Campanya de les Filipines (1941-1942)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de conflicte militarCampanya de les Filipines (1941-1942)
Segona Guerra Mundial
Japanese troops on Bataan.jpg
Les tropes japoneses van conquerir la Península de Bataan.
Tipus batalla
Data 8 desembre 1941 –  8 maig 1942
Període temporada 1941-1942
Coordenades 15° N, 121° E / 15°N,121°E / 15; 121
Lloc Filipines, Illes Filipines
Resultat Victòria japonesa i ocupació de les illes Filipines
Front Guerra del Pacífic
Campanya Conquesta japonesa
Bàndols
Estats Units Estats Units
Filipines Filipines
Japó Imperi Japonès
Comandants en cap
Estats Units Douglas McArthur Japó Masaharu Homma
Modifica les dades a Wikidata

La Campanya japonesa de Filipines es va desenvolupar entre el 8 de desembre de 1941 i el 9 de juny de 1942, i va culminar amb l'ocupació japonesa de Filipines, estat lliure associat dels Estats Units. Encara que superades numèricament, les millor entrenades forces japoneses van aconseguir acorralar a les unitats filipí-nord-americans de Luzón en la península de Batán i l'illa de Corregidor. Aquestes forces van resistir fins a abril i maig de 1942 respectivament, i les guarnicions aliades en Bisayas i Mindanao es van rendir en caure Corregidor.

En finalitzar la batalla de Bataán, les forces aliades van ser sotmeses a una marxa forçada als camps de presoners de guerra, en la qual van morir més soldats que en la batalla en si.[1] Aquest episodi va rebre el nom de la marxa de la mort en Bataan. Pel nombre de baixes molts historiadors la consideren la major derrota de les forces armades dels EUA.

Antecedents[modifica]

En 1941, Filipines servien de base per la recentment organitzada Força Aèria nord-americana del Llunyà Orienti (FEAF per les seves sigles en anglès), la qual havia de ser neutralitzada per poder garantir la superioritat aèria nipona mentre que l'Exèrcit Expedicionario del Sud avançava contra Malàisia i les Índies Orientals Holandeses, colònies europees. Addicionalment, l'ocupació de Filipines era considerada necessària per evitar que les mateixes fossin usades com a plataforma de contraatacs aliats i per assegurar les rutes de comunicació entre Japó i els recentment ocupats territoris al sud.

Forces defensores[modifica]

Les forces terrestres aliades a Filipines estaven conformades per uns 130 000 soldats, no obstant això, uns 100 000 d'aquests efectius havien estat mobilitzats feia pocs mesos i estaven pobrament entrenats.[2] La Força Aèria nord-americana, al comandament del major general Lewis H. Brereton, estava composta per 35 bombarders B-17 i 107 caces P-40.[2] L'almirall Thomas Hart era el comandant de la Flota Asiàtica, que havia de defensar les aigües filipines però, encara que comptava amb un creuer pesat, un creuer lleuger, 29 submarins i 14 destructors de la Primera Guerra Mundial, igual que l'exèrcit i l'aviació, estava en desavantatge enfront de la flota japonesa.

L'almirall Rainsford Stark, Cap d'Operacions Navals, havia sol·licitat, a mitjan 1941, al President Franklin D. Roosevelt que allargués les negociacions amb els japonesos, amb l'objectiu d'enfortir a Filipines. El Comandant en Cap de les forces nord-americanes a Filipines, general Douglas MacArthur, planejava expandir l'exèrcit a 200 000 efectius, i formar una flota aèria de 256 bombarders i 195 caces. MacArthur planejava culminar aquesta expansió per a abril de 1942.[2] Pel 4 de gener s'esperaven 52 bombarders en picat i dos regiments d'artilleria. De manera més immediata, en la vespra de l'atac a Pearl Harbor, 30 bombarders B-17 havien estat promesos, i dotze bombarders ja havia desenganxat de Califòrnia. Aquests bombarders van fer escala en Hawái durant l'atac sorpresa japonès.

