Vés al contingut

Filosofia del dret

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La filosofia del dret és una branca de la filosofia que reflexiona els fonaments regeixen la creació i aplicació del dret, la teoria de la justícia i la teoria de la ciència jurídica.[1] Estudia problemes com la natura de la llei positiva, les relacions entre el dret i les altres branques de la filosofia, en particular la lògica, l'epistemologia, l'ontologia i l'ètica.[2]

Les grans qüestions de la filosofia del dret

[modifica]
  • Epistemologia jurídica: entra en la reflexió sobre el coneixement del dret. Es tracta de dilucidar si aquest coneixement és possible; quina forma o estructura ha de tenir; quines són les seves maneres de presentar-se a les societats, etc.
  • L'ontologia jurídica: parla de fixar l'ésser del dret, és a dir quin serà l'objecte sobre el qual es va a filosofar; aquest objecte és anterior al coneixement que se li aplica, és a dir, té una realitat pròpia abans de ser estudiat. L'ontologia jurídica obtindrà un concepte del dret que servirà com base per a una reflexió filosòfica posterior.
  • L'axiologia jurídica: tracta el problema dels valors jurídics, és a dir, dilucida sobre quins siguin els valors que faran correcte un model de dret o que prevaldran a l'hora d'elaborar o aplicar el dret. Així, als ordenaments europeus no existeix la pena de mort; el valor consistent que «l'estat no mata» és fonamental. De tots els valors del dret el més important és el de justícia; té tanta importància que alguns autors designen a l'axiologia jurídica com a Teoria de la Justícia.[3]

Referències

[modifica]
  1. «Dret, filosofia del - Wikisofia». Wikisofia: Enciclopèdia de filosofia. Associació per a la difusió de la Filosofia, s.d. [Consulta: 8 agost 2018].
  2. Mario, Bunge. Diccionari filosòfic. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2017-12, p. 108. ISBN 9788499653884. 
  3. Ruiz Rodríguez, Virgilio «Filosofía del Derecho, 2ª ed.». Revista el Mundo del Abogado, núm. 167, març 2013, pàg. 62.

Bibliografia

[modifica]