Filosofia del dret

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La Filosofia del Dret és una branca de la Filosofia que estudia els fonaments filosòfics que regeixen la creació i aplicació del Dret.

Filosofia del Dret és tota aproximació al fet jurídic, l'acostament a un fenomen que ha acompanyat a la humanitat des de la seva aparició, ja que la llei i el dret constituïxen una constant històrica que ha incidit d'una manera general i constant en les gents i en els models socials i polítics.

Les grans qüestions de la filosofia del Dret[modifica]

• Epistemologia jurídica: entra en la reflexió sobre el coneixement del dret. Es tracta de dilucidar si aquest coneixement és possible; quina forma o estructura ha de tenir; quines són les seves maneres de presentar-se a les societats, etc.

• L'ontologia jurídica: parla de fixar l'ésser del dret, és a dir quin serà l'objecte sobre el qual es va a filosofar; aquest objecte és anterior al coneixement que se li aplica, és a dir, té una realitat pròpia abans de ser estudiat. L'ontologia jurídica obtindrà un concepte del dret que servirà com base per a una reflexió filosòfica posterior.

• L'axiologia jurídica: tracta el problema dels valors jurídics, és a dir, dilucida sobre quins siguin els valors que faran correcte un model de dret o que prevaldran a l'hora d'elaborar o aplicar el dret. Així, en els ordenaments europeus no existeix la pena de mort; el valor consistent que "l'estat no mata" és fonamental. De tots els valors del dret el més important és el de "justícia"; té tanta importància que alguns autors designen a l'axiologia jurídica com a Teoria de la Justícia.

• La filosofia jurídica existencial: té la seva raó d'ésser en el marc de l'antropologia, és a dir, tracta de posar en relleu la relació entre l'home i la realitat jurídica; no podem prescindir de l'home en la realització del dret perquè la humanitat és la qual crea i aplica el dret, encara més, crea i aplica a si mateixa el dret.

Enllaços i Referències[modifica]

  • Helmut Coing, Fundamentos de filosofía del derecho, Ed. Ariel, 1976.
  • J.M. Terán, Filosofía del derecho, Ed. Porrúa, 1967
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Filosofia del dret Modifica l'enllaç a Wikidata