Kangita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralKangita
Fórmula química(Sc,Ti,Al,Zr,Mg,Ca,□)₂O₃
Epònimescandi Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusMeteorit Allende, Pueblito de Allende, Chihuahua, Mèxic
Classificació
Categoriaòxids
Nickel-Strunz 9a ed.4.CB.10 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 9,842(1) Å;
Grup puntualm3 (2/m 3) - diploide
Grup espacialgrup espacial 206 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2011-092
SímbolKg Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La kangita és un mineral de la classe dels òxids. El seu nom deriva de "kang", la paraula xinesa per a l'element escandi.

Característiques[modifica]

La kangita és un òxid de fórmula química (Sc,Ti,Al,Zr,Mg,Ca,□)₂O₃. Bàsicament es tracta de Sc₂O₃ impur, compost ben conegut en la seva forma sintètica. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2011. Cristal·litza en el sistema isomètric.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la kangita pertany a «04.CB: Òxids amb proporció metall:oxigen = 2:3, 3:5, i similars, amb cations de mida mitja» juntament amb els següents minerals: brizziïta, corindó, ecandrewsita, eskolaïta, geikielita, hematites, ilmenita, karelianita, melanostibita, pirofanita, akimotoïta, romanita, tistarita, avicennita, bixbyita, armalcolita, pseudobrookita, mongshanita, zincohögbomita-2N2S, zincohögbomita-2N6S, magnesiohögbomita-6N6S, magnesiohögbomita-2N3S, magnesiohögbomita-2N2S, ferrohögbomita-2N2S, pseudorútil, kleberita, berdesinskiïta, oxivanita, olkhonskita, schreyerita, kamiokita, nolanita, rinmanita, iseïta, majindeïta, claudetita, estibioclaudetita, arsenolita, senarmontita, valentinita, bismita, esferobismoïta, sil·lenita, kyzylkumita i tietaiyangita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Allende, un meteorit recollit a Pueblito de Allende, una localitat de l'estat de Chihuahua, a Mèxic. Es troba associada a l'espinel·la, la perovskita i la davisita.

Referències[modifica]

  1. «Kangite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 maig 2019].