Frederic Gómez Grau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrederic Gómez Grau
Biografia
Naixement1920 Modifica el valor a Wikidata
Cervera (Segarra) Modifica el valor a Wikidata
Mort2013 Modifica el valor a Wikidata (92/93 anys)
Madrid
Activitat
OcupacióFoto fixa
Família
ParentsClaudi Gómez Grau

IMDB: nm0336067 Modifica el valor a Wikidata

Frederic Gómez Grau (Cervera, 1920 - Madrid, 2013) fou un fotògraf especialitzat en la foto fixa i el món del cinema,[1] amb una dilatada carrera professional que va abraçar diverses temàtiques audiovisuals. Fou germà de Claudi Gómez Grau.

Biografia[modifica]

Blimp utilitzat per Frederic Gómez Grau. Va ser fabricat per ell mateix de forma artesanal i utilitzat en els rodatges cinematogràfics on va participar com a foto fixa, els títols dels quals estan adherits amb etiquetes a l'aparell.

La vida professional de Frederic Gómez Grau va ser molt similar a la del seu germà gran, Claudi Gómez Grau, influenciat en la seva trajectòria professional. Va iniciar la seva tasca com a fotògraf professional als Estudis Fotogràfics Gómez Grau, situats a Cervera, lloc natal del personatge.

Va iniciar-se en el món de la foto fixa, al món cinematogràfic, a la dècada dels 50, en concret col·laborant en la pel·lícula Torrepartida (1955) a Terol. La seva labor professional sempre obligava a en Frederic haver de mudar-se constantment i haver de trobar laboratoris fotogràfics, en millors o pitjors condicions, on treballar.

Les productores amb les quals va col·laborar en el seu treball eren reconegudes internacionalment. Aquestes en són uns exemples: Columbia, on va treballar a tres pel·lícules; Metro Goldwyn Mayer, on va participar en vuit pel·lícules; Paramount, en una pel·lícula; Rank Films, en una pel·lícula també; Samuel Bronston, on va participar en set films; 20th Century Fox, treballant a quatre pel·lícules; United Artists, en cinc films; Universal, en una pel·lícula; Warner Bros, a una pel·lícula, etc.

Respecte als directors de cinema amb els quals va treballar se'n destaquen internacionalment Nicholas Ray, Pier Paolo Pasolini, David Lean, entre d'altres. Sobre els directors nacionals amb els quals va treballar en destaquem Pilar Miró, Luis Buñuel, Bigas Luna, etc.

Les col·laboracions efectuades als films li van permetre treballar amb molta varietat d'actors. Internacionalment aquests en són uns exemples: Ava Gardner, Sean Connery, Charlton Heston, etc. De caràcter nacional, en la seva carrera professional, va treballar amb Imanol Arias, Carmen Sevilla, Tony Leblanc, etc.[2]

També va realitzar, com a operador, documentals en 16 i 35 mm. per la publicitat en televisió nacional i internacional d'alguns dels rodatges en què va participar.

Filmografia[modifica]

Com a foto fixa en producció nacional[modifica]

Com a foto fixa en producció internacional[modifica]

Fons[modifica]

El fons dels germans Gómez Grau es conserva a la Filmoteca de Catalunya. Està relacionat amb la seva tasca professional, la foto fixa. Aplegat en àlbums, quaderns i fotografies, es representen esdeveniments i constatacions de la seva feina tant en el món del cinema com en el de la fotografia convencional.

Referències[modifica]

  1. Graells Vilardosa, Montse «El Fons Fotogrfic de Claudi Gómez Grau. Una mirada etnològica». Revista d'Etnologia de Catalunya, juliol 2012 [Consulta: 15 abril 2016].
  2. Gómez Grau, Frederic Recuerdos y anécdotas, 2012, pàg. 112.

Enllaços externs[modifica]