Forces atacants[modifica]

Per a la invasió de Filipines es va destinar el 14.º Exèrcit japonès, al comandament del tinent general Masaharu Homma. Les casernes generals de Homma van ser establerts a Formosa, per aquell temps sota control japonès, encara que altres unitats d'aquest Exèrcit van ser estacionades a les illes Ryukyu, les illes Pescadors i Palaos. Inicialment, el 14è Exèrcit, també anomenat Força d'Atac de Filipines, comptaria amb la 16.ª Divisió i la 48a Divisió, uns 43 000 homes, així com amb dos regiments de tancs. No obstant això, una vegada assegurada la victòria, en un període benvolgut de 50 dies, la 65.a Brigada del tinent general Akira Nara es mobilitzaria a Filipines com a força d'ocupació, ja que les dues divisions originals rebrien missions en les Índies Orientals Holandeses. La 4a Divisió, estacionada al Japó com a reserva, es mobilitzaria posteriorment a Filipines.

El 5.º Grup Aeri, dependent de l'Exèrcit, estava compost per 20 batallons i era comandat pel Tte. Gral. Hideyoshi Obata. Comptava amb dos regiments de caces, dos regiments de bombarders lleugers i un regiment de bombarders pesats, així com un regiment de reconeixement. Va ser traslladat des de Manchuria cap a Formosa, per recolzar a les forces terrestres al nord de la latitud 16º. L'11a Flota Aèria, al comandament del vicealmirall Nishizo Tsukahara i amb 444 avions en total, va rebre l'encàrrec de neutralitzar a la FEAF al sud de l'àrea d'operacions del 5.º Grup Aeri, però a més havia de brindar recolzo en els desembarcaments a Malàisia i les Índies Orientals Holandeses. En total, Homma comptaria amb un màxim de 500 avions principalment durant el desembarcament.[3]

La 3a Flota japonesa, comandada per l'almirall Ibo Takahashi, tenia com a objectiu principal protegir als transports i protegir les costes durant els desembarcaments. La 4a Divisió de portaavions, que incloïa al portaavions lleuger Ryujo, va ser assignada a la campanya, ja que l'11a Flota Aèria, estacionada a Formosa, no podia protegir a les tropes que desembarcarien més al sud.

Inici de la campanya[modifica]

El 7 de desembre de 1941, la nit anterior a l'atac a Pearl Harbor a Filipines, va ser albirat un comboi japonès enfront de la Indoxina navegant en direcció al golf de Siam. A més, les tres nits anteriors s'havien reportat sobrevuelos d'avions no identificats sobre Clark Field, la principal base aèria nord-americana a Filipines. L'almirall Hart estava segur que la guerra anava a començar a qualsevol moment i li va suggerir al vicealmirall Sir Thomas Phillips, comandant de la Flota britànica del Llunyà Orient, que escurcés la seva visita a Filipines i tornés a Singapur immediatament.[2]

Atacs aeris[modifica]

Caces del portaavions Ryūjō enfront de la Muntanya Mayón, en direcció a Legazpi, el 12 de desembre de 1941.

El 8 de desembre, MacArthur va ser notificat de l'inici de les hostilitats a les 6.50 del matí, hora local, quatre hores i mitjana després d'haver-se iniciat l'atac a Pearl Harbor.[4] Mitja hora després, el general Brereton va sol·licitar a MacArthur permís per bombardejar Formosa, però aquest es va negar, al·legant que no disposaven de suficient informació sobre les bases enemigues a l'illa. Durant la resta del matí, els japonesos van realitzar petits atacs aeris. Brereton va sol·licitar de nou permís per bombardejar Formosa, però MacArthur es va negar per segona vegada. Poc després de les deu, MacArthur finalment va autoritzar el bombardeig, i Brereton va procedir a reunir als seus bombaderos en Clark Field, els quals estaven sobrevolant la Muntanya Arayat, per evitar ser sorpresos en el sòl.[5] En aquest moment, 196 avions japonesos havien abandonat Formosa i es trobaven en direcció a l'aeròdrom. Encara que Clark Field va ser alertat de l'imminent atac, el missatge no va pujar en la cadena de comandament, i quan la primera onada japonesa, 27 bombaderos Mitsubishi G3M2, va arribar finalment a les 12.35 pm, va trobar a tots els bombarders de Clark Field en la pista preparant-se juntament amb les seves caces per a un atac contra Formosa programat per a la tarda.[6]

A la primera ona de bombarders va seguir una similar, la qual va atacar des de gran altura, gairebé sense ser molestada per l'artilleria antiaèria. Després van venir 34 Zeros, que van realitzar atacs rasants, els més efectius de tot l'atac. Solament tres caces P-40 van aconseguir desenganxar per fer-los front, i altres cinc van ser destruïts mentre avançaven per la pista. Un esquadró de caces d'una base aèria propera va arribar poc després, i encara que composta per inferiors caces P-35, van aconseguir derrocar a tres Zeros.[7]

