Emilià-romanyol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Emilià-Romanyol)
Infotaula de llenguaEmilià-romanyol
Emiliàn-Rumagnòl
Altres nomsemilianoromanyès, emiliano-romanyol
Tipusllengua i família lingüística Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlants3,5 milions
Parlants nadius4.400.000 Modifica el valor a Wikidata (2010 Modifica el valor a Wikidata)
Parlat aEmília-Romanya Modifica el valor a Wikidata
Autòcton deEmília-Romanya, Llombardia (províncies de Màntua, Pavia i Cremona), Toscana (província de Massa i Carrara, parts de les províncies de Pistoia i Florència), Marques (província de Pesaro i Urbino e nord de la província d'Ancona), Vèneto (transpadana ferraresa)
EstatSan Marino, Itàlia
Classificació lingüística
llengua humana
llengües indoeuropees
llengües itàliques
llengües romàniques
llengües italooccidentals
llengües romàniques occidentals
llengües gal·loibèriques
llengües gal·loromàniques
gal·loitàlic Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Sistema d'escripturaalfabet llatí Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-3cap valor Modifica el valor a Wikidata
Glottologemil1243 Modifica el valor a Wikidata
IETFcap valor Modifica el valor a Wikidata

L'emilià-romanyol, emilianoromanyès o, menys correctament, emilianoromà, és una llengua romànica del grup gal·loitàlic parlada a la part nord-occidental d'Itàlia, incloent-hi l'Emília-Romanya, el sud de Llombardia i Vèneto i el nord de la Toscana i les Marques. També es parla a San Marino.

El nombre de parlants a l'Emília-Romanya s'estima en 3.500.000 aproximadament (dades de 1983). A San Marino, el 83% de la població (20.100 habitants) parla aquesta llengua.

És una llengua diferenciada de l'italià toscà, tot i que les nombroses interferències lingüístiques amb aquest, el fet de no tenir reconeixement oficial i que tots els seus parlants usen també habitualment la llengua majoritària a l'estat com a llengua culta i de relació pública, posen en perill la seva supervivència com a llengua.

Àrea geogràfica de l'emilià i del romanyol

L'àmbit territorial d'aquesta llengua s'estén des de Piacenza a Senigallia a les Marques, i entre el riu Po, l'Adriàtic i els Apenins, a la regió d'Emília-Romanya. També es parla a San Marino, on rep la denominació de sanmarinès, dialecte de la llengua romanyola. No hi ha dades fiables sobre els seus parlants, sobre aquells que són capaços de parlar-la o els qui ho fan habitualment. Es calcula que hi ha entre dos i tres milions de persones que poden parlar-la.

Se'n distingeixen diversos dialectes, sense que es pugui dir que hi hagi una estandardització precisa o un dialecte central: l'emilià i el romanyol, les dues llengües principals que formen l'emilià-romanyol, i els seus dialectes. A la ciutat de Bolonya es parla menys en emilià-romanyol que als pobles petits de la regió.

Enllaços externs[modifica]

Hi ha una edició en emilià-romayol de la Viquipèdia