Gesamtkunstwerk

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El terme alemany Gesamtkunstwerk (traduïble com obra d'art total) s'atribuïx al compositor d'òpera Richard Wagner, qui ho va encunyar per a referir-se a un tipus d'obra d'art que integrava la música, el teatre i les arts visuals.[1]

Wagner creia que la tragèdia grega fusionava tots aquests elements, que després es van separar en diferents arts; de fet, Wagner era molt crític amb el tipus d'òpera imperant en la seva època, a la qual acusava de centrar-se massa en la música, a la qual se subordinaven els altres elements, especialment el drama.

Wagner concedia gran importància als elements ambientals, tals com la il·luminació, els efectes de so o la disposició dels seients, per a centrar tota l'atenció de l'espectador en el escenari, assolint així la seva completa immersió en el drama. Aquestes idees eren revolucionàries en el seu moment, però aviat van passar a ser assumides per l'òpera moderna.

Des de la seva encunyació, el terme ha estat utilitzat per a descriure diferents manifestacions artístiques en les quals es combinen elements de diverses arts. En arquitectura, per exemple, s'empra aquest terme per a descriure un edifici en el qual cada part està dissenyada per a complementar a unes altres dintre d'un tot. En èpoques recents, l'art cinematogràfic i altres manifestacions audiovisuals populars com els vídeos musicals o els videojocs, han estat descrits com "obres d'art total" per la seva combinació de teatre, música, imatge, etc.

El terme també va ser emprat pels artistes pertanyents a la "Secessió de Viena" de començaments del segle XX, per a descriure el seu objectiu estètic.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte I (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.254. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 30 de novembre de 2014].