Aquests atacs van ser molt efectius, els japonesos van aconseguir reduir a la meitat la força combativa de la FEAF en el primer dia de la campanya. Els nord-americans van perdre 17 de 35 bombarders B-17, 53 caces P-40 i 3 caces P-35, així com altres 30 avions de menor importància.[8] Les instal·lacions de Clark Field i la propera Anava van quedar seriosament danyades, i es van reportar 80 morts i 150 ferits. En aquests atacs, els japonesos van perdre solament set caces.[8] Els japonesos van consolidar la seva superioritat aèria els següents dies, i en finalitzar el 15 de desembre la força aèria nord-americana a Filipines havia estat reduïda a un grapat de caces.

Fugida de la Flota nord-americana[modifica]

L'USS Houston, vaixell almirall de la Flota Asiàtica, en la badia de Manila.

Amb la Flota del Pacífic temporalment neutralitzada en Pearl Harbor, i amb la FEAF delmada, la defensa de Filipines requeia completament en la Flota Asiàtica de l'Almirall Hart i en el pla defensiu de MacArthur, que definia a les platges com la principal línia de defensa.

El 8 de desembre, l'almirall Hart havia enviat a la seva principal força operativa, liderada pel creuer pesat USS Houston, cap a Borneo, colònia holandesa. La marina mercant també va escapar ràpidament de la badia de Manila, la qual va ser atacada des de l'aire en els dies següents. El 10 de desembre, Hart va reportar que Manila ja no podia ser mantinguda com una base naval a causa de la supremacia japonesa en l'aire i va continuar enviant més vaixells al sud, on creia que contribuirien millor en la defensa de Malàisia i les Índies Orientals Holandeses.[9] El 14 de desembre, Hart va decidir enviar a la resta de la seva flota al sud, i a Filipines van romandre únicament dos destructors, 27 submarins i altres navilis menors. Hart va abandonar Manila el 26 de desembre, en un submarí, amb rumb al sud. El contraalmirante Francis Rockwell va romandre a Filipines com a successor de Hart.

Desembarcaments[modifica]

Mapa mostrant els diferents desembarcaments nipons en Luzón.

Encara que els principals desembarcaments japonesos es van realitzar poc abans del Nadal, també es van realitzar desembarcaments en Luzón i Davao, en els primers dies d'hostilitats. Després de prendre les illes Batanes, al nord de Luzón, el 8 de desembre, els japonesos van desembarcar uns 4000 homes en Vigan, Gonzaga i Aparri l'endemà passat. El 12 de desembre, uns 2500 japonesos van desembarcar en Legazpi, en el sud de Luzón. El 20 de desembre, uns 5000 japonesos van desembarcar en Davao i des d'allí van partir cap a Joló, que van prendre immediatament. Aquests dos últims desembarcaments no servien per a la campanya de Filipines, sinó per a la campanya de les Índies Orientals Holandeses, que ja havia iniciat.

En la nit del 10 de desembre, un pot japonès de reconeixement es va endinsar en el golf de Lingayen i immediatament va ser atacat per totes les defenses costaneres. El comandant divisional va anunciar haver impedit un important desembarcament japonès i l'episodi va ser conegut com la batalla del golf de Lingayen.[10] MacArthur havia col·locat la major part de la seva artilleria en el sud del golf, però els japonesos van descobrir això gràcies al pot de reconeixement i la premsa aliada, que va publicar detalls de la falsa batalla en Lingayen.[11][12]

El 22 de desembre, el submarí nord-americà Stingray va localitzar a la principal força d'invasió japonesa de Lingayen, uns 85 transports que contenien al gruix de la 48a Divisió, al comandament del tinent general Yuitsu Tsuchihashi. No obstant això, el desembarcament japonès al nord del golf de Lingayen es va realitzar sense molts contratemps, gràcies a l'absoluta superioritat aèria i naval japonesa. En aquell moment, solament quatre bombarders B-17 romanien a Filipines, i després de llançar bombes sobre el comboi japonès, van escapar a Austràlia.[13]

