François Englert
François Englert (Etterbeek, Bèlgica, 1932) és un científic belga, especialitzat en física i cosmologia. És un dels especialistes de la física de partícules i la teoria de cordes.
Biografia
[modifica]Va néixer el 6 de novembre de 1932 a la comuna d'Etterbeek, situada a la Regió de Brussel·les-Capital (Bèlgica).
Durant l'ocupació alemanya de Bèlgica en la Segona Guerra Mundial, va haver d'amagar la seva identitat jueva i viure en orfenats i cases infantils a les ciutats de Dinant, Lustin, Stoumont i, finalment, Annevoie-Rouillon. Aquests pobles finalment van ser alliberats per l'exèrcit estatunidenc.
Es diplomà el 1955 a la Universitat Lliure de Brussel·les i, posteriorment, es llicencià en aquesta mateixa universitat en física, i n'obtingué el doctorat el 1957. El 1959 es traslladà a la Universitat Cornell (Estats Units), on treballà al costat de Robert Brout. El 1964, fou nomenat professor de la Universitat Lliure de Brussel·les, i n'esdevingué professor emèrit l'any 1988.
Carrera científica
[modifica]Al costat de Brout, aconseguí demostrar l'any 1964 que, mesurant camps vectorials, es pot adquirir la massa-espai buit si estant dotats d'un particular tipus d'estructura que es pot trobar en sistemes de materials, i van teoritzar sobre el mecanisme de ruptura de simetria, que implicava la presència de la partícula fonamental o bosó escalar. Al mateix temps, el físic Peter Higgs arribà a la mateixa conclusió, formulant l'anomenada teoria del Bosó de Higgs.
L'any 1997 va rebre, juntament amb Brout, el Premi d'Altes Energies i Partícules de la Societat Europea de Física, el 2004 el Premi Wolf de física i el 2013 el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica, juntament amb Peter Higgs i el CERN.[1]
L'any 2013 va rebre, juntament amb el físic britànic Peter Higgs, el Premi Nobel de Física per la formulació de la teoria del bosó de Higgs.[2]
Referències
[modifica]- ↑ «Els pares del bosó de Higgs i el CERN, guardonats amb el Premi Príncep d'Astúries de la ciència». 324.cat, 29-05-2013 [Consulta: 8 octubre 2013].
- ↑ «El premi Nobel de física 2013 és per als descobridors del bosó de Higgs». Diari ARA, 08-10-2013 [Consulta: 8 octubre 2013].
Vegeu també
[modifica]Enllaços externs
[modifica]- Persones vives
- Premis Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica
- Premis Nobel de Física
- Físics teòrics
- Premiats amb el premi Francqui
- Persones d'Etterbeek
- Alumnes de la Universitat Lliure de Brussel·les
- Alumnes de la Universitat Lliure de Brussel·les (francòfona)
- Doctors honoris causa per la Vrije Universiteit Brussel
- Doctors honoris causa per la Universitat de Mons
- Doctors honoris causa per la Universitat d'Edimburg
- Doctors honoris causa per la Universitat Bar-Ilan
- Doctors honoris causa per la Universitat de Miami
- Físics belgues
- Científics de la Regió de Brussel·les-Capital
- Doctors honoris causa per la Universitat de Pequín
- Professors de la Universitat Cornell