En Comú Podem-Guanyem el Canvi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
No s'ha de confondre amb En Comú Podem-Podem en Comú.
Infotaula d'organitzacióEn Comú Podem-Guanyem el Canvi
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom curtECP-GUANYEM EL CANVI Modifica el valor a Wikidata
Tipuscoalició electoral Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaecologisme
feminisme
catalanisme
republicanisme
federalisme
socialisme democràtic Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creacióoctubre 2015
Activitat
ÀmbitBarcelona, Girona, Lleida i Tarragona Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Cap de llistaJéssica Albiach
Format per
Diputats al
Congrés d'Espanya
7 / 47
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webencomupodem.cat Modifica el valor a Wikidata

En Comú Podem (ECP) fou una coalició política d'àmbit català que va néixer després de les eleccions municipals del 2015 amb l'acord entre diverses organitzacions —Podem, Equo i Barcelona en Comú— per crear un espai polític més ampli que pogués recollir suports transversals. També se'ls coneix amb el sobre nom de "Els Comuns". Va néixer a l'octubre de 2015 amb l'objectiu de presentar-se a les eleccions generals espanyoles de 2015 en les quatre circumscripcions electorals de Catalunya. El seu cap de llista va ser l'historiador Xavier Domènech.,[1] amb qui van aconseguir la victòria a les eleccions generals del 2015, i a la posterior repetició dels comicis del 2016.

En Comú Podem mantenia relació d'igual a igual amb Podem, per la qual cosa té un grup parlamentari propi i aposta per articular conjuntament amb la formació de Ione Belarra els punts en comú. Al març de 2024, Catalunya en Comú i Podem Catalunya no van repetir la coalició per a les eleccions catalanes del 2024 i Catalunya en Comú es va presentar sota la marca Comuns-Sumar. En canvi, podem va decidir no presentar-se i no donar suport en cap altre partit.

El 20 de desembre ECP va guanyar les eleccions generals espanyoles a Catalunya; va ser el partit més votat i va obtenir 924.847 vots (el 24,73% del total), fet que li atorgava 12 escons al congrés dels diputats.[2] Van celebrar la nit electoral a l'Estació del Nord de Barcelona.[3] ECP, no obstant això, davant la no acceptació de la voluntat de constituir grup propi per part de les Meses del Congrés i del Senat controlades per una majoria del PP i Ciutadans, va optar per integrar-es en un grup amb Podemos i En Marea, però amb veu pròpia i llibertat de vot.[4]

El 28 d'abril ECP va aconseguir 7 escons i s'integrà al grup d'Unides Podem. Va passar a ser la tercera força de Catalunya. El seu cap de llista era el tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens i Llodrà.

A les eleccions catalanes de febrer de 2021 la seva candidata serà Jéssica Albiach, actual Presidenta del Grup Parlamentari Catalunya En Comú Podem al Parlament de Catalunya.

Programa electoral[modifica]

Els punts centrals del seu programa sempre han estat la defensa dels serveis públics i la necessitat d'ampliar-los. Així com l'aposta pel diàleg com a mètode per resoldre el conflicte territorial de Catalunya. També van fer una senya d'identitat dels conceptes de radicalitat democràtica i transparència. A més, en política econòmica, proposen un horitzó verd com manera per construir un nou model producitiu. El feminisme també ha estat sempre un dels seus punts forts.

Referències[modifica]

  1. «La coalición impulsada por Colau para el 20-D se llamará 'En Comú Podem'». El Periódico de Cataluña, 29-10-2015. [Consulta: 29 octubre 2015].
  2. Miró, David «Catalunya fa pinya amb el dret a decidir en una Espanya fragmentada» (paper). Diari Ara, 21-12-2015, p. 4-5 [Consulta: 22 desembre 2015].
  3. Vicens, Laia «En Comú Podem arrasa i fa de Catalunya el bastió d'Iglesias». Diari Ara, 21-12-2015, pàg. 18 [Consulta: 23 desembre 2015].
  4. «Podem registra un sol grup al congrés espanyol · Absorbeix els diputats d'En Comú». Vilaweb, 20-01-2016. [Consulta: 20 gener 2016].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: En Comú Podem-Guanyem el Canvi