En la nit del 22 i 23 de desembre, va desembarcar en la badia de Lamon la 16a Divisió, uns set mil homes en 24 transports al comandament del Tte. Gral. Susumu Morioka. Per a la nit del 24, les forces de Morioka van finalitzar el desembarcament amb el cost de 84 morts i 184 ferits. Durant els desembarcaments, els submarins deixats per Hart van ser utilitzats ineficaçment, i van causar menys dany de l'esperat.[14]

Manila anava a ser voltada per les forces provinents des de Lingayen i Lamon. Després que les forces del nord de Luzón, tres divisions filipines al comandament del major general Jonathan Wainwright IV, es repleguessin darrere del riu Agno, MacArthur va decidir abandonar les defenses de les platges, i va recórrer al Pla de Guerra Taronja 3 (WPO-3 per les seves sigles en anglès), que involucrava el retir de les tropes en Luzón a la península de Batán, on haurien d'esperar uns sis mesos al fet que la Flota del Pacífic arribés amb reforços.

El general Homma desembarca en el golf de Lingayen el 24 de desembre de 1941.

Finalment, MacArthur va ordenar a les dues divisions filipines al sud de Luzón, al comandament del brigadier general George M. Parker Jr., que es retiressin a Batán juntament amb les divisions de Wainwright. El 24, el President filipí, Manuel Luis Quezón, abandó Manila rumb a Corregidor. Més tard, aquest mateix dia, MacArthur també va partir cap a Corregidor. El 26 de desembre, Manila va ser declarada ciutat oberta.

L'1 de gener de 1942, la 48a Divisió japonesa es trobava a menys de 25 km de Manila. Les forces de la 16a Divisió, al sud de la cabdal filipina, havien estat retardades gràcies a la destrucció de diversos ponts i encara es trobaven a uns 65 km de Manila. Homma va ordenar detenir per força del nord perquè les tropes es reorganitzessin i s'endrecessin, d'aquesta manera planejava evitar el pillatge i els abusos contra els civils.[15] En la tarda del 2 de gener, tres batallons al comandament del major general Koichi Abe van entrar finalment a Manila.

La ràpida caiguda de Manila va fer creure al general Hisaichi Terauchi, comandant de l'Exèrcit Expedicionario del Sud, que la campanya filipina havia acabat.[16] Terauchi va ordenar a Homma que prescindís de la 48a Divisió, perquè la mateixa fos enviada a Java. Homma va protestar, la 48a Divisió era la seva millor divisió i el seu reemplaçament, la 65.a Brigada, uns 7500 efectius, estava conformada principalment per homes més vells, que no comptaven amb l'entrenament i l'equip adequat per servir en el front.[15] No obstant això, Tòquio no només no va canviar d'opinió, sinó que es va portar també el 5.º Grup Aeri.[16]

Defensa de Bataán i Corregidor[modifica]

Tancs nipons Tipus 89 Yi-Go entren a Manila declarada prèviament "ciutat oberta" per MacArthur.

En la Conferència Arcàdia, inaugurada el 24 de desembre a Washington D. C., el govern nord-americà va decidir donar prioritat a la guerra a Europa. No obstant això, es va procedir a preparar un comboi a Austràlia per portar subministraments i reforços a MacArthur. No obstant això, quan el comboi va estar llest per salpar, el 28 de desembre, es va determinar que el control japonès sobre Borneo era tan fort, que el comboi mai arribaria a la seva destinació. Finalment, en la primera setmana de gener de 1942, la Divisió de Planes de Guerra de l'Estat Major va concloure que era impossible enviar una expedició a temps a Filipines sense desviar recursos del teatre europeu.[17] Aquesta decisió efectivament va condemnar a les tropes aliades a Filipines.

Batalla de Bataán[modifica]

El 7 de gener, la retirada aliada a Bataán va ser completada. Els nord-americans van sofrir unes 13 000 baixes, però la majoria van ser filipins que desertaven.[18] Els japonesos van reportar 627 morts, 1282 ferits i 7 desapareguts.[18] Moltes tropes defensores havien aconseguit escapar a la petita península, els japonesos havien estat tan concentrats a capturar Manila, que van descurar el seu flanc dret, pel qual les tropes de MacArthur s'escapoliren. En Batán es trobaven apinyats 15 000 soldats nord-americans i 65 000 filipins, d'aquests últims solament 10 000 havien rebut un entrenament adequat.[19] Juntament amb les tropes, milers de civils van entrar a Batán, i es van unir als vilatans, que no van ser evacuats. En teoria, les forces defensores havien de resistir sis mesos en Batán, però solament comptaven amb menjar per a un mes.[19]

La península de Bataán té 32 km d'ample a la seva base i 40 km de llarg. La seva superfície està dominada per dos volcans extints: la muntanya Natib al nord i la muntanya Samat al sud. La defensa de la part occidental va ser assignada a Wainwright, els homes de la qual havien retardat l'avanç de Homma pel nord perquè les forces al sud de Manila escapessin a Batán, i per tant necessitaven descans. La secció oriental, la més probable a ser atacada, va ser assignada al General Parker, que havia comandat a les forces al sud de Luzón.

