Vés al contingut

Aretha Franklin: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot posa la Categoria:Doctors honoris causa per la Universitat Yale a partir de Wikidata
He afegit més informació a la part general de l'article. A més a més, he afegit informació de la seva infància i formació.
Línia 1: Línia 1:
{{Infotaula persona}}
{{Infotaula persona}}
'''Aretha Louise Franklin''' ([[Memphis]], [[25 de març]] de [[1942]][[Detroit]], [[16 d'agost]] de [[2018]]) fou una cantant [[afroamericana]] especialitzada en els estils ''[[gòspel]]'' i ''[[soul]]''.<ref name="GEC">{{GEC|0240633|Aretha Franklin}}</ref> Era coneguda com ''la Reina del Soul''.
'''Aretha Louise Franklin''' ([[Memphis]], [[25 de març]] de 1942 – Detroit, [[16 d'agost]] de [[2018]]) va ser una cantant [[Estats Units d'Amèrica|estatunidenca]] de ''[[soul]]'', [[R&B|''R&B'']] i ''[[Gòspel|góspel]]''. Sobrenomenada «Lady Soul» (la Dama del Soul) o «Queen of soul» (la Reina del Soul), va ser la màxim exponent d'aquest gènere, així com una de les més grans transmisores de góspel de tots els temps. A més, també va ser una de les artistes més influents en la [[Música popular|música contemporània]].

El 1979 va deixar [[Atlantic Records|Atlantic Rècords]] i va signar amb [[Arista Records|Aresta Rècords]], on va tenir èxit amb els àlbums "Jumpt to It" i "Who's Zoomin' Who?". L'any següent, al 1980, va participar en la pel·lícula ''[[The Blues Brothers]]'' de [[John Landis]].

Franklin va gravar 112 senzills que van entrar al rànquing de [[Billboard]], incloent 77 entrades al [[Billboard Hot 100|Hot 100]], 17 senzills en el top 10, 100 entrades en la llista de R&B i 20 senzills número 1 de R&B, essent l'artista femenina que més entrades a les llistes va tenir en la seva història. També ha estat una de les dones que ha venut més discos en tots els temps, amb 75 millons.

El 1987, es va convertir en la primera dona a entrar en el [[Rock and Roll Hall of Fame|Rock and roll Hall of Fame]]. El 2008 va ser seleccionada a la llista dels 100 cantants més grans de tots els temps segons ''[[Rolling Stone]]'' . A més, va ser guardonada amb 18 [[premis Grammy]]. Finalment, el 2019 va rebre, a títol pòstum, un Premi Pulitzer Menció Especial per “la seva indeleble contribució a la música i a la cultura estatunidenca durant més de cinquanta anys".

El 1998 va rebre l'aclamació internacional per cantar l'òpera "Nessum dorma" que la va fer guanyar un premi Grammy aquell any, actuant amb [[Luciano Pavarotti]].


== Biografia ==
== Biografia ==
Filla d'un popular predicador baptista, als catorze anys cantava a l'església amb les seves germanes Carolyn i Erma. Va conèixer i va rebre influències de les estrelles del ''gospel'' [[Clara Ward]] i [[Mahalia Jackson]]. Entre [[1956]] i [[1960]] es va dedicar només a cantar ''gospel''.


=== Infància i formació ===
Aretha Franklin va néixer el 25 de març de 1942 a [[Memphis]] (Tennessee), però va créixer a Detroit. Fou filla de [[Clarence LaVaughn Franklin|Clarence LeVaughn Franklin]], predicador de l'església baptista New Bethel, i de la cantant de góspel [[Barbara Siggers Franklin|Barbara Franklin]]. Franklin, va créixer en una família d’afroamericans molt afortunada en la seva època. Va ser una de les poques artistes de blues de la seva època que tingué una infància feliç. Això, fou gràcies al barri on visqué i la professió del seu pare C.L. Franklin, que va aconseguir una fama molt particular pels seus discursos religiosos. A més a més, va créixer rodejada de música, tan pels seus pares com per les amistats d'aquests: els grans artistes de góspel [[Clara Ward]], James Cleveland i [[Mahalia Jackson]] eren íntims de la seva família, per la qual cosa Aretha Franklin va créixer envoltada d'ells.

La mare d'Aretha va morir el 1952 d'un atac de cor, quan Aretha només tenia 10 anys. Dos anys deprés, amb només 12 anys, Aretha va tenir el seu primer fill i, amb 14 anys, va tenir el segon. Tot i la joventut amb la que fou mare, va tenir el recolzament tan emocional com econòmic del seu pare i l'ajuda de la seva àvia (coneguda com a "Big Mama") per cuidar-se dels infants quan ella estava de gira amb el seu pare.

