L'origen de les espècies

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de llibreL'origen de les espècies
On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life
Origin of Species title page.jpg
Tipus llibre i publicacions acadèmiques
Fitxa tècnica
Autor Charles Robert Darwin
Llengua anglès
Publicació Regne Unit, 24 novembre 1859
Editorial John Murray
Edicions On the Origin of Species (1859)
Detalls de l'obra
Tema selecció natural, evolució i biologia
Gènere literatura científica, biologia, ciència i tractat
Pàgines 505
Sèrie
Més informació
ISBN 978-4-582-53701-7, 978-4-254-17143-3, 978-4-334-75190-6, 978-4-334-75196-8 i 978-4-7816-0167-0
OCLC 352242
576.8/2
Class. BC QH365
Lloc web oficial http://darwin-online.org.uk
Modifica dades a Wikidata

L'origen de les espècies (The origin of species, en anglès) és un llibre escrit per Charles Darwin, publicat el 24 de novembre del 1859; és una obra fonamental de la literatura científica, considerada com la base de la biologia evolutiva.[1][2] El seu títol complet era L'origen de les espècies mitjançant la selecció natural, o la preservació de les races afavorides en la lluita per la vida (en anglès, On the origin of species by means of natural selection, or the preservation of favoured races in the struggle for life). Per a la sisena edició del 1872, el títol abreujat va ser canviat a L'origen de les espècies. En aquesta edició, s'introdueixen modificacions sensibles i s'elimina la paraula "On" del títol per donar-li un to més definitiu. Aquesta versió va ser la referent per a bona part de les traduccions a altres llengües.[3]

Contingut[modifica]

El llibre de Darwin va introduir la teoria que les poblacions evolucionen en el transcurs de les generacions mitjançant un procés de "selecció natural". Es presenta un conjunt de proves que la diversitat de la vida va sorgir per descendència comuna mitjançant un patró de ramificació de l'evolució. Darwin inclou com a proves les troballes que havia reunit durant l'expedició del Beagle, a la dècada de 1830, i d'altres posteriors de la investigació, la correspondència i l'experimentació.

Diverses idees evolucionistes ja havien estat proposades per explicar els nous descobriments en la biologia. Hi va haver un suport cada vegada més gran d'aquestes idees entre els anatomistes dissidents i el públic en general, però durant la primera meitat del segle XIX la comunitat científica anglesa es trobava estretament vinculada a l'Església d'Anglaterra, mentre que la ciència era part de la teologia natural. Les idees sobre la transmutació de les espècies eren discutibles perquè entraven en conflicte amb les creences que les espècies eren parts immutables d'una jerarquia dissenyada i que els éssers humans són únics, no vinculats als animals. Hi va haver intenses discussions, però la transmutació no va ser acceptada pel corrent científic.

El llibre va ser escrit per a lectors no especialitzats i això va suscitar un gran interès per la publicació. Com Darwin va ser un científic eminent, les seves conclusions van ser preses seriosament i les proves que va proposar generaren debats científics, filosòfics i religiosos. El debat sobre el llibre va contribuir a la campanya de T. H. Huxley i els seus companys del Club X per secularitzar la ciència mitjançant la promoció del naturalisme científic. En dues dècades, hi va haver una coincidència generalitzada que l'evolució científica, amb un patró de ramificació de l'ascendència comuna, s'havia produït, però els científics van trigar a donar a la selecció natural de Darwin la importància apropiada. Durant l'«eclipsi del darwinisme", des del 1880 fins a la dècada del 1930, a altres diversos mecanismes de l'evolució se'ls va donar més crèdit. Amb el desenvolupament de la síntesi moderna de l'evolució en els anys 1930 i 1940, el concepte de Darwin de l'adaptació evolutiva per selecció natural es va convertir en el centre de la teoria evolutiva moderna, ara era el concepte unificador de les ciències de la vida.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: L'origen de les espècies Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. Masanés, Cristina «El periple d'un llibre únic». Sàpiens [Barcelona], núm. 87, gener 2010, p. 9. ISSN: 1695-2014.
  2. L.Ferrado, Mònica «Llibres científics que han mogut el món». Diari Ara, 20-04-2014 [Consulta: 25 abril 2014].
  3. Cao, David «Origine des espèces ay moyen de la sélection naturelle, ou La Lutte pour l'existence dans la nature». Almirall: portal de cultura i pensament del segle XIX.

Vegeu també[modifica]

Vegeu texts en català sobre L'origen de les espècies a Viquitexts, la biblioteca lliure.