Primers atacs[modifica]

Batán el 8 de gener, en iniciar-se l'ofensiva japonesa.

Igual que Tòquio, Homma també creia que la batalla a Filipines havia acabat, per aquesta raó, va enviar a la 65.a Brigada a realitzar l'assalt principal contra les 25 000 tropes defensores en Batán, un benvolgut molt per sota del valor real.[20] El comandant d'aquesta unitat, el general Nara, va rebre l'ordre de "perseguir" als defensors en columna fins a Mariveles. El reconeixement aeri no va trobar senyals que els nord-americans s'havien enfortit en la península i Homma va concloure que amb el primer atac els defensors intentarien escapar a Corregidor.[21]

En la tarda de 9 de gener, la batalla de Bataán va començar amb un atac japonès contra el costat oriental de Bataán, la línia Abucay. Un regiment japonès, al comandament del coronel Takeo Imai, va avançar contra les línies defensives i ràpidament va ser reduït a un terç per l'artilleria. Un altre regiment, comandat pel coronel Susumu Takechi, va ser enviat a la faldilla oriental de la muntanya Natib, per intentar sobrepassar el flanc esquerre de les tropes de Parker, però va desaparèixer en la densa jungla. Aquest primer atac va fracassar miserablement, i el 16 de gener, la 51a Divisió filipina contraatacó. L'atac va ser massa efectiu, un regiment va avançar massa en el front, formant un sortint, i les tropes de Imai les van atacar des de l'est. En aquest moment, Takechi i el seu regiment van sortir inesperadament de la jungla i van atacar des de l'oest. El regiment filipí va ser aniquilat i la línia defensiva Abucay va començar a col·lapsar.

El 17 de gener, el major general Naoki Kimura va liderar a 5 mil homes contra el costat occidental de Batán. Uns 700 soldats van flanquejar la línia defensiva de Wainwright per la dreta i el 21 de gener van arribar al mar, atrapant a les tropes més properes al capdavant.

El 24 de gener MacArthur va ordenar la retirada de la línia Abucay, i una nova línia defensiva va ser establerta entre els dos volcans de Batáan. No obstant això, per aconseguir aquesta victòria, els japonesos van sofrir moltes baixes. En aquesta etapa, la 65.a Brigada, de 6651 homes a l'inici, havia sofert 1472 baixes en el combat.[22]

Durant les següents setmanes, Homma va intentar flanquejar la nova línia des del mar, realitzant cinc desembarcaments darrere del front, en la costa oest de la península. No obstant això, pel 8 de febrer, tots els grups d'assalt havien estat eliminats.

Aquests assalts i altres atacs contra el front van causar estralls en les forces japoneses. La batalla de Bataán ja s'havia cobrat 7000 baixes i altres 10 000 baixes s'havien reportat a causa de les malalties tropicals. Solament tres batallons d'infanteria mantenien el front, Homma temia que MacArthur descobrís això, ja que un efectiu contraatac aliat podria expulsar-los de la península.[23]

El 8 de febrer, des de la seva Caserna General en Sant Fernando, Homma va sol·licitar reforços per tercera vegada des del començament de la batalla. Igual que les dues vegades anteriors, la seva petició va ser rebutjada. Pitjor encara, Homma va rebre un telegrama del Primer Ministre Hideki Tōjō, expressant el seu malestar pel desenvolupament de la batalla. Després de llegir la carta, Homma, qui ja estava sota pressió des de fa diverses setmanes, es va desmaiar.[24]

Els Generals MacArthur (der.) i Wainwright (esq.) a l'octubre de 1941.

