N-230

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: C-230a)
Infotaula carreteraN-230
Modifica el valor a Wikidata

N-230 a Purroi de la Solana (Osca), durant una nevada Modifica el valor a Wikidata
IdentificadorN-230 Modifica el valor a Wikidata
XarxaXarxa de Carreteres de l'Estat Modifica el valor a Wikidata
Tipuscarretera nacional d'Espanya Modifica el valor a Wikidata
Longitud188 km Modifica el valor a Wikidata
Cota màximaBoca sud del Túnel de Viella,
1.608,8 m. alt.
Cota mínimaPont Nou de Lleida, 153,3 m. alt.
Recorregut
Estat
Llocs que travessa

Origen/final
LocalitatsLleida (sud)
Bausen (nord) Modifica el valor a Wikidata
Mapa viari
Modifica el valor a Wikidata

L'N-230, que serà parcialment substituïda per l'A-14, és una carretera estatal que uneix Lleida amb la Vall d'Aran, seguint el curs de la Noguera Ribagorçana. Comença en el Pont Nou i el Gran Passeig de Ronda, de Lleida i finalitza en el quilòmetre 187, just a la frontera amb França a Bausen.

Passa per les comarques catalanes del Segrià, l'Alta Ribagorça i la Vall d'Aran i les comarques aragoneses de la Llitera i la Ribagorça, i pel seu estat de conservació i la densitat de trànsit és una carretera amb una alta sinistralitat.[1] Des d'Alfarràs fins al Pont de Montanyana va més cap a l'oest, passant per Benavarri. Des de Sopeira fins al Pont de Suert, hi trobem l'embassament d'Escales, fet que provoca que la N-230 tingui molts revolts. L'accés a la Vall d'Aran es fa a través d'un túnel inaugurat el 2007,[2] amb una nova denominació (Túnel de Viella/Joan Carles I), deixant pas a l'anterior (Túnel de Vielha/Alfons XIII), considerat el més perillós d'Europa. Aquest túnel té tres carrils (dos en direcció Lleida) i passadís d'emergència.

La carretera A-14, en alguns trams encara no reformada respecte de la N-230, que és el seu precedent immediat, és utilitzada per moltes persones per accedir al Pirineu i a França, i sobretot a l'hivern, per anar a esquiar a les estacions d'esquí de la Vall d'Aran i del Pirineu aragonès. El tram entre Benavarri i Sopeira, que en 2021 l'estat va descartar transformar en autovia,[3] s'ha de dotar d'un tercer carril per facilitar els avançaments i guanyar seguretat.[4]

Amb la denominació N-230, d'antuvi es volia integrar la carretera que havia d'anar de Tortosa cap a Lleida i continuar fins a Les, però finalment el primer tram de Tortosa a Lleida es va fer amb el nom primer de C-230, i actualment C-12, deslligant-la així de la N-230 o A-14. En els trams on no s'ha produït la reforma estructural que converteix la carretera estatal en autovia, encara s'utilitza la denominació N-230, però quan s'hagin acabat les reformes, es perdrà del tot la denominació antiga per passar a ser una autovia, amb la numeració ja expressada d'A-14.

Ja sigui amb la denominació antiga o amb la moderna, aquesta carretera travessa els termes municipals de Lleida, Torrefarrera, Rosselló, Alguaire i Almenar, al Segrià, Albelda i Baells a la Llitera, Benavarri, Tolba, Viacamp i Lliterà, el Pont de Montanyana, Areny de Noguera, Sopeira, a la Baixa Ribagorça, el Pont de Suert, Bonansa, altre cop el Pont de Suert, Vilaller i Montanui, a l'Alta Ribagorça, i Vielha e Mijaran, es Bòrdes, Bossòst, Les i Bausen, a la Vall d'Aran.

Referències[modifica]

  1. Lluvich, Marta. «Clam al Pirineu per l'alta sinistralitat de l'N-230». El Punt Avui, 07-06-2014. [Consulta: 4 setembre 2022].
  2. «túnel de Viella | enciclopedia.cat». [Consulta: 5 setembre 2022].
  3. Dario Núñez, Ruben. «El Ministerio anuncia que la autovía de la Ribagorza solo llegará hasta Benabarre» (en castellà). Heraldo, 15-01-2021. [Consulta: 4 setembre 2022].
  4. R.R. /X. R. «L'Estat projecta ara un tercer carril per avançar a l'N-230 de Benavarri i Sopeira». Segre, 24-06-2022. [Consulta: 4 setembre 2022].