint dels orcs. L'ent s'encurioseix amb els hòbbits, ja que no n'havia vist mai cap, els acull a casa seva i els alimenta amb aigua dels ents.

En conèixer les accions d'en Sàruman i els seus orcs contra els boscos, en Barbarbrat convoca tots els ents en un assemblent on, després de llargues deliberacions, decideixen aturar en Sàruman i enderrocar Ísengard.

L'exèrcit d'ents liderat per en Barbarbrat fa a miques el poder d'Ísengard i en Sàruman queda presoner dins la seva torre. Quan arriba en Gàndalf, acorden que en Barbarbrat vigilarà que en Sàruman (ara sense poders i expulsat de l'orde) no s'escapi. Al cap d'un temps, però, i entenent que ja no representava un perill, el va deixar marxar.


  1. ^ : En Barbarbrat és descrit com l'ésser més vell de la Terra Mitjana, però en un altre punt d'El Senyor dels Anells també es diu que el més vell és en Tom Bombadil. També s'ha de dir que en Barbarbrat diu que hi ha arbres al bosc que són més vells que ell. Per això el consens general és que en Barbarbrat és el més vell entre totes les races «pensants», i en Tom Bombadil és un ens de la natura (o un maia) que no es pot considerar exactament com un ésser viu.