En el bàndol aliat també existia frustració. El President filipí va esclatar en fúria quan va escoltar un discurs de Roosevelt, anunciant l'enviament de milers d'avions a Europa. Després de cridar "pocavergonya" al president nord-americà, va exclamar:

Després d'assabentar-se que els soldats filipins estaven rebent racions inferiors que els nord-americans, Quezón va escriure un manifest sol·licitant la independència de Filipines als Estats Units. Si això era concedit, planejava desmobilitzar l'exèrcit filipí i declarar neutral al seu país. D'aquesta manera, Quezón pensava obligar al Japó i als Estats Units a abandonar les illes. MacArthur va recolzar el pla, però Roosevelt ho va rebutjar de plànol.[25] Gràcies a una emotiva carta, Roosevelt va aconseguir calmar a Quezón i després va ordenar a MacArthur a resistir a Filipines fins al final.

El 12 de març, MacArthur va abandonar Corregidor, juntament amb la seva esposa i fill, en un pot torpedero amb rumb a Mindanao, després que Roosevelt li ordenés escapar a Austràlia. Des d'allí, MacArthur va volar a Darwin i després va partir a Alice Springs, on va prometre tornar a Filipines. Wainwright va ser nomenat comandant de les tropes en Corregidor i Batán, mentre que el general William Sharp va ser nomenat comandant de les tropes en Mindanao. El brigadier general Bradford Chynoweth va ser col·locat al comandament de les tropes defensores en Bisayas. El 20 de març, el Departament de Guerra va promoure a Wainwright a tinent general i ho va nomenar Comandant de totes les forces a Filipines. El major general Edward P. King, Jr ho va succeir en el comandament de les forces en Luzón.

Arribada de reforços i assalt final[modifica]

Portada d'un periòdic el 24 d'abril, mostrant fotos de la rendició de Batán.

La fuita de MacArthur va causar molestar a Tòquio, i el Primer Ministre Tojo va perdre la confiança que Homma pogués acabar la campanya sense ajuda.[26] La força de combat japonesa en Batán havia estat reduïda a 3000 homes per a finals de febrer, principalment per la malària i la disenteria.[27] Finalment, Homma va començar a rebre a la fi de febrer els necessitats reforços, uns 7000 homes per reforçar les unitats existents i la 4a Divisió, 11 000 soldats al comandament del Tte. Gral. Kenzo Kitano.

El nou pla d'atac japonès va ser elaborat a Tòquio pel coronel Takushiro Hattori. Hattori va considerar que la muntanya Samat era el taló d'Aquil·les del sistema defensiu enemic. Homma va aprovar el pla immediatament, i es van preparar les tropes per realitzar l'última ofensiva contra Batán el 3 d'abril. Homma tenia confiança en aquest nou pla, a més comptava amb 50 000 tropes, moltes de les quals estaven descansades.[28] En l'altre costat del front, 78 000 nord-americans i filipins, menjant un terç de ració diària, esperaven amb escepticisme l'arribada del "comboi d'una milla de llarg" anunciat pels seus oficials.[28] D'aquests, solament 27 000 havien estat considerats aptes per combatre, a pesar que el 75% dels últims tenien malària.

L'atac japonès va començar amb un atac intens d'artilleria, portada des de Hong Kong, complementada per un bombardeig aeri que va incendiar la jungla, atrapant a centenars de soldats defensors. Pel 5 d'abril, els japonesos van hissar la seva bandera en el cim de la muntanya Samat. La línia defensiva a l'oest de Batán es va col·lapsar, i les tropes de la 65.a Brigada es van llançar contra Mariveles. El 7 d'abril la línia de l'est també va ser feta fallida, i les tropes de Homma van confluir en Mariveles des d'ambdues adreces, envoltant la muntanya Namat, on la major part de les tropes aliades de l'oest van quedar aïllades.

En assabentar-se del desastre, MacArthur va ordenar un contraatac des d'Austràlia, Wainwright va passar aquesta ordre als seus subordinats en Batán, però el general King va ordenar la retirada. A més, King va enviar un oficial a Corregidor perquè informés a Wainwright que la capitulació de Batán era imminent. Wainwright, pressionat per MacArthur, no es va deixar convèncer i va seguir ordenat la contraofensiva, encara que va reconèixer que la mateixa no tenia possibilitats d'èxit.[29]

A les 6.00 A. m. del 9 d'abril, King va rendir incondicionalment Batán davant el Coronel Motoo Nakayama, qui li va assegurar que les seves tropes serien tractades bé.

Marxa de la mort a Bataan[modifica]

Els presoners de guerra descansen durant la marxa de la mort de Batán.

