Ports de Tortosa-Beseit: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
→‎Orografia: Altres accidents geogràfics destacats
retoc de format
Línia 61: Línia 61:


== Referències ==
== Referències ==
{{Referències}}
{{Referències|2}}
* [http://www.enciclopedia.cat/cgi-bin/CercaGEC3.exe?APP=CERCAPAR&PAG=0001&PAR=ports+de+beseit Ports de Beseit]
* [http://www.enciclopedia.cat/cgi-bin/CercaGEC3.exe?APP=CERCAPAR&PAG=0001&PAR=ports+de+beseit Ports de Beseit]

== Bibliografia disponible ==
== Bibliografia disponible ==
* ''Plantes del Port, I. Equisets i falagueres. Arbres i arbustos. Arbres monumentals''. Diversos autors; Grup de Recerca Científica "Terres de l'Ebre"; Imp. Serra Indústria Gràfica SL (Ulldecona); 2008. ISBN 978-84-612-2892-8.
* ''Plantes del Port, I. Equisets i falagueres. Arbres i arbustos. Arbres monumentals''. Diversos autors; Grup de Recerca Científica "Terres de l'Ebre"; Imp. Serra Indústria Gràfica SL (Ulldecona); 2008. ISBN 978-84-612-2892-8.

Revisió del 11:07, 26 nov 2015

Aquest article tracta sobre el massís muntanyenc. Vegeu-ne altres significats a «Parc Natural dels Ports».
Infotaula de geografia físicaPorts de Tortosa-Beseit
Imatge
TipusMassís Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCastelló (País Valencià), província de Tarragona (Catalunya), província de Terol (Aragó), País Valencià (Espanya), Catalunya (Espanya) i Aragó (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 48′ 28″ N, 0° 19′ 07″ E / 40.8078°N,0.3186°E / 40.8078; 0.3186
SerraladaSistema Ibèric Modifica el valor a Wikidata
Format per
Dades i xifres
Altitud1.441 m Modifica el valor a Wikidata
Punt més altel Caro Modifica el valor a Wikidata  (1.442 m Modifica el valor a Wikidata)
Superfície800 km² Modifica el valor a Wikidata
Àrea protegida Natura 2000
IdentificadorModifica el valor a Wikidata ES2420036 Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Història
PeríodeCretaci Modifica el valor a Wikidata
Els Ports nevats a l'hivern

Els ports de Tortosa-Beseit (també dits Ports de Beseit[2], Ports de Tortosa, els Ports o lo Port) és un massís muntanyenc situat a l'extrem oriental del sistema Ibèric i que constitueix una zona de transició a la Serralada Prelitoral Catalana.

Particularitats

És una vasta zona molt muntanyosa que abasta més de vuit-cents quilòmetres quadrats. El relleu és calcari, extremadament complex amb múltiples serres, pics, escarps, cingles, valls profundes i formacions rocalloses crues. La serra de l'Espina és un contrafort dels Ports en direcció nord-est que forma l'enllaç amb la Serralada Prelitoral Catalana.

Aquest massís es troba a cavall de Catalunya, Aragó i el País Valencià. Al Tossal del Rei, hi ha un túmul de pedres que simbolitza el tradicional punt de trobada dels tres antics regnes de la Corona d'Aragó.[3]

Orografia

Els ports estan formats per un conjunt de serres com la Serra de l'Espina[4] (1.181 m) o la Serra d'Encanader (i el Tossal d'En Canader), la segona altitud[5] (1.393 m)[2], i la màxima altura del Matarranya (a la Franja). La màxima altitud dels Ports és el Mont Caro[6] de 1.441 metres que és alhora la màxima cota de la província de Tarragona. Destaca també el pic de Cervera, amb 1.347 metres d'altitud[2] i el Tossal del Rei (1.356 m)[7].

Altres accidents geogràfics destacats són: el Coll de l'Assucac[8], el Tossal de la Coscollosa (879 m)[9], el Castell de l'Airosa, la Penya Galera (1.029 m)[10], el Montsagre, contrafort format pel Montsagre de Paüls (1.050 m), el Montsagre d'Horta (1.087 m), el Tossal d'en Grilló (1.072 m)[11] i les Moletes d'Aran (1.228 m)[12].

Flora

Hi trobem una gran varietat de comunitats vegetals, les quals són: les màquies; els carrascars i alzinars; les pinedes de pinassa; les pinedes de pi roig, normalment barrejades amb les de pinassa; les fagedes; les zones culminants; vora de rius; cingleres i pinedes de pi blanc.

Màquies

Són comunitats vegetals que s'estenen per les parts baixes del massís fins als 500 msm, depenen també de la orientació i de la vessant en què es trobin (podem trobar màquies a 800 msm en alguns punts).

Estan formades per arbustos molt ben adaptats a la sequera i als animals herbívors (amb fulles petites i punxegudes). Hi dominen el coscoll o garric (Quercus coccifera), la matissa o llentiscle (Pistacia lentiscus), el margalló (Chamaerops humilis) l'única palmera autòctona d'Europa, l'argilaga (Genista scorpius), el ginebre o càdec (Juniperus oxycedrus), l'esparreguera (Asparagus acutifolius), la frígola (Thymus vulgaris), el romer (Rosmarinus officinalis), la rojeta (Rubia peregrina), el cepell o bruc d'hivern (Erica mutiflora) i l'ullastre o olivera borda (Olivea europaea ssp. sylvestris).

Pinedes de pi blanc

És una comunitat vegetal on l'espècie dominant és el pi blanc (Pinus halepensis). Forma boscos fins als 600 msm i presenta un sotabosc en el qual podem trobar: savina (Juniperus phoenica), el càdec (Juniperus oxycendrus), matissa (Pistacia lentiscus), l’esbarzer (Rubus ulmifolius) o el garric (Quercus coccifera). També trobem plantes enfiladisses o lianes com ara el lligabosc mediterrani (Lonicera implexa), l'arítjol (Smilax aspera), la rojeta (Rubia peregrina) o la vidiella (Clematis flammula).

Carrascars

En edició...

Parcs naturals

Galeria

Vegeu també

Referències

Bibliografia disponible

  • Plantes del Port, I. Equisets i falagueres. Arbres i arbustos. Arbres monumentals. Diversos autors; Grup de Recerca Científica "Terres de l'Ebre"; Imp. Serra Indústria Gràfica SL (Ulldecona); 2008. ISBN 978-84-612-2892-8.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ports de Tortosa-Beseit

Plantilla:Muntanyes dels PPCC