Als catorze anys cantava a l'església amb les seves germanes Carolyn i Erma. C.L. Franklin va veure aviat el talent d'Aretha Franklin i va voler apuntar-la a classes de piano, però ella ho va rebutjar ja que va preferir aprendre per si sola amb l'ajuda d'enregistraments.

=== Desenvolupament artístic ===
El 1960 va ser contractada per la discogràfica [[Columbia Records]], que va orientar la seva carrera d'una manera amb la qual ella no podia mostrar tot el seu talent. El disc que va tenir més èxit amb aquesta companyia va ser ''Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody.'' A mitjans del 1960, es consolidà com a estrella femenina del ''soul'', que va usar per a influir en la lluita pels drets ètnics i l'alliberament femení als Estats Units.
El 1960 va ser contractada per la discogràfica [[Columbia Records]], que va orientar la seva carrera d'una manera amb la qual ella no podia mostrar tot el seu talent. El disc que va tenir més èxit amb aquesta companyia va ser ''Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody.'' A mitjans del 1960, es consolidà com a estrella femenina del ''soul'', que va usar per a influir en la lluita pels drets ètnics i l'alliberament femení als Estats Units.



Revisió del 17:28, 2 maig 2022

Infotaula de personaAretha Franklin

(1968) Modifica el valor a Wikidata
Nom original(en) Aretha Louise Franklin Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement25 març 1942 Modifica el valor a Wikidata
Memphis (Tennessee) Modifica el valor a Wikidata
Mort16 agost 2018 Modifica el valor a Wikidata (76 anys)
Detroit (Michigan) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer de pàncrees Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri Woodlawn Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicAfroamericans Modifica el valor a Wikidata
ReligióAnglicanisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióJuilliard School (1997–)
Northern High School Modifica el valor a Wikidata
Color dels ullsMarró Modifica el valor a Wikidata
Color de cabellsCabells marrons Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballComposició, soul, gòspel, cant i interpretació de piano Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócantant, pianista, artista d'estudi, compositora de cançons, compositora Modifica el valor a Wikidata
Activitat1956 Modifica el valor a Wikidata –  2017 Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Demòcrata dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
GènereSoul, funk, gòspel, pop, pop-rock, jazz i rhythm and blues Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsBrooks Alexander (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Influències
VeuMezzosoprano Modifica el valor a Wikidata

InstrumentPiano i veu Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficArista Records
RCA
Warner Music Group
Columbia Records
Atlantic Records
Battle Records
Checker Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTed White (1961–1969)
Glynn Turman (1978–1984) Modifica el valor a Wikidata
ParesClarence LaVaughn Franklin Modifica el valor a Wikidata  i Barbara Siggers Franklin Modifica el valor a Wikidata
GermansErma Franklin i Carolyn Franklin Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
12 juny 1971Aretha Franklin concert (en) Tradueix (Montreux) Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webarethafranklin.net Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0291349 Allocine: 1083 Rottentomatoes: celebrity/aretha_franklin Metacritic: person/aretha-franklin TV.com: people/aretha-franklin IBDB: 495476 AFI: 172967 TMDB.org: 7175
Facebook: arethafranklin Twitter (X): ArethaFranklin Instagram: arethafranklin Youtube: UCSuWu2ZVL3kRmKtCggqskQQ Spotify: 7nwUJBm0HE4ZxD3f5cy5ok iTunes: 98742 Last fm: Aretha+Franklin Musicbrainz: 2f9ecbed-27be-40e6-abca-6de49d50299e Songkick: 174814 Discogs: 38863 Allmusic: mn0000927555 Amazon Music: B000QJICRS Find a Grave: 192285104 Deezer: 2059 Modifica el valor a Wikidata

Aretha Louise Franklin (Memphis, 25 de març de 1942 – Detroit, 16 d'agost de 2018) va ser una cantant estatunidenca de soul, R&B i góspel. Sobrenomenada «Lady Soul» (la Dama del Soul) o «Queen of soul» (la Reina del Soul), va ser la màxim exponent d'aquest gènere, així com una de les més grans transmisores de góspel de tots els temps. A més, també va ser una de les artistes més influents en la música contemporània.

El 1979 va deixar Atlantic Rècords i va signar amb Aresta Rècords, on va tenir èxit amb els àlbums "Jumpt to It" i "Who's Zoomin' Who?". L'any següent, al 1980, va participar en la pel·lícula The Blues Brothers de John Landis.

Franklin va gravar 112 senzills que van entrar al rànquing de Billboard, incloent 77 entrades al Hot 100, 17 senzills en el top 10, 100 entrades en la llista de R&B i 20 senzills número 1 de R&B, essent l'artista femenina que més entrades a les llistes va tenir en la seva història. També ha estat una de les dones que ha venut més discos en tots els temps, amb 75 millons.