Els japonesos serien incapaços de complir la promesa de Nakayama. L'oficial que va planificar el transport als camps de presoners de guerra, major general Yoshikata Kawane, va realitzar plans de transport per 25 000 persones, un benvolgut molt per sota dels 76 000 presoners capturats.[30] Per al primer dia de viatge, Kawane no va reservar transports i racions de menjar, ja que va considerar que els presoners podrien caminar i utilitzar les seves racions. No va considerar que la majoria dels soldats enemics estaven malalts de malària i estaven molt afeblits pel gana, i per tant, en alguns casos el trajecte duraria el triple. Durant la marxa, milers de presoners van morir de gana, malalties, insolació i pel maltractament dels guàrdies, que executaven a aquells que col·lapsaven en el camí.

Tot va empitjorar amb l'arribada a Filipines del coronel Masanobu Tsuji, qui acabava d'arribar de Singapur, on 5000 xinesos ètnics havien estat assassinats després que els acusés de ser col·laboradors del colonialisme.[31] Tsuji va convèncer a diversos oficials de l'Estat Major a Manila d'enviar ordres verbals d'executar a tots els presoners de guerra, filipins i nord-americans per igual, però molts oficials es van negar a complir-les. El coronel Imai va arribar fins i tot a alliberar a tots els presoners sota el seu comandament, uns mil, principalment perquè aquesta ordre violava el codi samurái. No obstant això, altres oficials van obeir, ja que, paradoxalment, la rendició era considerada una deshonra al Japó. El manual del soldat japonès declarava:

Dels 76 000 presoners inicials, solament 54 000 van arribar a la seva destinació final, Camp O'Donell.[1] És difícil estimar el nombre correcte de morts durant la marxa, ja que molts van escapar o van ser alliberats per oficials com Imai. S'estima que entre set i deu mil presoners de guerra van morir a causa de les malalties i abusos, dels quals 2330 serien nord-americans.[1]

Setge de Corregidor[modifica]

Els japonesos bombardegen Corregidor.

Mentrestant, el General Homma es trobava concentrat en la fortalesa de Corregidor, tant esbalaeixo[Cal aclariment] que no va saber de la "marxa de la mort" sinó fins a dos mesos després. Des de la caiguda de Batán, l'artilleria japonesa havia estat arrasant l'illa, que els negava el control de la badia de Manila.

Finalment, el 2 de maig, les poderoses bateries de l'illa van ser silenciades i la defensa va recaure exclusivament en les 10 260 tropes que romanien en ella. El 4 de maig, dos mil soldats japonesos van començar a desembarcar en Corregidor. El desembarcament en l'oest va ser frustrat a causa que molts pots van ser enfonsats, però en l'est va ser reeixit. Encara que van sofrir forts baixes, els japonesos van aconseguir desembarcar tancs, pels quals els nord-americans no estaven preparats. El 5 de maig, Wainwright va decidir rendir-se, i va ser portat pel coronel Nakayama a Batán.

Wainwright es va entrevistar amb Homma, i va intentar rendir únicament Corregidor. D'aquesta manera, les forces del general Sharp en Mindanao podrien seguir lluitant. Gràcies a la intercepción de comunicacions, Homma sabia que Wainwright estava al comandament de totes les tropes a Filipines, i es va sentir ofès per l'engany del comandant nord-americà, per la qual cosa va abandonar la reunió.[32] Wainwright va decidir finalment rendir tota Filipines i va enviar un emissari a Mindanao, amb l'objectiu de convèncer a Sharp de rendir-se.

En la mitjanit del 8 de maig, Wainwright va ser portat a una estació de radi a Manila on va llegir un discurs anunciant la rendició de totes les forces a Filipines. Afectat emocionalment, Wainwright va ser incapaç d'acabar de llegir.

Sharp no va ser convençut pel discurs, i un missatge de MacArthur prohibint-li rendir-se solament ho va confondre més. Finalment, amb l'arribada de l'emissari de Wainwright el 10 de maig, Sharp va decidir rendir Mindanao i la campanya de Filipines oficialment va finalitzar. L'última illa filipina important, Leyte, es va rendir el 24 de maig. El 9 de juny, la resistència organitzada a Filipines va acabar, des de llavors, solament va haver-hi atacs aïllats de molts efectius aliats, que van escapar a les zones rurals, on van executar una guerra de guerrilles.

Conseqüències[modifica]

Els japonesos celebren la conquesta de Corregidor sobre una bateria nord-americana.

