Lorazepam

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de fàrmacLorazepam
Lorazepam.svg
Lorazepam 3D.png
Malaltia objecte problema neuròtic, schizophreniform disorder, insomni, trastorn d'ansietat, focal epilepsy, status epilepticus, vòmit i catatonia
Dades clíniques
Risc per l'embaràs
  • D
Via oral, intravenós
Grup farmacològic benzodiazepina
Codi ATC N05BA05 N05BA06
Dades químiques i físiques
Fórmula C15 H10 Cl2 N2 O2
Massa molecular 321,2 g/mol
Estat legal
R. dispensació
  • (Prescription only)
Dades farmacocinètiques
Biodisponibilitat 88%
Unió proteica 99,5%
Metabolisme hepàtic
Vida mitjana 10 a 20 hores
Excreció renal
Identificadors
Número CAS 846-49-1
PubChem (CID) 3958
IUPHAR/BPS 5884
DrugBank APRD00116
ChemSpider 3821 i 21234233
UNII O26FZP769L
KEGG D00365
ChEBI 94326
ChEMBL CHEMBL580
AEPQ 100.011.534
Modifica dades a Wikidata

El Lorazepam és una benzodiazepina que posseeix un efecte ansiolític. Té qualitats sedatives, hipnòtiques i de relaxant muscular. També té propietats anticonvulsionants i amnèsiques. Comparat amb altres benzodiazepines, el Lorazepam té una major afinitat als receptors GABA, fet que li atorga un poderós efecte amnèsic.

Indicacions[modifica]

S'utilitza per al tractament a curt termini de trastorns de diferents tipus d'ansietat: trastorns de l'ansietat generalitzada, ansietat en estats psicòtics, ansietat associada a símptomes somàtics, ansietat associada a la depressió, ansietat reactiva, insomni produït per l'ansietat. També s'empra per tractar la síndrome de còlon irritable i l'epilèpsia. En el tractament contra el càncer el lorazepam és prescrit per combatre les nàusees i l'insomni. Controla també els estats d'agitació provocats per l'abstinència de l'alcohol.

El Lorazepam només es pot comprar amb recepta mèdica i el pacient que l'ha de prendre roman sempre sota vigilància estricta per part del facultatiu que l'ha prescrita.

Efectes adversos i contraindicacions[modifica]

El fàrmac pot provocar sonmonlència, mareig, diarrea, boca seca, cansament entre d'altres, que remeten a mesura que avança el tractament. No és recomanable prendre begudes alcohòliques mentre s'està en tractament amb Lorazepam. Altrament, els efectes del Lorazepam es potencien si també es prenen alhora fàrmacs de tipus neurolèptics, antidepressius, hipnòtics, anticonvulsius, hipoanalgèsics i anestèsics.

Noms comercials[modifica]

A Espanya, el Lorazepam es pot trobar sota els noms comercials de: Donix, Orfidal, Idalprem, Sedicepan, Placinoral. També es pot trobar comercialitzat per algun laboratori dedicat a elaborar medicaments genèrics amb el nom simple de Lorazepam.