El 1987, es va convertir en la primera dona a entrar en el Rock and roll Hall of Fame. El 2008 va ser seleccionada a la llista dels 100 cantants més grans de tots els temps segons Rolling Stone . A més, va ser guardonada amb 18 premis Grammy. Finalment, el 2019 va rebre, a títol pòstum, un Premi Pulitzer Menció Especial per “la seva indeleble contribució a la música i a la cultura estatunidenca durant més de cinquanta anys".

El 1998 va rebre l'aclamació internacional per cantar l'òpera "Nessum dorma" que la va fer guanyar un premi Grammy aquell any, actuant amb Luciano Pavarotti.

Biografia

Infància i formació

Aretha Franklin va néixer el 25 de març de 1942 a Memphis (Tennessee), però va créixer a Detroit. Fou filla de Clarence LeVaughn Franklin, predicador de l'església baptista New Bethel, i de la cantant de góspel Barbara Franklin. Franklin, va créixer en una família d’afroamericans molt afortunada en la seva època. Va ser una de les poques artistes de blues de la seva època que tingué una infància feliç. Això, fou gràcies al barri on visqué i la professió del seu pare C.L. Franklin, que va aconseguir una fama molt particular pels seus discursos religiosos. A més a més, va créixer rodejada de música, tan pels seus pares com per les amistats d'aquests: els grans artistes de góspel Clara Ward, James Cleveland i Mahalia Jackson eren íntims de la seva família, per la qual cosa Aretha Franklin va créixer envoltada d'ells.

La mare d'Aretha va morir el 1952 d'un atac de cor, quan Aretha només tenia 10 anys. Dos anys deprés, amb només 12 anys, Aretha va tenir el seu primer fill i, amb 14 anys, va tenir el segon. Tot i la joventut amb la que fou mare, va tenir el recolzament tan emocional com econòmic del seu pare i l'ajuda de la seva àvia (coneguda com a "Big Mama") per cuidar-se dels infants quan ella estava de gira amb el seu pare.

Als catorze anys cantava a l'església amb les seves germanes Carolyn i Erma. C.L. Franklin va veure aviat el talent d'Aretha Franklin i va voler apuntar-la a classes de piano, però ella ho va rebutjar ja que va preferir aprendre per si sola amb l'ajuda d'enregistraments.

Desenvolupament artístic

El 1960 va ser contractada per la discogràfica Columbia Records, que va orientar la seva carrera d'una manera amb la qual ella no podia mostrar tot el seu talent. El disc que va tenir més èxit amb aquesta companyia va ser Rock-a-bye Your Baby with a Dixie Melody. A mitjans del 1960, es consolidà com a estrella femenina del soul, que va usar per a influir en la lluita pels drets ètnics i l'alliberament femení als Estats Units.

El 1966 passà a la companyia Atlantic Records, on tornà a l'estil R&B i on va gravar el seu primer gran èxit, del qual es vengueren més d'un milió de còpies: I never loved a man (The way I love you), compost per Ronnie Shannon, en què Aretha cantava i tocava el piano.

La seva carrera musical va continuar amb material original i versions d'altres compositors, com: You make me feel like, A natural woman, de Gerry Goffin i Carole King, I say a little prayer, de Burt Bacharach i Hal David, Eleanor Rigby, de The Beatles, Border song (Holy Moses), d'Elton John, Bridge over troubled water, de Simon & Garfunkel, o Until you come back to me, That's what I'm gonna do, de Stevie Wonder

El 1980 va passar a la discogràfica Arista, on amb el seu primer àlbum, titulat Aretha, i la cançó, United together, va arribar als 10 primers èxits. El duet amb George Michael I Knew You Were Waiting For Me va ser també un gran hit.

L'any 1987, es converteix en la primera dona a entrar al Rock and Roll Hall of Fame.

En el cinema, va participar en les pel·lícules The Blues Brothers (1980) i Blues Brothers 2000 (1998).

El 2005, Aretha Franklin va rebre la Medalla Presidencial de la Llibertat.

El 2009, Aretha Franklin va ser una de les principals artistes en la presa de possessió de la presidència de Barack Obama.

El 13 d'agost de 2018 es va anunciar que estava greument malalta a casa seva prop de Detroit. Finalment, va morir el 16 d'agost de 2018 a causa d'un avançat càncer de pàncrees.[1][2]

Guardons

Nominacions

Referències

  1. «AP Newsbreak: 'Queen of Soul' Aretha Franklin dies at 76» (en anglès). AP News.
  2. «Aretha Franklin family hopeful she'll recover» (en anglès). BBC News, 15-08-2018.