El 29 de juny, el 14.º Exèrcit japonès va ser separat de l'Exèrcit Expedicionario del Sud. Les forces aliades van resistir a Filipines molt més de l'esperat, i a vegades van posar en seriosos destrets a les forces japonesos. No obstant això, la destinació de les forces defensores havia estat segellat a l'inici de la campanya amb els efectius atacs a Pearl Harbor i als aeròdroms a Filipines. En mancar de suport aeri i sense perspectives de rebre reforços, era clar que les forces filipí-nord-americans no serien capaços de tornar a controlar les illes.[33]

El Tte. Gral. Masaharu Homma va entrar en conflicte amb el seu superior, el Gral. Terauchi, a causa de les mesures d'ocupació. Homma havia estat emetent ordres contrariant les de Tsuji, i havia demanat als seus homes que no tractessin als filipins com a enemics.[34] Poc després, Homma va alliberar a tots els presoners de guerra filipins.[35] Aquesta acció catalitzà el reemplaçament d'Homma a Filipines, el seu successor va ser el Tte. Gral. Tanaka Shizuichi. En tornar al Japó, Homma va rebre una recepció de comandant victoriós, però no se li va permetre presentar el seu informe davant l'Emperador Shōwa.[35] Homma passaria la resta de la guerra en el retir, i en finalitzar la mateixa seria responsabilitzat per la "marxa de la mort", per la qual cosa seria executat en 1946.

El Tte. Gral. Wainwright també va ser mal vist pel seu superior, el Gral. MacArthur. Quan el Gral. George Marshall va voler nominar a Wainwright per a la Medalla d'Honor, mentre aquest últim estava en captivitat, MacArthur es va negar, al·legant que Wainwright no havia fet prou per merèixer-la.[36] Després de la guerra, finalment Wainwright rebria la Medalla d'Honor.

El 14 d'octubre de 1943, es va proclamar la Segona República Filipina, un govern depenent del Japó, que mai va gaudir de completa autonomia i tampoc va aconseguir controlar tot el seu territori. José P. Llorer, ex-col·laborador de Quezón, va ser nomenat President. Abans de partir cap als Estats Units, Quezón havia ordenat a Llorer romandre a Filipines, perquè defensés els interessos del seu poble.[37]

Els nord-americans van tornar a Filipines el 20 d'octubre de 1944, quan van iniciar la seva campanya a Filipines.

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 1,2 Toland, p. 300.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Toland, p. 190.
 3. Morton, p. 59.
 4. Rottman, p. 58.
 5. Toland, p. 232.
 6. Toland, p. 233.
 7. Morton, p. 87.
 8. 8,0 8,1 Morton, p. 88.
 9. Morton, p. 94.
 10. Morton, p. 107.
 11. Toland, p. 245.
 12. Toland, p. 250.
 13. Toland, p. 251.
 14. Morton, p. 129.
 15. 15,0 15,1 Toland, p. 259.
 16. 16,0 16,1 Morton, p. 261.
 17. Morton, p. 241.
 18. 18,0 18,1 Morton, p. 230.
 19. 19,0 19,1 Toland, p. 260.
 20. Morton, p. 262.
 21. Toland, p. 262.
 22. Morton, p. 295.
 23. Toland, p. 265.
 24. Toland, p. 266.
 25. Toland, p. 267.
 26. Toland, p. 287.
 27. Morton, p. 412.
 28. 28,0 28,1 Toland, p. 288.
 29. Toland, p. 290.
 30. Toland, p. 294.
 31. Toland, p. 295.
 32. Toland, p. 314.
 33. Morton, p. 583.
 34. Toland, p. 317.
 35. 35,0 35,1 Toland, p. 320.
 36. Toland, p. 316.
 37. Toland, p. 252.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Campanya de les Filipines Modifica l'enllaç a Wikidata
 • Louis Morton (1953) The Fall of the Philippines - O.S. Army in World War II: The War in the Pacific, Volume II O.S. Army Center of Military History on-line book.
 • Toland, John (2003). Toland, John. The Rising Sun. Modern Library, 2003. 0-8129-6858-1. 
 • Rottman, Gordon (2005). Japanese Army in World War II: Conquest of the Pacific 1941-42 (Battle Orders). Osprey Publishing. ISBN 1-84176-789-1.

Coord.: 15° N, 121° E / 15°N,121°E / 15; 121