Escopes de Paros

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEscopes de Paros

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 395 aC Modifica el valor a Wikidata
Paros (Grècia) Modifica el valor a Wikidata
Mort350 aC Modifica el valor a Wikidata (44/45 anys)
Activitat
Ocupacióescultor, arquitecte Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAntiguitat clàssica Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Ares Ludovisi, còpia d'una escultura d'Escopes conservada al palau Altemps de Roma

Escopes o Escopas de Paros (en grec: Σκόπας, Skópas, en llatí: Scopas) (illa de Paros, abans del 395 aC - després del 350 aC) va ser un escultor i arquitecte grec d'època clàssica de l'escola àtica moderna, contemporani de Lisip i Praxíteles. Era nadiu de Paros, d'una família d'artistes de l'illa, però ciutadà atenenc. Una inscripció posterior esmenta un tal Aristandre, fill d'Escopes de Paros, com a restaurador d'una estàtua de Gai Bel·liè. També és conegut un escultor de nom Aristandre de Paros, que va viure al temps de la Guerra del Peloponès (va florir vers el 405 aC) i que probablement era el seu pare. Per tant, Escopes hauria viscut a la primera meitat del segle iv aC, encara que Plini el Vell el situa una mica abans.

Va treballar en els relleus del mausoleu d'Halicarnàs (vers el 350 aC) i va dirigir la reconstrucció del temple d'Atena a Tegea (Arcàdia), vers el 393 aC, ja que s'havia cremat un any abans. Només és conegut per algunes notícies poc clares de Plini i algun altre escriptor, i per les obres que se n'han conservat.

De les seves obres, s'han conservat alguns relleus al Museu Britànic de Londres, fragments del temple de Tegea al Museu Arqueològic Nacional d'Atenes, una còpia de l'Ares Ludovisi al Palazzo Altemps de Roma, una altra de Pothos –anomenada Apol·lo amb la cítara– als Museus Capitolins de la capital italiana i una estàtua de Melèagre al Fogg Art Museum de Cambridge (Massachusetts, EUA).

Obres[modifica]

a) Treballs arquitectònics:

b) Escultures en grups o individuals

Referències[modifica]

  1. Scopas a: William Smith (editor), A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. III Boston: Little, Brown & Comp., 1867, p. 754-755
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escopes de Paros